Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

A TAROT ÉS A HOROSZKÓP

A Tarot és az asztrológia között feszülő szálak és kapcsolódások rendkívül szorosak. 1927-ben adták ki Georges Muchery Tarot-csomagját, amelynek jellegzetessége, hogy mindössze 48 lapból állt és asztrológiai szimbólumok díszítették. Ezt 1982-ben a Du Chariot Kiadó újra megjelentette. Érdekessége ennek a Tarot-nak még az volt, hogy tizenkét Nagy Arkánumot és csak harminchat Kis Arkánumot használt eltérően a 22 nagy és az 56 Kis Arkánummal dolgozó hagyományos Tarot-tól.

 

taroteshoroszkop8

 

Az első és minden bizonnyal legfontosabb összefüggés a Tarot és az asztrológia között az eredetük. Mindkettő mágikus, azon belül a jóslásmódszerek őshazájának Egyiptomot tekinthetjük. Thot, a későbbi Hermész Triszmegisztosz volt mindkét művészet letéteményese az ókorban, vagy talán még korábban. Az alkímia, a mágia, az asztrológia mellett a Tarot is az egyiptomi papi bölcsesség titkos tanításai közé tartozik.

A mai legelterjedtebb horoszkópkészítés tizenkét állatövi jeggyel dolgozik, amit gyűjtőnéven zodiákusnak nevez. A tizenkét jegy mellett tizenkét házat is megkülönböztet, amely egyenként több életterület megjelenítője a horoszkópban. Ezen kívül tíz égitestet használ, illetve vesz figyelembe a szűkebb környezetünkből: a Napot, a Holdat, a Merkúrt, a Vénuszt, a Marsot, a Jupitert, a Szaturnuszt, az Uránuszt, a Neptunuszt és a Plútót. Ha összevetjük a 12 állatövi jegyet a 10 előbbi égitesttel, akkor pontosan 22-őt kapunk. Ez pediglen a Tarot 22 Nagy Arkánumának a száma.

 

A Kis Arkánumok (kis titkok) egy-egy életeseményre vonatkoznak. Ez olyan, mint amikor egy-egy bolygó átvonul egyes asztrológiai jegyen és valamilyen hatást fejt ki az életünkre. A Nagy Arkánumok az ember életének egyes főbb állomásait vagy szakaszait jelölik az asztrológiai vonatkozásokkal együtt. Ez utóbbi példáról lesz szó a következőkben.

 

Tarot Nagy Arkánuma – Asztrológiai megfelelője

 

0 A Bolond – levegő elem, könnyedség, gondtalanság, ez a káosz és a megnyilvánulatlan mindenség és potencialitás.

I A Mágus – Merkúr bolygó, a tudás, az intellektus, az okosság, az értelem, az ügyesség, a kezdeményezés, a rátermettség és a varázslatok támogatója.

II A Főpapnő – Hold, amely a tudatalatti és az érzelemvilág folyamatait mutatja, az anya, a fantázia, az álmok, az intuíció jelölője és a spiritualitás támogatója.

III A Császárnő – Vénusz bolygó, amely az érzékiséget, az élet élvezetét, a termékenységet, az odaadást, a nőiességet és részben az anyaságot mutatja.

IV A Császár – Kos jegy és a Jupiter bolygó, amely az akaratot, az apaságot, a jó szerencsét, a rendszerűséget, a férfiasságot, az akadályok legyőzését, a vezetői státuszt jelöli.

V A Főpap – Bika jegy tartozik hozzá, amely a stabilitást, az állandóságot, a tanulást, a tanítást, a bizalmat, a mélyebb hitet és a rejtett értelem keresését, a kitartást testesíti meg.

VI A Szeretők – Ikrek jegy, amely a tudatos férfias és a tudatos nőies erők ellentéteit és azok felcserélődését, az összetartozó és az egymással nem összeillő dolgok felismerését mutatja.

VII A Diadalszekér – Rák jegy, az önmagunk útján való járást, a céltudatosságot, az eltökéltséget, a lelki erőt, a beteljesülést és egy közös irányultságot jelöl.

VIII Az Egyensúlyozás – Mérleg jegy, amely mutatja a kiegyensúlyozottságot, az igazságot, az objektivitást, a felelősséget, az önkritikát, a higgadtságot, a pólusok közötti harmóniát és a törvényt.

IX A Remete – Szűz jegy, mely világossá teszi a küldetéstudatot, a koncentrációt, a pontosságot és az aprólékosságot. Az érlelődést és a komolyságot, az érettséget és a megvilágosodást jelképezi.

X A Szerencse – Jupiter bolygó, mely a sorsfordító eseményeket, a szerencsét, az életfeladatot, a magasabb rendű igazságot és törvényt, az erkölcsiséget, a keletkezést és az elmúlást, a kreatív erőket, a teljességet és a növekedést szimbolizálja.

XI A Vágy – az Oroszlán jegynek felel meg a horoszkópban, amely a vitalitást, a bátorságot, a méltóságot, a megújhodást, a szenvedélyt, a vágyakat, a szexualitást és az életörömöt testesíti meg.

XII Az Akasztott Ember – víz elem, esetenként az Uránusz bolygó. A spiritualitás, a remény, ugyanakkor a tehetetlenség, az áldozat szükségessége, a föld és az ég polaritása, az elkerülhetetlenség tartozik ide. Sok életválságot és kényszerpályát is megmutat.

XIII A Halál – Skorpió jegy, amely a misztériumokkal és a nagy titkokkal áll szoros kapcsolatban. Az átalakulás erőmintái, halál és az újjászületés, a múlandóság és a feltámadás fogalmazódik meg ebben a jelképrendszerben.

XIV A Művészet – Nyilas jeggyel áll kapcsolatban. Az alkímia, az ellentétek feloldása, a feszültségek megszűntetése, az egyensúly, a gyógyítás, a táplálás és az új keletkezésének az üzenetét hordozza.

XV Az Ördög – Bak jegy és a Plútó kisbolygó tartozik hozzá. Ez saját árnyékunkról, a földi ösztöneinkről, az alvilágról, a hatalomvágyról, az tudattalanról, a tilalmakról és a harci kedvről szól.

XVI A Torony – Mars bolygó, amely a pusztításról, a sorscsapásról, a rögeszmékről, a megkeményedésről, a radikalizmusról, a merevségről, a rombolásról és a korlátokról szól. De a megszabadulás és a kitörés is benne foglaltatik.

XVII A Csillag – Vízöntő jegy, amely a felsőbb inspirációkat és vezetettséget, a megújulást, a spiritualitást, a tisztulást, a kozmikus törvényszerűségeket, a hitet és a látomásokat jelképezi.

XVIII A Hold – Halak jegy. Kettősségek, félelmek és újjászületés, a küszöb étlépése, a feltámadás, a kreativitás, az álmok, a bizonytalanság és az aggódás, ami az újjászületéshez elengedhetetlen.

XIX A Nap – Nap, amely az életöröm, a gondtalanság, a siker, az alkotókészség, a bőség, az élet élvezete, az önkibontakozás, az isteni tudat és a tökéletesség, a tudat és a tudattalan harmóniája együttesen.

XX Az Eón – tűz elem és Neptunusz bolygó. Ez a megtisztulás és a feltámadás, az újrakezdés, a régi felbomlása, a szellemi fejlődés, a beavatottság és a lendület jelképe.

XXI Az Univerzum – Szaturnusz bolygó, amely a beteljesülést, a karmát, a nyugalmat, a békét, az eredetet, a valóságot, az eggyé válást és az egészet jeleníti meg.

 

Száraz György

Boldog napot!

 

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..