Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

A Titánon valaha észlelt első földön kívüli hullámok

A Titán a Szaturnusz legnagyobb holdja és úgy tűnik, hogy sok szempontból hasonlít a Földhöz a mélyhűtést leszámítva. Nitrogénből álló atmoszférája van, a felszínét folyók vájta csatornák, valamint tavak és tengerek tarkítják, sőt még iszapos lapályokkal és esőfelhőkkel is rendelkezik. Ez a hold olyannyira hasonlít bolygónkhoz, hogy a sci-fik gyakori díszlete: A feledés c. filmben a beharangozó szerint ez az ígérte földje a Tom Cruise által alakított karakter számára, csak úgy, mint ahogy díszlet Kurt Vonnegut második regényének esetében is.

 

http://upload.wikimedia.org/

 

Miközben sok szempontból hasonlónak tűnik a Titán a Földhöz, mégis egy nagyon idegenszerű hely. A hold tavait és tengereit nem víz alkotja – mínusz 290 Fahrenheit fokon –, mivel a Titán felszíne túl hideg ahhoz, hogy folyékony víz legyen rajta. A kutatók úgy vélik, hogy ennek a holdnak a vize tulajdonképpen a metánhoz hasonló, nehezen megfagyó szénhidrogének keveréke. A Titán tavai hátborzongatóan simák. Hova tűntek a hullámok? Elvégre „tudjuk, hogy van szél a Titánon” – mondja Alex Hayes a Cornell Egyeteemen. – „A hold pompás homokdűnéi ezt bizonyítják.”

 

A NASA Cassini űrszondája talán megtalálta a választ. A Cassini, amely 2004 óta a Titán szomszédságában tartózkodik, ebben a hónapban repült el századszorra mellette. Nemsokára – s egyúttal a Cassini érkezése óta első alkalommal – a tavasz nyárba fog fordulni a Titán északi féltekéjén (ahol a tengerek javarésze található), a 2017-ben esedékes napfordulóval együtt. (A Szaturnusz ugyanis körülbelül 29 földi év alatt kerüli meg a Napot.) A tudósok nagyon izgatottak a közeledő évszakváltozás miatt és arra számítanak, hogy Titán északi részén fel fognak élénkülni a szelek és a hullámok.

 

Bizonyos árulkodó fodrozódások után folytatott, több éves kutatómunka után a kutatók azt állítják, hogy hullámokat mértek a Titán kettő taván. Ha ez megerősítést nyer, akkor ez lehet az első olyan óceánhullámokról szóló felfedezés, amelyek a Földön kívül történtek. – adta hírül a Nature News.

 

2012-ben és 2013-ban a Cassini a Nap „csillámló visszatükröződéseit” fedezte fel, de lehet, hogy ez a Titán egyik tengerén, a Punga Mare felszínén megcsillanó napfény volt. Ezek a tükröződések talán azokból a parányi vízfodrozódásokból származhatnak, melyek mindössze néhány centiméteresek és az egyébként sima óceánt kavarhatták fel. – az Idaho-i Egyetem professzora, James Barnes szerint, aki a keddi konferencián tartott előadás.

 

A fedélzeti színképmérő által készített fotókon levő négy képpont fényesebb, mint az elvárható lenne a visszatükröződő napfénytől magyarázza Barnes, ami pedig azt jelenti, hogy ezek valami különösen egyenetlen dolgot ábrázolnak a felszínen – talán egy vagy több hullámot.

 

A konferencián elhangzott előadások közül egy másik is utálat a hullámokra. 2013-ban a Cassini egy rejtélyes szigetet fotózott le egy másik tengeren, a Ligeia Mare-n, amely egyszer láthatóvá vált, majd utána eltűnt. Ez egy fényes fényvisszaverődésként mutatkozott meg az egyik képen, de nem tudták elcsípni az azóta készült fotókon Cornelli Jason Hofgartner szerint. A csapat arra a következtetésre jutott, hogy a rejtélyes sziget valószínűleg hullámok sorozatából, illetőleg egy olyan buborékcsoportból áll, amely a felszín alól emelkedett fel, vagy egy olyan lebegő anyagtömeg lehet, mint amilyen egy jéghegy.

 

Annak ellenére, hogy a Cassini a nyár hátralévő részében ismét át tud majd repülni a Ligeia Mare eme különleges területe felett és képeket fog készíteni, semmi garancia nincs arra nézve, hogy a szonda ismét megfelelő helyzetben fog tudni elhaladni a Punga Mare mellett a misszió 2017-es befejezése előtt.

 

Mindennek ellenére „a Titán talán mozgolódni kezdett” – állítja Ralph Lorenz, a Johns Hopkins Egytem Alkalmazott Fizika Laboratóriumából. – „Az oceanográfia többé már nem csupán földi tudomány.” – Lorenz, Barnes, Hayes és a Cassini RADAR csapat tavaly nyilvánosságra hozta a Titán teljes helyrajzi térképét.

 

A Titán szénhidrogén tavai. A képeket a Cassini készítette.
Cassini / NASA/JPL-Caltech/University of Arizona/University of Idaho of Idaho

 

Forrás: http://www.iflscience.com/

 

Fordította: Száraz György

 

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..