Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

A Torinói Lepel Y-formájú keresztre feszítésről tanúskodik

A mindkét irányba kifeszített karokkal kereszten csüngő Jézus képe sok keresztény ember elméjébe beleégett. Azonban ezt a képet nem feltétlenül így képzelték el minden korban az emberek. A Torinói Lepel új elemzése, amely szemmel láthatóan egy keresztre feszített embert jelenít meg, sejtetni engedi, hogy bárki is készítette azt, tudta, hogy a keresztre feszítéssel együtt jár, hogy a kezeket a fej felett szegezik oda.

 

http://shroudofturinnews.com/

 

A Torinói Lepel egy olyan vászondarab, amelybe egy mezítelen férfi fakó alapja képezett lenyomatot, a karjain végigpatakzó vérfolyásokkal (a fotó alsó-középső részén látható) és más egyéb sebesülésekkel. Néhányan azt hiszik, hogy ez az a vászonanyag, amelybe Jézus testét burkolták a megfeszítést követően. De csak a 14. század óta rendelkezünk a Lepelről szóló megbízható feljegyzésekkel, továbbá a szénizotópos kormeghatározás azt is kimutatta, hogy a Lepel egy középkori hamisítvány.

 

„Akár így, akár úgy, megéri górcső alá vetni a Leplet” – mondja Matteo Borrini, a Liverpooli John Moores Egyetemről (Egyesült Királyság). „Amennyiben pedig hamisítvány, akkor roppant érdekes művészeti tárgy és egyúttal az emberi leleményesség bizonyítéka.” – mondja.

 

Borrini azt szeretné tudni, hogy vajon a bal karon található „vérfoltok” – a legjobban kivehetők – megegyeznek-e egy keresztre feszített személy patakzó vérével. Ezért megkérte az olaszországi Páviai Egyetemen dolgozó Luigi Garlaschellit, hogy öltsön fel különféle keresztre feszítéses testtartásokat, miközben egy punkciós tűt erősített a csuklójához, melyről adományozott vér csurgott le a karján.

 

http://in2eastafrica.net/

 

Megállapították, hogy a Leplen található foltok valóban megfelelnek egy keresztre feszítésnek, viszont csak abban az esetben, amennyiben a karok a fej fölé „Y”- tartásba lettek helyezve, nem pedig a klasszikus „T” ábrázolásban. „Ez egy rettentően fájdalmas pozitúra lehetett, tovább egy olyan, amely légzési nehézséget idézett elő.” – mondja Borrini. – „Akit ilyen helyzetben feszítetek keresztre, az lehet, hogy fulladás következtében leheli ki a lelkét.”

Borrini a februárban Seattle-ben megrendezésre került Törvényszéki Tudományok Amerikai Akadémiájának egyik összejövetelén mutatta be az eredményeit.

 

Borrini azt állítja, hogy hasonló pózokat használtak a középkori kínzások alkalmával, de ezekben az esetekben az áldozat egy gerendáról lógott, amihez kötéllel erősítették a csuklóit, nem pedig szögekkel.

 

Az eredmények egy Massachusetts-i orvos, bizonyos Gilbert Lavoie korábbi kísérleteit erősítik meg, amelyek Y-helyzetű keresztre feszítést javasolnak. „A vérfolyás teljes mértékben megegyezik azzal, amit a Leplen láthatunk” – mondja Lavoie. Vizsgálatait A Lepel titkainak leleplezése című könyvben írja le.

 

„A Leplen található lenyomat nem felel meg a keresztre feszítés számos hagyományos-művészi ábrázolásainak.” – mondja Niels Svensson, a dániai Maribo egyik orvosa, aki szintúgy megvizsgálta a leplet.

 

Mindazonáltal, nem minden művész ábrázolja Jézust T-tartásban. Például Peter Paul Rubens, flamand festő több ízben a kereszten a fejétől feljebb tett kezekkel festette meg Jézust, s mások is így tettek.

 

Bárki is készítette a Leplet, bizonyára szakképzett hamisító volt ahhoz, hogy a keresztre feszítés szempontjából megfelelő vérfröccsenéseket hozzon létre. Az is egy eshetőség, hogy a megfelelő mintát a véletlen folytán hozták létre. – „Lehetséges, hogy a szakember csak művészi okoktól vezérelve határozta el, hogy a karokkal párhuzamosan futó vérerecskéket mintáz meg.” – ecseteli Borrini.

 

Forrás: http://www.newscientist.com/

 

Fordította: Száraz György

 

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..