Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

A Tabula Smaragdina keletkezése

A Tabula Smaragdinában vagy a Smaragdtáblában egy Thot nevű félisteni lény fogalmazta meg és foglalta össze az Atlantiszról, illetve az univerzumról szóló tudását. De vajon honnan tudta ez a rejtélyes idegen, hogy ez a tudás hiteles? Mit kezdett ezzel a tudással Thot? Tényleg iniciatikus rendeket alapított? Hová rejtette az ősi bölcsesség tábláit? Mi velük a célja? Milyen szerepet tölthet be a jövőnkben ez a tudás?

 

Hermész Triszmegisztosz egy tudós bölcs volt, aki a legenda szerint i. sz. 3-4. század környékén élt. Őt tartják a hermetikus írások forrásának. Hermészre a spirituális irodalom és az Akasha Krónika úgy tekint, mint Thot reinkarnációjára. Epitheton ornas-a (díszítő jelzője) egy denderai feliratból vezethető le: „Ó nagy, ó háromszor nagy, háromszor legnagyobb.” Ezért kapta a „Triszmegisztosz” jelzőt.

Hermész az okosság, a sokoldalúság, a találékonyság, a leleményesség és a ravaszság megtestesítője, aki a halál és az álmok útján kíséri el az embert a sorsútján. Azért írok róla, mert a 2012-es év a Merkúr éve, amely bolygó pedig egyúttal Thot-Hermész attribútuma.

 

A mitológia és a spiritualitás szintjén ő az isteni közvetítő, a legmagasabb értelem démona, a Logosz prófétája, egy tűzisten, a bölcsesség ősi istene, az írás és a filozófia felfedezője, hogy csak néhány titulusát említsem.

Thot a bölcsességét nem csak táblákba, hanem oszlopokba is véste, amelyeket azután eltemetett. Ezek ihlették később Püthagoraszt és Platónt is. A hermetikus írások ma fennmaradt töredékei a hellenizált Egyiptomban keletkeztek. Kr.u. 3. század környékén Hermesz-Thot a fiát, Tath-ot vezeti be a bölcsességbe. Ugyancsak ő nyitja meg Asclepios Immuthes (Imhotep) és Ammon elméjét.

 

Az egyik hermetikus Szent Könyvből, a világ pupillájából értesülhetünk arról, hogy Thot-Hermész fogta fel először a mindenség értelmét, majd felismeréseit szent tekercsekre jegyezte fel, amelyeket megőrzött és titkolt. Sem fia, sem Imhotep nem tudtak ezekről. Ízisz találta meg a feljegyzéseket Ozirisz rejtett sírja közelében.

 

Hermész Triszmegisztosz tudását csak sejthetjük, de nem ismerjük. Bár Thot teremtett vallást Egyiptomban és alapozta meg a félistenek, főként a Napisten kultuszát, ennek ellenére apoteózisa (megistenülése) elmaradt. A Smaragdtáblák szerzője rejtélyes okoknál fogva háttérbe vonult és a mai napig vár.

 

Nagy Sándor idejében találták meg Hermész Triszmegisztosz sírját, a hagyományok alapján múmiájának kezében a híres Tabula Smaragdinával, melyen a Bölcsek Kövének titka olvasható jelképes megfogalmazásban. Csupán latin nyelven maradt fenn a szöveg, ám eredetileg görög nyelven fogalmazták.

Mivel a titkos tanítások alkimista célokat is szolgáltak, Severus római császár minden misztikus írást összegyűjtött és Nagy Sándor sírkamrájába temettetett, Diocletianus pedig elpusztította az összes Egyiptomból származó alkimista könyvet. Így az egykor híres Hermész Könyvek évszázadokra eltűntek.

 

Ez azonban nem akadályozta meg a nagy ősmágusokat, az alkimistákat, az asztrológusokat és a szellemidézőket, hogy szent ősforrásként, hovatovább, pótvallásként használják az ezoterikus irodalom eme arkánumait.

 

A jelen kor titokkeresőit is inspirálják a Smaragdtábla dicső sora. A metafizikai jelképektől roskadozó szöveg a Logosz titkait és szellemiségét konzerválja. Hermész műve egyértelműen csak természetfeletti aspektusból fejhető meg. Misztikus intuíció és transzcendentális éberség nélkül lehetetlen helyesen értelmezni, illetve a gyökeréig hatolni.

Avatatlanok és önző szándékúak előtt elveszíti a valódi értelmét és jelentése megbicsaklik. A szakértők szerint semmi nem veszélyesebb, mint profán célokra használni a sorok mögött rejlő isteni-mágikus erőt. A mester kezében azonban tökéletes eszköz arra, hogy a tanítványát beavassa a Logosz titkaiba.

 

Hermész papjai azt tanítják, hogy a mindennapi küszködés senkit nem tesz erőssé, mert csak a teljes ellazulás állapotában válik elérhetővé az isteni látásmód. Ebből kiindulva a jelen kor társadalmi kondíciói teljességgel kedvezőtlenek a hermetikus tanítások gyakorlati megvalósítására. De ez nem jelenti azt, hogy ne lehetne megvalósítani eme életelveket. A helyzetet azonban tovább nehezíti, hogy a Smaragdtáblákból nem csupán annyi van, amennyi ma ismeretes az emberek között és sorai nem pontosan egyeznek meg azokkal, amelyeket eddig felszínre kerültek. Az univerzum Alapítóinak üzeneteit összefoglaló, az egész világ bölcsességét magába záró írások egyelőre biztonságban pihennek egy nagy piramis alatt és várják, hogy az arra érdemes iniciatikus rendek a megfelelő időpontban megtalálják őket.

 

Úgy hiszem, a Smaragdtáblák tudására mindenképpen szüksége lesz az emberiségnek a soron következő korszakváltás folyamán, mert a nagy váltás nem nélkülözheti Hermész bölcsességét. A kérdés a „mikor”-ban keresendő. Remélhetőleg a 2012-es hermészi-merkúri év alkalmat kínál majd arra, hogy legalább a titkok egy részéről lehulljon a lepel.

 

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..