Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

A tudomány forradalmi felfedezései: A fák kommunikálnak egymással és társasköröket alkotnak

Ha a fák beszélni tudnának, akkor vajon mit mondanának? A kialakulófélben levő kutatás úgy véli, hogy ha volna szájuk, akkor egy csomót beszélnének, mivel – hiszed vagy sem – a fáknak van agyuk és intelligenciájuk, továbbá képesek a többi fával kommunikálni ahhoz hasonlatosan, ahogyan az emberek teszik társas kapcsolataikban.

 

Nem csupán csevegnek egymással, hanem törődnek is egymással és éreznek fájdalmat. – jelentette ki Peter Wohlleben erdész, aki minden ilyen jellegű tapasztalatát elmesélte a Daily Mail Online-nak egyik nemrég készült írásában. Az élettelen növényektől eltérően a fák sok olyan dolgot tesznek, amit az állatok és az emberek is, jóllehet sokak számára ez természetesen nem nyilvánvaló.

 

1-1

 

Amikor Wohlleben karrierjébe belevágott az 1980-as évek elején, akkor még nem volt arról tudomása, amit jelenleg az erdőkben élő rejtett civilizációknak hív. Tisztában volt azzal, hogyan vizsgálja a fákat és miként becsülje meg értéküket a fűrészáru piacon, azonban azt nem tudta, hogy ezek a fák valóban élő lények.

 

A fák növekedésének egyedülálló módjáról szóló tapasztalatait vetette papírra, különös tekintettel a gyökérrendszerükre. A növekedési mintákat kísérte figyelemmel a hatalmas egymásba fonódó gyökérhálózatoktól kezdve a robosztus törzsekig és egyedi ágakig. Wohlleben arra eszmélt rá, hogy ez az egész sokkal többről szól a fák számára, mint hogy egyszer majd bútorlapként végezzék be.

 

Az első jeleket, amelyeket a fák barátságaként értelmezett, a Wohlleben által felismert elhalt fatörzsek körüli különös hajtásokban volt tetten érhető, amelyek életben maradtak a közelükben. Az egyazon fajtához tartozó szomszédos fák bámulatos módon tulajdonképpen egymás gondját viselték, s ezt úgy érték el, hogy egymást táplálták a közös túlélés érdekében, amikor saját maguk erre már nem voltak képesek.

 

„Az egyazon fajhoz tartozó faegyedek, melyek ugyanabban a sarjerdőben vagy állományban fejlődtek ki, a gyökérrendszerükön keresztül maradnak kapcsolatban.” – írja. – „Úgy tűnik, hogy a szabály nem más, mint baj esetén egymást segíteni a szomszédoknak, ami ahhoz a konklúzióhoz vezet, hogy az erdők szuperorganizmusok, sokkal inkább, mint a hangyakolóniák.”

 

Az egyívású fák összenőnek

 

Ezt alátámasztandó, Massimo Maffei-nek a Torinói Egyetem professzorának kutatása kimutatta, hogy a fák nem csupán segítik egymást, hanem kifejezetten más hozzájuk hasonló fákat is támogatnak. A tudomány bebizonyította, hogy a fák képesek beazonosítani a saját családtagjaikat és rokonaikat, ami lehetővé teszi számukra, hogy a saját fajtájukkal törődjenek és biztosítsák fennmaradásukat.

 

Néhány esetben a fák a jelek szerint voltaképpen összeházasodnak, miként ez azokban a példákban volt tetten érhető, ahol a két, gyökérrendszerükkel egymásba fonódó fa támogatta egymást betegeskedés alkalmával, s gondját viselte egymásnak egész élete során, majd pedig gyakorta ugyanolyan módon pusztultak el.

 

Wohlleben a fák közötti szeretet és barátság gyönyörűséges jelenségét a csordában utazó és egy életen át egymás gondjait viselő elefántokéhoz hasonlította. Miként az elefántok, úgy a fák is csodálatos teremtmények az egymás iránt mutatott hatalmas szeretet tekintetében. Olyannyira így van ez, hogy roppant nehezükre esik szeretteik elengedése elhalálozás esetén.

 

Vajon hogyan kommunikálnak egymással a fák? Kémiai és elektromos jelek futnak keresztül a föld alatti gombás hálózaton, avagy azon keresztül, amit Dr. Suzanne Simard, a Vancouveri Brit Kolumbiai Egyetemről a „fák interneteként” írt le.

 

„Aligha meglepő, hogy a legtöbb ember gyakorlatilag élettelen lényeknek tekinti a fákat, nem többnek puszta tárgyaknál.” – állítja Wohlleben. – „Azonban, az igazság merőben eltérő ettől. Éppen annyira intenzíven élnek, mint ahogyan mi, ugyanakkor viszont sokkal, de sokkal tovább.”

 

Article Sources:
Dailymail.co.uk
Ted.com

Forrás: http://www.riseearth.com/2016/10/new-science-revelations-trees.html

Fordította: Száraz György

 

Ha azonosulni tudsz ezzel a gondolkodásmóddal, ha egyetértesz ezzel az életszemlélettel, ha hasonló gondolkodású emberekkel szeretnél tanulni, akkor figyelmedbe ajánlom programjainkat.

 

teli-napfordulo

 

Részt vehetsz programjainkon:

  • Önfejlesztő Műhelyeinken (beszélgetős előadásainkon)
  • Aurafejlesztő és Meditációs Klubjainkon
  • Hétvégi töltődéseinken (és Istentiszteleteinken)
  • Bel- és Külföldi zarándoklatainkon
  • a Naptemplomunkban és a Pálos kolostorokban tartott Istentiszteleteinken
  • Szer-napjainkon (szent ünnepnapjainkon)
  • Főnix programunkon
  • Ébresztő Táborunkban

 

Csatlakozz hozzánk minden elkötelezettség nélkül! Járd velünk együtt önmagunk felszabadításának útját, melynek segítségével egységet teremthetsz önmagadban és a környezetedben, s hozzájárulhatsz a világ rendjének helyre állításához.

 

aurafejleszto-jpg

 

Bővebb információ:

napvallas@gmail.com

szernap@gmail.com

 

Száraz György

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..