Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

A szív és az agy összekapcsolódása

Manapság egyre inkább kezdjük felfedezni, hogy az agyunknak nevezett szervünkön kívül milyen kiemelt szerepet tölt be a szívünk is az emberi érzékelésben és életben. És ez nem csak üres frázis. A szív valóban bölcsességgel rendelkezik, méghozzá egy hihetetlenül összetett és intelligens vezérléssel.

 

Sokáig azt hittük, hogy a gondolkodás elsőrendű központja, sőt kizárólagos helye az agy. A legújabb kutatások azonban részben rácáfolnak erre. A biológusok több esetben észrevették, hogy a szív hamarabb érzékelt bizonyos érzékszervi információkat, mint az agy. Tehát először a szív érezte az információkat, majd ő továbbította az agyba az ingereket.

Erre a jövőkutatás kapcsán lettek figyelmesek a tudósok. Úgy tűnik, hogy a jövőbeli, a még meg sem történt eseményekre a szív képes reagálni, míg az agy nem. A kísérletben véletlenszerűen mutattak képeket az alanynak. A képek megrázó és kifejezetten kellemes érzelmeket keltő eseményeket vagy dolgokat ábrázoltak. Eközben az alany szívének rezgéseit és agyhullámait folyamatosan mérték. Senki sem volt a kísérletekbe beavatva, előre pedig lehetetlen volt megjósolni, hogy néhány másodperc múlva melyik képet fogja a számítógép az alany szeme elé tárni a monitoron keresztül.

 

A leszűrt konklúzió az lett, hogy a szív, illetve a test már azelőtt válaszreakciót adott a képre, mielőtt az a képernyőn megjelent volna. Tehát a válasz, amit nevezzünk intuíciónak, gyorsabb volt, sőt megelőzte a látást. Továbbá ez a biológiailag is mérhető válasz a szívből és nem a fejből indult ki! Ez a válaszreakció pedig nem egy vaktában küldött érzelmi hullám volt, hanem decensen igazodott a pár másodperccel később feltáruló kép tartalmához: a kellemetlen vagy kellemes érzelmet kiváltó látványhoz.

A sorrend: szív – agy – test többi része. Így alakul ki a válaszreakció. Anélkül, hogy túlzottan általánosítanánk és megpróbálnánk minden egyes jelenséget ily módon értelmezni, kijelenthetjük, hogy sok érzelmileg befolyásoló eseménynek az érzékelése történhet az imént jellemzett módon. De mi is megy végbe tulajdonképpen bennünk vagy körülöttünk, ami lehetővé teszi ezt az élményt?

 

A magyarázat nem lesz egyszerű, de nem is lesz teljesen idegen azoknak, akik legalább főbb vonalakban ismerik a kvantumfizikát. Eszerint nem Istentől és ép elmétől elrugaszkodott elmélet, hogy a tér és az idő új megvilágításba helyezhető, nevezetesen, a szokványos tér és idő megkerülhető. Magyarán úgy tűnik, hogy létezik olyan síkja a világnak, ahol az energiák és az információk terjedése nem függ a tér és az idő eddig tapasztalt korlátaitól.

 

Mi van akkor, ha az agynak és a szívnek is megvan a maga sajátos képessége, hogy bizonyos típusú információkat antennaként fogjon be, azaz érzékeljen ebből az energia- és információmezőből? Alkalmasint még azelőtt, hogy azokat a fizikai érzékszerveink felfognák és az eddig megszokott módon továbbítanák.

Nem szükséges sorrendiséget megállapítani az agy és a szív között, hiszen a jelek szerint mindkettőnek megvan a maga múlhatatlan funkciója és egyformán fontosak. A természet szerint legalábbis egymásra vannak utalva és kommunikálnak egymással. Újabb talány, hogy miként zajlik ez az eszmecsere és hogyan fejlődik a kétféle szerv kétféle intelligenciája.

 

Egyelőre ott tartanak a kutatások, hogy már látják, amint a szív információkkal látja el a test energiamezőjét, valamint azt is, hogy képes mintegy feljegyezni az információkat, amit nevezhetünk emlékezetnek.

A szív által kiküldött jeleket a test sejtjei veszik és feldolgozzák. Minden jel arra mutat, hogy a test sejtjeinek a bioritmusát, életritmusát és feladatát a szív által kibocsátott jelek nem csak biológiai, hanem energetikai és informatikai értelemben is vezérlik. Ez egyfajta kommunikáció, amelyet nagyon jól meg kell komponálni.

A kvantumfizika azt próbálja lekövetni, amit a spiritualitás mindig is vallott: az ember energiákból, erőkből és információkból álló koherens rendszer. Így része egy magasabb valóságnak, amelyben párhuzamosan, szimultán létezünk. Innen nem nehéz eljutni a szellem és a lélek létezésének gondolatáig. De most maradjunk még a szív és az agy kapcsolatánál.

 

A szív és az agy képes egymással kommunikálni, de nem csak az eddig megszokott felállásban, miszerint az agy irányítja a szív ritmusát, hanem fordítva is. Amikor a szív érzékel valamit a teret és időt meghaladó valóságból – például a jövőből –, akkor már előre értesítheti az agyat és ezáltal előre felkészítheti a testet a közelgő változásokra.

Ezek után jó volna újragondolni a szívünkkel kapcsolatos dolgainkat: érzelmi élet, gyerekkor, párkapcsolatok, érzelmi intelligencia és kommunikáció, érzelemvilágunk állapota. Hiszen sokszor a gondolkodásunkat és ezáltal az egész testünket a szívünkön keresztül jelentkező érzelmi hullámok irányítják. Ami pedig csak eggyel több ok arra, hogy a világunkban kialakult elme-túlsúlyt, intellektuális uralmat és bal agyféltekés gondolkodást kiegészítsük és megtámogassuk egy pozitív, szívből fakadó értékekre alapozott bölcsességgel és előrelátással.

 

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..