Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

A Tollaskígyó visszatérése

A toltékok egyik királya a legenda szerint felvette a Quetzalcoatl nevet. Őt azonban papjai elűzték a trónjáról, ezért keletre távozott, de ígéretet tett, hogy egy napon majd visszatér. Hozzá hasonlóan a Tollaskígyó istenség is keletre távozott, miután a többi istennel afférba keveredett. A próféciák szerint a Tollaskígyó egy bizonyos csillagegyüttálláskor vissza fog térni. Úgy tűnik, ennek most érkezett el az ideje!

 

A Tollaskígyó valószínűleg a toltékok főistene lehetett, ugyanakkor tisztelete tovább élt az aztékok és a maják körében egyaránt. Amikor a 16. században a spanyol hódítók megjelentek a közép-amerikai térségben, akkor a bennszülöttek csekélyke ellenállásába ütköztek, mivel az őslakosság abban a hitben volt, hogy a fehér bőrű, szakállas idegenek személyében a Tollaskígyó és annak kísérete érkezett vissza a beharangozott próféciáknak megfelelően. Tévedtek. Valójában a spanyolok akarták hegemóniájukat növelni az Újvilág területeivel és kincseivel. Erre sajnálatosan túlságosan későn jöttek rá az indiánok.

 

A történet azonban itt nem ér véget, ugyanis nem szabad elsiklanunk ama jóslat felett, melytől vezérelve az őslakosok eleinte szívélyesen kívánták fogadni az idegen földről érkezetteket. A prófécia szerint a Tollaskígyó egyszer vissza fog térni és majd visszaköveteli magának a trónját. Ennek időpontja egyúttal a világ ötödik korszakának lezárulása lesz. Mielőtt a talányt megfejtenénk, emlékezzünk arra, hogy ki is volt a Tollaskígyó!

 

A maja mitológiában az egyik világteremtő és kultúraalapító istenséget Tollaskígyónak nevezték. A legenda szerint ő teremtette a világot, s benne a növényeket és az állatokat, majd pedig kukoricaliszt-tésztából gyúrta a maják őseit.

A mexikói Chichen Itza-i piramist a Tollaskígyó tiszteletére emelték a maják vélhetően i. sz. 900 és 1200 között. A spanyolul El Castillo-nak nevezett piramis voltaképpen egy piramistemplom. Eredetileg naptárépítménynek készült, erre abból következtetnek, hogy a lépcsős piramis szemmel láthatóan a Nap, a Hold és a Vénusz mozgásához tájolták. Különleges tünemény, hogy napéjegyenlőségekkor a lenyugvó nap árnyékot vet a piramis északi lépcsősorára, ami azt a benyomást kelti, mintha egy fénykígyó ereszkedne le a lépcső aljánál található kígyófejhez.

Vajon honnan szerezték a maják azt a kozmikus tudást, azt az építészeti és csillagászati tudományt, valamint a szakrális indíttatást, amely lehetővé tette számukra, hogy ilyen csodát hozzanak létre?

Mítoszaikban erre is találunk válaszokat. Szakállas, fehér bőrű istenek érkeztek egykoron, akik őseiket megtanították a földművelésre, az állattenyésztésre, a művészetekre, a tudományokra, a szent nyelvre és időszámításra. Istenek voltak ezek a lények? Ha biztosan még nem is állíthatunk, mindenesetre istenekként tisztelték őket.

Az egyik isten Kukulkán volt, aki a tengerentúlról érkezvén megalapította Palenque városát majaföld szívében. Bölcsessége és tudása kísértetiesen emlékeztet az atlantisziakéra. A maja eredetmondák arról árulkodnak, hogy a maják kultúrhérosza a Kígyó-nemzetségből származott. Ez egy visszatérő motívum a legtöbb archaikus, illetve történelem előtti népnél. Hol találkozunk a Kígyónemzetséggel a földkerekén? A kérdést helyesebb lett volna úgy feltenni, hogy hol nem találkozunk kígyóistenekkel?

 

Emlékezzünk arra, hogy a kígyó, illetve a sárkány a Távol-Kelet több régiójában is szent állat és jobbára a bölcsesség attribútuma. Továbbá a druida papok éppen úgy a kígyók leszármazottainak tartották magukat, mint ahogyan Egyiptomban is Uadzset úrnő – az aranykígyó – Alsó-Egyiptom úrnője, s az ureusz-kígyó a fáraó, az istenkirály védelmező ereje. A Szfinx, amely még a piramisok kora előtt épült, alkotói is a kígyó nemzetségből kerültek ki.

 

Visszatérve Mexikóba, a Tollaskígyó, spanyolosan Quetzalcóatl, az azték mitológiában az első istenpár harmadik fia, a természet elementáris erőinek az ura, az emberiség teremtője, Kelet ura, a tudományok, az erkölcs és a törvények adományozója. A Tollaskígyó meglehetősen félelmetes istenség. Az aztékok teremtésmítoszában a világ első korszakában a Tollaskígyó letaszította Tezcatlipocát és ő lett a Nap. A második érában az ő uralmát elégelte meg Tezcatlipoca és revánsot vett rajta. Ez sokáig ment így, majd az ötödik világkorszakban a Tollaskígyó alkotta meg az embereket a korábbi generációk csontjaiból. Ikertestvére Xolotl, a balszerencse, a tűz és a villámlás istene volt.

 

A Tollaskígyó a Nappal áll szoros kapcsolatban, akinek oltárán nem áldoztak embereket, hanem csak gyümölcs- és virágáldozatokat mutattak be. Máig tisztázatlan okok miatt összeférhetetlenség alakult ki a Tollaskígyó és a többi istenség között, ezért keletre menekült. Azóta Quetzalcóatlt onnan várják vissza hívei. Az aztékok a többi istent tisztelték, de látens kultusza mindvégig megmaradt, minthogy a Vénuszt tekintették megjelenési formájának.

 

A jóslatokban megjövendölt idő beteljesedett: 2012 májusában létrejött a teljes együttállás a Plejádok (Fiastyúk) központi napja, az Alcyon, valamint a Nap, a Hold, a Föld és a galaxis központi napja között. Ez a maják kronológiájának egyik legkiemeltebb időpontja. A prófécia szerint innentől kezdve bármikor visszatérhet a Tollaskígyó, de nem egyedül, hanem magával hozva a gyermekeit is.

Ez azt jelenti, hogy olyan újfajta energiákkal és spirituális megnyilvánulásokkal találkozhatunk a jövőben, amelyekkel eddig még nem volt dolgunk. További talány, hogy pontosan mikor és milyen formában fog történni a Tollaskígyó visszatérése. Találgatni természetesen lehet, de bízzuk ezt inkább a Sorsra!

 

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..