Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

A tudomány és az ezotéria kibékítése

Valaha az ember a természettől tanult, emiatt bölcs volt. Majd jött egy korszakváltás és a bölcsesség új tartalmat kapott: ész lett belőle. Nem csak a világok, a fogalmak is fel- és lecserélődtek. Így lett bölcsesség helyett okosság a főszereplője az elmúlt évszázadoknak a tudomány előtérbe kerülésével párhuzamosan, míg a bölcsesség eltávolodott, szinte kikopott az emberek éltéből mondhatni.  Mára a bölcsesség megszűnt komoly dolognak lenni, nem is jellemző tulajdonság, nem is elérendő cél, nem divat, nem sikk, nem igazán követendő mifelénk. Sőt, nevetség, félreértés vagy gúny tárgya, ha valaki például bölcsen tűri az élete megpróbáltatásait és elfogadja, amit a Sors elé tesz.

Az ész társadalmában a tudomány a király, de a tudománytól nem lehetünk többek egyfajta tudás hordozóinál, míg a bölcsesség esetében valami tudáson túlira tehetünk szert.

A tudomány a legtöbb esetben fragmentálja és megosztja az embereket, mivel ő maga is részekre bontja az egységes természetet. Nézi jobbról, nézi balról, nézi belülről, nézi kívülről, de egy időben mindenhonnan nem igen tekint a tényekre. Ezután már nem csodálkozhatunk, ha sok az ellentmondás, és az átmeneti és évről évre változó tudás. Következésképpen sok vita születik a tudomány természetéből adódóan.

 

A bölcsesség is hasonló, mert sok kétely, vívódás és belső harc előzi meg a sikert, a felismerést és a felfedezést. Attól pedig, hogy ráleltünk egy bölcsességmorzsára, még koránt sincs kirakva a galaktikus puzzle. A bölcsesség, mint állapot, ugyanúgy változik, mint a tudás, de az elérése felszabadít valamit, amitől az ember jobban érzi magát, ami megnyugtatja és biztonságot eredményez az életében.

Ezek az érzések és tudatállapotok pedig közelebb viszik egymáshoz a tudomány nyújtotta tudást és az ezotéria adta bölcsességet.

 

Tűnődjünk el azon, hogy az originális különbségeik dacára, mennyi hasonlóság van egy tudós és egy tudó, ha úgy tetszik, a tudomány és az ezotéria között. Hamar meg fogunk lepődni, hogy a modern, élvonalbeli tudomány számos tekintetben gond nélkül megfeleltethető a mindenkori ezoterikus tudásnak: megközelítéseiben, módszertanában, tartalmában, eredményében stb.

 

A tudomány eleve valaminő tudással foglalkozik. Alapjában véve a tudás egységes képződmény, az eltérés a nézőpontokban és a megközelítési módokban lehetséges.

A 21. századi tudomány elvei, megközelítései olyan láthatatlan világok felderítésébe kezdtek, mint amilyen érzékfeletti világokkal az ezotéria foglalkozik. Tehát mindkettő láthatatlan, az öt érzékszervünk képességét messze meghaladó rejtélyek felfedezésébe vágott. Ez az ismeretlen feltárása, ami általában sok bizonytalansággal és tévedéssel jár együtt. Semmi sem az, aminek látszik.

 

Ahogyan az átlagember manapság nem képes felfogni a bonyolult fizikai és matematikai képleteket és összefüggéseket, úgy az ezotéria sem könnyen elsajátítható a magasabb fokozatokon, vagyis a halandó számára teljességgel érthetetlenné válik egy pont után.

 

Mind a tudomány, mind az ezotéria saját szakzsargonnal és terminológiával rendelkezik, szó sincs fejtörés nélküli, instant tudásról. Tehát nem is népszerű a kényelmes, tömegember körében.

 

A tudomány felfedező útja fáradtságos, elméletei ingatagok, vitathatók és cáfolhatók, de semmiképpen sem lezárt tudást takar – gondoljunk a kvantumfizikára –, sőt befejezetlen – nagy egyesítő elmélet. Ehhez képest az ezotériáiért is meg kell dolgozni, mert sem az ezoterikus tudás, sem a bölcsesség nem adható kívülről át. Csupán eszközöket és részinformációkat tudunk adni, a munka dandárját pedig a felhasználódnak kell elvégeznie. Az ezotéria szintén komplikált és izzadságos, lemondásokkal járó realizációs történet.

 

Lehet, hogy mégis össze lehet hasonlítani a tudományt és az ezotériát, sőt időszerű volna összeegyeztetni e megismerési módokat, mert létezik közös nevezőjük, s jól kiegészíthetik egymást?

 

Van, aki még hisz a mesékben, vagy homokba dugja a fejét. Van, aki most felhorkan és tiltakozik, majd elkezd védekezni, hogy az iskolában nem ezt tanulta. Nekik azt javasolom, hogy merjenek gondolkozni, bátran lépjenek ki a tanultak köréből egy kis időre és fontolják meg a következőket:

Jelenlegi tudásod alapján Ismered-e a választ minden, a létezéseddel, a világ felépítésével és annak működésével kapcsolatos kérdésre, vagy sem? Ha nem, akkor kívánsz-e továbbra is ebben az állapotban időzni?

Egyáltalán, mi az idő és mi a tér?

Vagy esetleg nincs időd vagy helyed ezekre a kérdésekre az életedben?

De az idő relatív és minden annyira bizonytalan, mint a Heisenberg-féle határozatlansági elv?

Érted, miről beszélek? Vagy utána kellene nézni? Itt olvashatsz erről:  http://hu.wikipedia.org/wiki/Hat%C3%A1rozatlans%C3%A1gi_rel%C3%A1ci%C3%B3

 

Ja, hogy az élet oly bizonytalan és ezek csak szép szavak meg elméletek! Közlöm, hogy az egész kvantumfizika valószínűségi hullámfüggvényével is kezdeni kéne valamit! Mert hát még egyáltalán nem teljes elmélet. Tehát a tudomány is folyamatosan bizonytalankodik és spekulálgat e téren. Így semmi nem biztos, bár szeretjük a gránitszilárdságú, stabil dolgokat.

De akkor megkérdezném, hogy vajon mi a szilárdság definíciója, és mitől stabil az, amire ráfogjuk, hogy stabil?

Vajon mi az anyag, mi az atom, mi az energia? Merthogy nem valami megfogható és stabil, előre biztosan kiszámítható viselkedésű az alapjaiban, az biztos? Vagy azt hitted, hogy az anyag élettelen dolog? Azért nézz utána a kvantumbiológiának, sőt létezik számos kvantummező-elmélet, amelyek többek között a kvantumpszichológiához is elvezetnek szigorúan tudományos alapon. Így viszont az élettelenből eljutunk az élethez, az élőlényhez, önmagunkhoz!

 

Azt hiszed, hogy mindent kikísérleteztek már a tudósok, s csupán az utolsó részletek végső simítása van már hátra? Nos, akkor te hiszel, feltételezel, de semmiképpen sem tudod, hogy korunk legragyogóbb elméi sem tudnak mást tenni, mint ELKÉPZELNI, FELTÉTELEZNI, LEMODELLEZNI, MEGJÓSOLNI ÉS LEELLENŐRIZHETETELN MÓDSZEREKKEL ELMÉLETTÉ FORMÁLNI a fekete lyukakról vagy a kvantumelméletről vagy az oly híres ősrobbanásról alkotott elképzeléseiket. Emberi kézben nincs cáfolhatatlan igazság.

 

De akkor mire alapozzuk a fizikai tudásunkat? Ugyanarra, mint az ezoterikusat!

Az intuíció és a tapasztalat összeegyeztetésére. Az isteni rejtélyek titkainak a fürkészésére.

A modern fizikai tudósa éppen úgy beavatott, mint a magyar táltos, az egyiptomi pap vagy az indiai brahmin. A kvantumfizikus a kvantummechanika elveivel magyarázza a számítógép és az okostelefon működését, a beavatott tudatmezőkről beszél és valóság felszíne mögötti jelenségekkel magyarázza a telepátiát. A végeredmény az, hogy az egyik ember nagy távolságból képes kommunikálni a másikkal, de az elv kicsit más, vagy legalábbis másnak tűnik, mert más oldalról nézzük.

Az élet tudományának tanulói vagyunk, akár különbnek hisszük magunkat másoknál és elődeinknél, akár alázatosan beállunk a sorba és elkezdünk töprengeni az élet tudományán és a hagyományokon.

 

Én ezt teszem. Tarts velem!

 

Ja, igen, egy valamit elfejtettem mondani. Az Új Korszak új alkotóit a régi korszakok vaskalaposai mindig ellenérzésekkel fogadták, így ne számíts könnyű fogadtatásra!

 

 

Száraz György

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..