Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

A terrorista-adatbázis nő: a TIDE-ban szereplő nevek 540 ezerről 875 ezerre ugrottak csak az elmúlt 5 évben

WASHINGTON, május 2. (Reuters) – Az USA terroristagyanús személyek nyomon követésére használt, szigorúan titkos, központi adatbázisában szereplő nevek száma 540 ezerről 875 ezerre emelkedett csupán az elmúlt öt év során, közölte egy illetékes hivatalnok.

 

http://i.huffpost.com/

 

A gyanúsnak ítéltek között szerepelt Tamerlan Tsarnaev, a bostoni maraton terroristája, akinek a nevét 2011-ben vették fel a jegyzékbe. A nevek növekedése részben annak köszönhető, hogy a biztonsági szervek többet használják a rendszert 2009-es sikertelen repülőgép-merénylet óta, amelyet Umar Farouk Abdulmutallab, az „alsónadrágos merénylő” követett el Detroitban.

 

A Kongresszus által elismert bűnüldöző és a hírszerzőszervek nem jöttek rá a támadásra annak dacára sem, hogy Abdulmutallab neve szerepelt a TIDE-ként ismert központi nyilvántartásban.

 

A Nemzeti Terroristaelhárító Központ által kezelt szupertitkos adatbázis nem egy „megfigyelési lista”, hanem olyan emberekről gyűjtött információk tárháza, akiket az Egyesült Államok hatóságai már ismert, vagy gyanús, vagy potenciális terroristaként tartanak számon világszerte.

 

A „Terrorist Identities Datamart Environment” (TIDE) egy olyan központi adatbázis, amit az ügynökségek a lehetséges terroristák olyan további nyilvántartásainak összeállítására használnak, mint amilyen a „nem repülhet” lista, amely megakadályozza azon emberek repülőgépekre történő beszállását, akik szerepelnek rajta.

 

Azonban Karen Greenberg, a Fordham University terroristaellenes eljárásainak a szakértője, feltette a kérdést, hogy az adatbázis nyilvántartásának a növekedés vajon megkönnyíti-e a hivatalnokok munkáját abban, hogy a fenyegetéseket még a bekövetkezésük előtt észrevegyék.

 

„Nem kisebb, hanem nagyobb odafigyelés akarnak. Ez nem lehet csupán mennyiségi kérdés. A specifikusságról kell szólnia” – közölte.

 

A TIDE hatalmas mérete a múlt havi bostoni maraton bombarobbantása kapcsán került a reflektorfénybe.

 

Az Egyesült Államok tisztségviselői elismerik, hogy Tamerlan Tsarnaev nevét a CIA már 2011 őszén felvette a TIDE-ba azt követően, hogy az Egyesült Államok kémelhárításához az orosz hatóság azzal a kéréssel fordult, hogy vizsgálják meg őt, lévén, hogy gyanús szélsőséges iszlám aktivista.

 

A CIA Tsarnaev édesanyjának, Zubeidat Tsarnaeva-nak a nevét is rögzítette a TIDE adatbázisába.

Tamerlan Tsarnaev a bostoni robbantást követő napokban a hatóságokkal folytatott tűzharcban lelte halálát, illetve Dzhokhar nevű öccsét a rendőrség fogta el.

 

(Szerkesztette: Alistair Bell és Cynthia Osterman.)

 

forrás: www.huffingtonpost.com/


Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..