Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

A tudósok felfedezték, hogy a szemek a lélekre nyíló ablakok

A szemek a világegyetemre nyíló ablakok, s némelyek mondhatnák, hogy nem csak az univerzumra, hanem a lélekre is. Azt a mondatot, miszerint a „szem a lélek tükre” már korábban is hallottuk. Az emberek általában ezt akkor szokták idézni, amikor fájdalmat, dühöt, vagy valamilyen hasonló érzelmet fedeznek fel valakinek a szemében, ámde egy friss kutatás teljesen új értelmet adott ennek a mondatnak. A szemek nem csupán az érzelmeinket tükrözik, hanem a lelkünkbe is bepillantást engednek.

 

2.1

 

Hogyan? A kérdés megválaszolásához magával a szemgolyóval kell foglalkoznunk. Mindenki eltérő vonalak, pontok és színek struktúrájával rendelkezik szemének íriszén, vagyis szivárványhártyáján. Egyes embereknek hasonló lehet a szemszínük, ugyanakkor a szivárványhártyán található vonalak és pontok ugyanolyan egyedülállóak, mint az ujjlenyomat.

 

Jóllehet minden ember különböző, léteznek bizonyos minták az íriszen, amelyek széles körben elterjedtek, s a svédországi Orebro-i Egyetem tudósai azt szerették volna megvizsgálni, hogy ezek a mintázatok vajon kapcsolatba hozhatók-e specifikus személyiségjegyekkel.

 

A pupillából kisugárzó fonalakban/szálakban, valamint az összehúzódó barázdákban (a külső perem körül futó vonalakban) található mintákra összpontosítottak, amelyek a pupilla kitágulásakor jönnek létre. A 428 személy bevonásával végzett tanulmány arra kereste a választ, hogy az említett szálakban és barázdákban vajon tükröződnek-e az alanyok személyiségvonásai.

 

1 = szálak, fonalak; 2 = színes foltok; 3 = barázdák

1 = szálak, fonalak; 2 = színes foltok; 3 = barázdák

 

Ezt találták:

 

A vizsgálatok úgy találták, hogy azoknál, akiknek sűrűn fonalazott az íriszük sokkal inkább melegszívűek, gyengédek, megbízhatóak, és valószínűleg együtt érzőek összehasonlítva azokkal, akiknek összehúzódó barázdái vannak, mivel utóbbiak ingerlékenyebbek, lobbanékonyabbak, s minden bizonnyal hamarabb kieresztik a gőzt.

 

Őrültség azon töprengeni, hogy az ember szemgolyóján található jelzések feltárhatják egy individuum legbensőbb személyiségjegyeit.

 

Rendkívül markáns kapcsolat volt a személyek írisze és személyiségjegyei között. Ugyanakkor a korreláció nem jelent ok-okozati összefüggést, ugyebár? Valóban. Viszont, úgy tűnik, mintha egyazon dolog okozná a szem részleteinek és a személy személyiségvonásainak a kialakulását.

 

A kutatók azt állapították meg, hogy a szem felépítése és a személyiség azért állhat kapcsolatban egymással, mert az írisz szerkezetének kifejlődéséért felelős génsorrend is hozzájárul agyunk frontális lebenyének kialakulásához, amely pedig a személyiségünk alaplapja (gondoljunk itt a számítógépek alaplapjaira).

 

„Eredményeink azt mutatják, hogy a különféle íriszbeli sajátosságokkal bíró emberek hajlamosak különféle személyiség-tendenciák mentén fejlődni.” – közölte Matt Larsson, viselkedés-kutató, aki az Orebro-i Egyetemen vezette a kutatást. – „Ezek a megállapítások azt az elképzelést támasztják alá, hogy a különböző íriszkonfigurációjú emberek hajlamosak arra, hogy személyiség tekintetében különböző pályagörbe mentén fejlődjenek. Az íriszben fellelhető eltérések biomarkerekként használhatók, amelyek az emberek közötti eltéréseket tükrözik vissza.”

 

A tudósok ugyanakkor egy rendkívül érdekes dolgot említettek a PAX6-nak nevezett génnel kapcsolatban, amely az embrionális fejlődés korai szakaszaiban a szem kialakulásáért felel. A kutatás kimutatta, hogy a génmutáció gyenge szociális és kommunikációs készségeket, valamint lobbanékonyságot eredményeznek.

 

A szemszín még többet elárul

 

A Pittsburgi Egyetem kutatói szerint a világos szemű nők kevesebb fájdalmat élnek át gyerekkorukban, mint a sötét szemű nők. A világos szemű emberek ugyanakkor jelentősen több alkoholt fogyasztanak, míg a sötétebb szeműek már kisebb mennyiségű alkoholtól is részegek lesznek.

 

Az ok a génekre vezethető vissza. A Liverpooli John Moores Egyetem biomolekuláris tudományokkal foglalkozó docense ezt mondotta: „Jelenleg annyit tudunk, hogy a szemszín az emberi gének 12-13 egyéni módosulásán múlik… Ezek a gének más dolgokért is felelősek az emberi testben.”

 

Vegyük a melanint, ami a szemet sötétebbé tevő pigment, színezőanyag. A melanin is fogékonyabbá teheti az embereket az alkohol iránt. Amikor az Atlantai Georgia Állami Egyetem pszichológusai több mint 12 ezer férfi és nő bevonásával készítettek felmérést, megállapították, hogy a világos szeműek számottevően több alkoholt fogyasztanak, mint a sötét szeműek. Azért isznak a barna szemű emberek kevesebbet – s kisebb valószínűség szerint válnak alkoholistává –, mivel már kisebb mennyiségű alkoholtól is kapatosak lesznek.

 

A melanin nem csupán a szem sötét színét határozza meg, hanem az agysejtek közötti elektromos kapcsolatokban szigetelő szerepet is betölt. Minél több melanin található az agyban, annál hatékonyabban, gyorsabban és érzékenyebben tud az agy működni – nyilatkozták a tudósok a Személyiség és az egyéni különbségek című folyóiratban. Ily módon a szem sötét színéért felelős vegyület egyúttal az agy teljesítményéért is felel.

 

A szemek szó szerint ablakok a személyiségünk és a jellemvonásaink legtöbb belső sajátosságára. Ha valakinek a szemébe nézünk, könnyedén megmondhatjuk, hogy vajon ijedt-e, szomorú-e vagy megviselt-e belül. Ámbátor, ha közelebbről szemügyre vesszük, akkor azt is megfigyelhetjük, hogy milyen pszichológiai és személyiség-típusba tartozik. A szemek a szó szoros értelmében az emberek lelkére nyíló ablakok.

 

Forrás: http://themindunleashed.org/

Száraz György

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..