Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

A távollátás testi és lelki okai

Az emberek közel fele találkozott már személyesen a távollátás problémájával. Hogyan tesztelhető ez a fiatalkorban még csak lappangó tünet? Milyen módon orvosolható a távollátás?  Milyen technikákat kínál a természetgyógyászat? Milyen önismereti és spirituális okai lehetnek a távollátásnak?

A távollátás tünetét viszonylag könnyű megérteni, hiszen a látásélesség egy olyan problémájáról van szó, amelynek lényege, hogy a szem alkalmazkodása nélkül a közeli tárgyakról nem keletkezik éles kép a retinán (ideghártyán). Szokás még túllátásnak is nevezni. Az ilyen személy a távolban lévő tárgyakat élesen látja, a közelieket viszont nem.

Ennek a tünetnek a fiziológiai oka abban keresendő, hogy a szem fénytörő képessége elmarad az egészséges dioptriától. Ilyenkor a szemgolyó túl rövid, mérete kisebb az átlagosnál, a lencse laposabb, vagy hiányzik. Ennek tudható be, hogy a közeli tárgyról érkező fénysugarak a szemgolyó mögött találkoznának, minthogy a szem törőereje csökken.

A távollátást jelenleg főként genetikai okokkal magyarázzák. Nem önmagában számít betegségnek, hanem más veleszületett betegséggel jár együtt. A távollátás hátterében további szerepet játszik az életkor és a szem úgynevezett akkomodációs (alkalmazkodási) képessége.

Az emberek közel fele távollátó. Így a távollátás voltaképpen egyfajta fénytörési hibának számít.

Hogyan állapítható meg a távollátás?

Mivel a hiperópiások gyakran jól látnak messzire, ezért egy betűtáblás teszttel nem feltétlenül tudjuk felállítani a kórismét. Létezik azonban olyan teszt, amely a látásélességet alaphelyzetben, majd a közelre nézéshez való alkalmazkodást akadályozó anyag szembe cseppentését követően méri a látásélességet. Így már kimutatható a távollátás diagnózisa.

 

 

A távollátás osztályozása: gyenge (3 dioptriáig), közepes és erős (6-8 dioptrián felül).

Az első kettő esetben a szem a lencse összehúzásával egyenlíti ki a távollátást. Ez eleinte nem feltűnő, ám idővel a távollátás tünetei között jelentkezik az általános közérzetromlás és a fejfájás, melynek elválaszthatatlan kísérőjelensége a látás elhomályosulása.

A gyerekek távollátónak születnek, de ez az állapot a kor előrehaladtával csökken. Természetesen a közepes vagy az erős távollátást már gyerekkorban szükséges korrigálni. Ellenkező esetben fennáll a kancsalság veszélye. Az erősen távollátókat viszont nem fenyegeti az akkomodatív kancsalság, mert a szem fénytörése közelre áll be. Természetesen a szem alkalmazkodási képességének megvannak a maga határai, a korral ugyanis csökken, ami a távollátás erősödését okozza. Ezért kell például idősebb korban egyre távolabb tartani a könyvet olvasáshoz az ilyen típusú probléma esetén.

A távollátók hátránya, hogy a zöldhályog egyik típusára hajlamosak, ellenben a különféle sportoktól nincsenek eltiltva, legalábbis egészségügyi szempontból ritkán.

Ma az orvostudomány pozitív törőerejű, gyűjtőlencsékkel (konvex, pluszos) lencsékkel igyekszik korrigálni a távollátást. A módszerek egész tárháza ismert: az olvasószemüveg, a bi- és trifokális lencsék, a folytonos átmenetet biztosító lencsék, a félszemüvegek, a multifokális kontaktlencsék és a multifokális intraokuláris lencsék.

Létezik még a monovíziós technika, amely során az egyik szemet közelre, a másikat távolra állítják be élesnek. Ezen kívül még a lézeres szemműtét kínálhat valamiféle megoldást.

A természetgyógyászat nem kevés eredményt tulajdonít a szemtornának is, amellyel dioptriákat tudtak javítani a páciensek látásélességén. A Távol-Keleten bevett és bevált szokás a szem akupresszúrás pontjainak az ingerlése, amely sokszor csodákra képes. Idetartozik a reflexológia, amely a talptól kezdve a fülcimpáig kínál különféle zónákat, amelyek stimulálása hozhat sikert.

Említést érdemelnek még a különböző energiafejlesztő gyakorlatok és a csontkovácsolás, amelyet az orvostudomány nem, viszont a tradíciók és emberek milliói dicsérnek.

Ezek után térjünk rá a távollátás szellemi és lelki okaira, melyek között első helyen szerepel a karmikus adósság törlesztése. Ez nem mindig hangzik szívmelengetően, így most sem, de sok mindenre felhívja a figyelmet. Így többek között arra, hogy miként viszonyulunk az agresszióhoz. Hajlamosak vagyunk-e az agressziót eltárolni magunkba, bezárni a belső világunkba, önmagunkat mérgezni vele, hogy idővel elfojtott és ki nem élt dühként generáljon testi tünetet? (Példának okáért távollátást?) Vagy éppen fordítva, gyakorta átengedjük magunkat az érzelmeinknek, elsősorban a negatív indulatainkat és sokszor még magunk számára is meglepő módon engedjük bensőnkből kitörni a dühöt?

Ha ezt a kérdést helyesen meg tudjuk válaszolni, akkor rájöhetünk, hogy a problémáinkat egy új szemszögből, egy másfajta nézőpontból kellene szemlélnünk. Nevezetesen, egy helyes viszonyt kellene kialakítanunk az énünk és a környezetünk között. Ezt megfogalmazhatnánk úgy is, mint a helyes alkalmazkodás receptjét.

Összegezve, a távollátónak lelki értelemben azt kell látnia, hogy a személyisége és a világ közötti viszony hogyan harmonizálható. Nem érdemes belemenekülni a távlatokba addig, amíg a jelenben ezt a pszichés problémát meg nem oldottuk.

 

 

Jogi nyilatkozat: Cikkeinknek és bejegyzéseinknek nem áll szándékában orvosi tanáccsal szolgálni, diagnózist felállítani vagy gyógymódot javasolni. Az itt kifejezésre juttatott nézetek nem feltétlenül tükrözik a hírközlő médium álláspontját.

Akit jobban érdekel a téma, mindenképpen javaslom, hogy olvasson utána és tudjon meg többet róla.

Alkalmazása mindig csak saját felelősségre ajánlott. Használatáról kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Nem árt, ha az orvos szakirányú természetgyógyász is!

 

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..