Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

A tudósok felfedezték, hogy a fáknak van „szívverése”

Úgy tűnik, hogy minden nap egyre több információ tárul fel a fákkal kapcsolatban és sok titok rejlik bennük. Tudjuk, hogy élnek, de úgy tűnik, hogy még inkább élnek, mint ahogyan eddig gondoltuk. A fák kapcsolatban állnak egymással a föld alatt. Azzal is tisztában vagyunk, hogy a fák kommunikálnak egymással, de nemrégiben a tudósok felfedezték, hogy a fáknak ténylegesen van egyfajta szívdobbanásuk, csak éppen annyira lassú, hogy korábban soha nem vették észre.

 

Egészen a közelmúltig a tudósok úgy gondolták, hogy víz az ozmózis által mozog a fákban, de most felfedezték, hogy a fák törzsei és ágai tulajdonképpen összehúzódnak és kiterjednek, s lényegében vizet pumpálnak fel a gyökerekből a levelekhez oly módon, ahogyan a szív pumpálja a vért a testünkben.

 

A testünktől és a pulzusunktól eltérően a fáké sokkal lassabb és kétóránként csupán körülbelül egyet üt, illetve a vérnyomás szabályozása helyett, valójában a fán átáramló víz nyomását szabályozza.

 

 

András Zlinszky (Aarhus Egyetem, Hollandia) szerint „Felfedeztük, hogy a legtöbb fa szabályos periódusok során változtatja az alakját, összehangolja az egész növényben, ami együtt jár a víznyomás ciklikus változásaival.”

 

Hogyan jöttek erre rá?

 

Zlinszky és kollégája, Anders Barfod, 2017-ben végzett egyik kutatása földi lézeres szkennerlést használt arra, hogy figyelemmel kísérhesse 22 különböző fafajtának a lombkoronájában bekövetkező változásokat és hogy megfigyelhesse a változásaik mikéntjét.

 

Valamennyi mérést üvegházban végezték éjszakánként, hogy kizárhassák a napot és a szelet, mint a fák mozgatásában részt vevő faktorokat. Számos fa esetében megfigyelhető volt, ahogy az ágak nagyjából egy centimétert fel és le mozogtak néhány óra leforgása alatt. Miután befejezték a vizsgálatot, a kutatók előálltak egy olyan elmélettel, amelyről úgy vélik, hogy a mozgást írja le. Úgy gondolják, hogy a mozgás egy jel, amely szerint a fák vizet pumpálnak fel a gyökereikből és az ágaikban osztják szét.

 

A kutatók úgy vélik, hogy ez a felfedezés jelzi, hogy a fáknak voltaképpen egyfajta szívverésük van.

„A klasszikus növénypszichológiában, a legtöbb szállító folyamatot elhanyagolható időingadozással járó állandó áramlással magyarázzák” – fejtette ki Zlinszky a New Scientist-nek. – „A jelenlegi modellek azt feltételezik és úgy magyarázzák, hogy nincsenek 24 óránál rövidebb ideig tartó ingadozások.”

 

Sajnálatos módon egyelőre még mindig nincs arra vonatkozó magyarázat, hogyan is működik ez a pumpáló művelet. Azon morfondíroznak, hogy talán a törzs préseli a vizet a farészen (xylemen) keresztül feltolva, ami egy szövetrendszer a fatörzsben, mely a vizet és a tápanyagokat szállítja minden ág és levél számára.

 

Forrás / Original article: https://www.riseearth.com/2018/05/scientists-discover-that-trees-have.html

 

Engedd meg, hogy figyelmedbe ajánljam a napvallás eseményeit!

 

 

Részletes eseménynaptárunkat itt találod: https://napvallas.hu/programnaptar/

 

Részt vehetsz programjainkon:

Csatlakozz hozzánk minden elkötelezettség nélkül!

Járd velünk együtt önmagunk felszabadításának útját, melynek segítségével egységet teremthetsz önmagadban és a környezetedben, s hozzájárulhatsz a világ rendjének helyre állításához!

 

Száraz György

Boldog napot

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..