Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

A teremtés kezdetének jelentősége

Bár sokféle szent hagyomány létezik a világban, minden időbeli és térbeli változatuk mögött meghúzódik egy azonosság, ami nem más, mint a teremtés. Mindegy, hogy indiai, zsidó, keresztény, muszlim, indián, druida, egyiptomi vagy éppen magyar hagyományról és ősvallásról beszélünk, a teremtés egy olyan kihagyhatatlan aktus, ami nélkül semminek sincs értelme.

Abban eltéréseket találunk, hogy ez a teremtés, hol, mikor és ki (avagy kik) által jött létre, de hogy létrejött egyszer a több kiterjedésű világegyetem, benne valamiféle élettel, tudatossággal, fénnyel (vagy éppen fordítva: előbb a magasabb tudatosság, élet, fény jelent meg, s csak azt követően az univerzum), majd kifejlődött az értelmes célokat szolgáló lények serege, az közös motívum minden hagyományos vallásban.

 

A szimbolika változó, de a lényeg egyöntetű és egységes: a teremtés forrása az őskáosz, a rendezetlen egység, melyben minden benne foglaltatik. Ez a teljesség állapota, a szentség forrása, a megnyilvánulás előtti megnyilvánulás. Ennek jelképe többnyire a víz, vagy ősvíz, illetve az őskígyó. Ebben az esetben gondolhatunk tengerre, óceánra, illetőleg az önmaga farkába harapó kígyóra.

 

Az ősvízből emelkedik ki az eredetmítoszok ősdombja, őshegye, ami az adott kultúrát útjára bocsátó isteni mozdulatot fejezi ki. A Teremtő Lény, a Legfelső Tudat ekkor kezd megnyilvánulni, vagyis átlép egy rezgésszintet, létmódot vált, érzékfelettiből tapasztalható lesz.

 

 

Ám vegyük észre, hogy csak egy része nyilvánul meg a Teremtő Tudatnak, korántsem mindent érint a nagy átváltozás. A Teremtő Tudat, aki önmagával azonos, most képekben gondolkodik. Minden gondolata teremt. Így a Logosz (Értelem) minden ideája egy-egy teremtés. Az elgondolt kép a lét csírája, melyből majd végtelen sok tudatforma fogja önmagát megtapasztalni.

 

Ilyen az ember is. Mi is egy csodálatos gondolatai vagyunk a Teremtőnek: az ő képére lettünk létrehozva. Ebből következik, hogy minden megtalálható bennünk, ami ahhoz szükséges, hogy megértsük, kik vagyunk, miért létezünk, mi az élet, hogyan alakíthatjuk a lehetőségeinket úgy, hogy azok összhangba kerüljenek az igazsággal, miként válhatunk tökéletessé…

 

A legfontosabb az első kérdés: Ki vagy?

Amikor életed minden pillanatában felismered, hogy a Te lényeged és Isten lényege azonos – mindig is azonos volt, csak hajlamosak vagyunk megfeledkezni erről –, akkor ebben a lelki állapotban meg fogod találni a boldogságot.

 

Isten ivadékainak, gyermekeinek, fényeinek, gondolatainak lenni a legmegtisztelőbb állapot. El lehet róla feledkezni, ami sok méltatlan állapotot fog létrehozni az életünkben.

 

Én mindig az „összeköttetést” választom, mert szerintem az összekapcsolódásokban rejlik az élet titka, nem az elkülönülésekben. Az ellentéteknek önmagukban nincs is értelmük, de a megfelelő párok, megfelelő távolságban vagy közelségben, olyan feszültséget és dinamikus változásokat képesek eredményezni, mint a szenvedély, a szerelem, a kíváncsiság, a vágy, a beteljesülés utáni sóvárgás, a megvalósító erő, a kiegészülés, a kiteljesedés…

 

 

Minden kozmogóniában és theogóniában ez a folyamat indul el. Tehát akár istenek, akár világok születéséről beszélünk, abban mindig megmarad az Ősforrással való egység is. A látszólagos és valóságos különbségek mögött mindvégig ott húzódik az ősi fundamentum, az Egyetlen Isten.

 

A kezdet kezdetén Egyetlen Isten gondolkodik, töpreng, szólal meg (lásd: isteni ige vagy szó), s fejezi ki önmagát a teremtményeiben: saját lelkéből teremt, saját „testéből” alkot. Egyetlen Isten, Egyetlen Logosz, a leghatalmasabb lát hozzá szakadatlan, a mai napig tartó művéhez.

 

Mindenki csak azt képes megteremti, ami már eleve megtalálható, megbújik benne. Ez alapján a Jóság mindig jót szül, míg a Rosszaság mindig rosszat. Az illúzió látszatokat eredményez, az igazság mindig igazságot és szabadságot fial. Az Egységszemléletből születnek a kapcsolódások és a béke, az elkülönültségből a kétség és a békétlenség. A belső rendből származik a külső rend, miként a belső káoszból a külső zűrzavar.

Ezeket kell letisztáznia minden embernek önmagában, hogy tudja és értse, mi felé halad az életútján. Számunkra ez a tudatos teremtés kezdete.

 

Hiszem, hogy az ember a Teremtő egy jó gondolata. Tegyünk érte a saját szintünkön, hogy ez megvalósulhasson! Kívánom, hogy így legyen! Számomra ez a vallásos élet alapja.

 

Ha azonosulni tudsz ezzel a gondolkodásmóddal, ha egyetértesz ezzel az életszemlélettel, ha hasonló gondolkodású emberekkel szeretnél tanulni, akkor figyelmedbe ajánlom programjainkat.

 

Részt vehetsz programjainkon:

  • Önfejlesztő Műhelyeinken (beszélgetős előadásainkon)
  • Aurafejlesztő és Meditációs Klubjainkon
  • Hétvégi töltődéseinken (és Istentiszteleteinken)
  • Bel- és Külföldi zarándoklatainkon
  • a Naptemplomunkban és a Pálos kolostorokban tartott Istentiszteleteinken
  • Szer-napjainkon (szent ünnepnapjainkon)
  • Főnix programunkon
  • Ébresztő Táborunkban

 

Csatlakozz hozzánk minden elkötelezettség nélkül! Járd velünk együtt önmagunk felszabadításának útját, melynek segítségével egységet teremthetsz önmagadban és a környezetedben, s hozzájárulhatsz a világ rendjének helyre állításához.

 

Bővebb információ:

szernap@gmail.com

 

Száraz György

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..