Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

A szív bölcsessége Bölcsesség és Hit kontra Isten?

A bölcsesség azért olyan jól csengő szó a mai – földhöz kötött – ezotériában, mert mindenki előszeretettel használja és alkalmazza, mindazonáltal talán egy embert sem tudnék mutatni, aki igazán tisztában lenne ennek a szónak a valódi jelentésével, pláne a tartalmával. Ennek tükrében legalább azt vesézzük ki, hogy milyen szinten mozgunk/mozoghatunk mi, emberek, ha már egyszer bölcsességről esik szó. Természetesen nem csupán a saját gondolataimat osztom meg, hanem egy valódi Mester meglátásait teszem közzé.

 

 

Szóval, a bölcsesség mindig egy ilyen szintfüggő dolog marad számunkra. Azt hiszem, a bölcsességnek nagy nimbusza van manapság, de hát közel sem az, aminek alulról, emberi szintről tűnik! Nem, nem, egyáltalán nem. Igaz, hogy bölcsességgel egy-egy rövid pillanatra, mindenki rendelkezik. Ki a főzéssel és receptekkel kapcsolatban, ki a virágültetéssel, de folyamatosan, szinte mindig elér egy-egy bölcsességszikra mindenkit. Ezzel együtt, amikor igazán bölccsé válik az ember, akkor nem mindennel kapcsolatban lesz azzá, ahhoz ugyanis, hogy mindent átláss és átérezz, már testetlennek kell lenni.

 

Tehát a mi szintünkön, emberi testben, kicsit úgy néz ki a bölcsesség, hogy ha egy dologról tudsz mindent, akkor már minden dologról tudsz egy kicsit, hiszen egyben is benne van minden. Ily módon kellene gondolkozni. Addig pedig a bölcsesség meglévő része, a szívünkben rejlik.

 

 

Egy másik nagy probléma a hittel van. A hittel az a gond, ha emberi részről nézzük, hogy az ember ma már nem úgy hisz, ahogyan régen. A ma embere nagyon eltávolodott Istentől, a Teremtőtől, az Alfától és az Omegától, de kimondhatatlanul nagyon. A Mesterek és az Angyalok részéről úgy tűnik, hogy az ember saját magát emeli magasra. Miért? Mert úgy van vele, hogy nézzük csak meg a környező hitvilágokat és hitnézeteket, amelyekben Isten már eleve fönt van az ő kis polcán – őt azért magában mindenki magasra helyezi –, s valahogy úgy van vele az ember és a hit is, amit kialakít magának, hogy Istent már minek felemelni, ha egyszer ott van. Ennél fogva logikusan vagy némiképp egósan, de végül is saját magát próbálja az Úr szintjére emelni. Nos, a földi vallásokkal sajnos ez a fő baj. Ebből is látszik, hogy a vallások, amik elméletileg a bölcsesség tárházai lehetnének, elferdültek – tisztelet a kivételnek.

 

A másik gondot a különböző kényszerítő erők jelentik. Nevezetesen, hogy úgy kényszerítik az embert alázatra a különböző vallások, hogy felébresztik az emberben a bűntudatot. Ez óriási hiba. Ennek az égvilágon semmi köze a bölcsességhez és az Úr akaratához, vagy kinyilatkoztatásaihoz!

 

De a másik fele ugyanennek a problémának, hogy lenne olyan vallás, amely igaz lenne, az Úrnak tetsző és tiszta lenne, kaphatnánk is a kezünkbe ilyen vallást, csak kérdés, hogy mennyire lenne népszerű? Mert kevésbé lenne vonzó, hogyha azt mondanák, vagy azt hirdetnék a Földre született Mesterek (Avatarok!), hogy a semmiből lett a világ és előbb vagy utóbb visszanyeri eredeti formáját. Ugye, hogy nézne ez ki? Kinek kéne ez? S egyáltalán ki küzdene azért, hogy tiszta legyen, hogyha tudná, előbb vagy utóbb porrá lesz, sőt ez akár még azelőtt bekövetkezik, hogy ő azt különösebben tervezné. Meg aztán lelkileg felkészülni a halálra, az sem egy pozitív és motiváló cél, a célba érés pedig annál kevésbé kellemes történés. Mondanék én sok mindent és szeretnék átadni nagy dolgokat, csak hát nem tudom, mi értelme van, és mi szükség van rá. Egyáltalán vannak-e szükségszerűségek, mert a szép gondolatok nem fognak bölcsességre ébreszteni téged, kedves olvasó, s ha mégis azt hiszed, akkor nagy tévedésben is vagy, mert hogy nem ez a lényeg. Ezen – mondják a valódi bölcsek – csak nagyon-nagyon kevés múlik.

 

Boldog napot!

 

Száraz György

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..