Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

A tudósok kimutatták, hogy az éberség és a gondolataink különleges molekuláris változásokat tudnak előidézni a génjeinkben

Mivel napról napra egyre több az elménk edzésére vonatkozó bizonyíték, illetve arra, hogy a különleges tudatállapotoknak előnyös hatásai lehetnek az egészségünkre, a tudósok arra kerestek választ, hogy ezek a gyakorlatok hogyan érnek el fizikai hatásokat a testen. Egy új, wisconsini, spanyol és francia kutatók által készített tanulmány számol be az intenzív éberség-gyakorlatokat követő, testben lejátszódó, különleges molekuláris változások első bizonyítékairól.

 

A tanulmány az egynapos intenzív éberség-gyakorlat hatásait vizsgálta egy tapasztalt meditáló csoport esetében, összehasonlítva egy képzetlen alanyokból álló kontrollcsoporttal, amelynek tagjai csendes, nem-meditatív tevékenységekkel foglalkoztak. Egy nyolcórás éberség-gyakorlat után a meditálók egy sor genetikai és molekuláris különbséget mutattak, beleértve a génszabályozó működés megváltozott szintjeit és a proinflammatorikus (gyulladást elősegítő) gének csökkent szintjeit, amelyek viszont összefüggnek a stresszes helyzetekből való gyorsabb fizikai felépüléssel.

 

http://2.bp.blogspot.com/

 

„Legjobb tudomásunk szerint ez az első visszaigazolás, amely gyors módosulást tár fel az éberség meditációs gyakorlatban résztvevő alanyokban lejátszódó génexpresszióban (génkifejeződésben)” – közli Richard J. Davidson, a tanulmány szerzője, a Center for Investigating Healthy Minds (Az egészséges gondolkodást vizsgáló központ) alapítója, továbbá William James és Vilas, a Wisconsin-Madison Egyetem pszichológia és pszichiáter professzora.

 

„A legérdekesebb, hogy a génekben megfigyelt változások megegyeznek a gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító gyógyszerek jelenlegi elérendő céljaival” – állítja Perla Kaliman, a cikk első szerzője, aki annak a spanyolországi, barcelonai orvosbiológiai intézetnek a kutatója, ahol a molekuláris elemzéseket végezték.

 

A tanulmányt a Psychoneuroendocrinology (pszicho-neuroendokrinológia) című lapban publikálták. (Ez lényegében az ember működési modelljét vizsgálja.)

 

Az éberségen alapuló tréningek kedvező befolyással voltak a gyulladásos zavarokra az előzetes klinikai vizsgálatok során, és megelőző beavatkozás gyanánt az Amerikai Szív Társaság is helyesli. Az új eredmények egy lehetséges biológiai mechanizmust nyújtanak a terápiás hatások tekintetében.

 

http://energyfanatics.com/

 

A génaktivitás az észlelés szerint megváltozhat

 

Dr. Bruce Lipton szerint a génaktivitás naponta megváltozhat. Az elménkben végbemenő észlelés visszatükröződik testünk kémiájában, és ha az idegrendszerünk megfejti és értelmezi a környezetet, majd pedig ellenőrzi a vér kémiáját, akkor mi szó szerint megváltoztatjuk a sejtjeink sorsát azáltal, hogy módosítjuk a gondolatainkat.

 

Dr. Lipton kutatása valóban azt illusztrálja, hogy az észlelésünk megváltoztatásával az elménk meg tudja változtatni a génjeink aktivitását és több mint 30 ezer termékvariációt tud előállítani minden egyes génből. Még ettől is többet mond, amikor rátér arra, hogy a génprogramok a sejtmagokban vannak, s mi újraírhatjuk ezeket a génprogramokat azáltal, hogy a megváltoztatjuk a vérünk kémiáját.

 

A legegyszerűbben ez azt jelenti, hogy feltétlenül meg kell változtatnunk a gondolkodásmódunkat, ha meg akarjuk gyógyítani a rákot.

„A gondolkodás működésének koherenciát (összefüggést) kell teremtenie a hiedelmeink és az általunk tapasztalt valóság között” – közölte Dr. Lipton. – „Ami azt jelenti, hogy a gondolkodásunk (elménk) támogatni fogja a testünk biológiáját és a viselkedésünket annak érdekében, hogy összepasszintsa a hiedelmeinket. Ha azt mondanák nekünk, hogy hat hónapon belül meg fogunk halni és az elménk ezt elhiszi, akkor annak van a legnagyobb valószínűsége, hogy hat hónapon belül meg fogunk halni.  Ezt hívják nocebo hatásnak, vagyis a negatív gondolatok eredményének, amely a placebo hatás ellentettje, melynek során a pozitív gondolatok segítségével kapcsolódunk össze a gyógyulással.”

 

http://southweb.org/

 

Ez a dinamika egy háromrészes rendszerre hívja fel a figyelmet: az első a mi részünk, amely megesküszik arra, hogy nem akar meghalni (a tudatos elme), ezt aduval üti az a rész, amely elhiszi, hogy meg fog halni(az orvos prognózisa, mely a tudatalatti elmével áll összeköttetésben), amely működésbe hozza a kémiai reakciókat (mivel kapcsolatba áll az agy kémiájával) azért, hogy biztosítsa a testnek a fő hiedelméhez történő alkalmazkodását. (Az idegtudomány felismerte, hogy a tudatalatti életünk 95 százalékát tartja ellenőrzése alatt.)

 

Most akkor mi a helyzet azzal a résszel, amely nem akar meghalni, vagyis a tudatos elménkkel? Az is kihatással van a testünk kémiájára? Dr. Lipton elmagyarázza, hogyan programozzuk be azt a tudatalatti elmét, amely a legmélyebb hiedelmeinket tartalmazza. Ezek azok a hiedelmek, amelyek végső soron kimondják a döntő szót.

 

„Ez egy komplex helyzet” – mondta Dr. Lipton. Az emberek úgy vannak programozva/beállítva, hogy elhiggyék, hogy ők áldozatok és semmilyen hatalommal nem rendelkeznek. Mi az édesanyánk és az édesapánk hiedelmeitől kezdve programozottak vagyunk. Így például amikor megbetegedtünk, akkor azt mondták nekünk a szüleink, hogy orvoshoz kell mennünk, mivel az orvos az a tekintélyszemély, aki az egészségünkkel foglalkozik. Mindnyájan megéltük a gyerekkorunkban, hogy az orvosok az egészséggel foglalkozó tekintélyek és mi a testi erőink áldozatai vagyunk, amelyek a szabályozó képességeink felett állnak. Viszont ebben az a poén, hogy az emberek gyakran jobban kezdik magukat érezni, amikor elindulnak az rendelő felé. Ez az, amikor a velünk született öngyógyító képességünk beindul, mely a placebo hatás egy másik fajtája.

 

http://d3cwz66e8e5nz1.cloudfront.net/

 

Az éberség gyakorlása különösen hatással van a szabályozó folyamatokra

 

Davidson vizsgálatának eredményei a gyulladással kapcsolatban álló gének leszabályozását mutatták.

Az érintett gének között találjuk a gyulladást kiváltó RIPK2 és COX2 géneket, csakúgy, mint számos hiszton dezacetiláz (HDAC) gént, amelyek más gének aktivitását szabályozzák epigenetikailag oly módon, hogy eltávolítják a kémiai végződéstípusokat. Mi több, annak mértéke, ahogy néhány ilyen gént alulszabályoztak, kapcsolatban állt a gyorsabb kortizol-helyreállítással a szociális stressz tesztek szerint, amelyek a rögtönzött beszédet és olyan egyéb feladatokat is magukba foglaltak, mely fejszámolásokat is igényeltek egy közönséggel és egy videó-kamerával szemközt előadva.

 

A biológusok évek óta gyanították, hogy néhány fajta epigenetikus örökség sejtszinten is megjelenik. A test különféle sejtjei szolgáltatják a példát. A bőr- és az agysejtek formákkal és funkciókkal bírnak annak ellenére, hogy pontosan ugyanolyan DNS-sel rendelkeznek. Lenniük kell olyan mechanizmusoknak – a DNS-től eltérően –, amelyek arról gondoskodnak, hogy a bőrsejtek továbbra is bőrsejtek maradjanak, amikor osztódnak.

 

Talán meglepő, de a tudósok azt mondták, hogy semmi különbség nem volt a vizsgálat kezdetén a megvizsgált gének tekintetében a két embercsoport között. A megfigyelt hatásokat csak a meditálók esetében tapasztalták az éberség gyakorlatot követően. Ráadásul, több más DNS-módosító gén semmilyen különbséget nem mutatott a csoportok között, sugallván, hogy az éberséggyakorlatok különösen hatással vannak bizonyos szabályozó (biológiai) folyamatokra. A legfontosabb eredmény az, hogy a meditálók olyan genetikai változásokon mentek keresztül az éberséggyakorlatokat követően, amelyek nem voltak megfigyelhetők a nem-meditáló csoportokon az eltérő nyugalmi fajta tevékenységek után – a végeredmény azt a működési elvet igazolta vissza, amely szerint az éberség gyakorlása a génállomány epigenetikus változásait idézi elő. (A epigenetika egy orvosi tudományág, amely olyan öröklődő változásokkal foglalkozik, amelyek nem járnak DNS-változásokkal.)

 

A rágcsálókon és embereken végzett korábbi vizsgálatok már néhány órán belül dinamikus epigenetikus válaszokat mutattak ki az olyan fizikai ösztönzések hatására, mint a stressz, az étrend, vagy az edzés.

 

„A génjeink nagyon dinamikusak a kifejeződésük tekintetében és ezek az eredmények azt sugallják, hogy az elménk nyugalma voltaképpen rejtetten befolyásolja a kifejeződésüket.” – mondja Davidson.

 

„A HDAC szabályozás és a gyulladásos folyamatok talán feltárhatnak néhány olyan mechanizmust, amely az éberség-alapú beavatkozások terápiáinak az alapjául szolgálhatnak.” – közölte Kaliman. – „A felfedezésünk lehelyezte az alapokat annak érdekében, hogy a jövőbeli kutatások olyan meditációs stratégiákat értékeljenek ki, amelyek a krónikus gyulladásos feltételek kezelésére irányulnak.”

 

http://femmevolution.files.wordpress.com/

 

 

A tudatalatti hiedelmek a kulcsok

 

A legtöbb pozitív gondolkodású ember tisztában van azzal, hogy a jó gondolatokra való odafigyelés – és a megerősítések órákon keresztül történő vég nélkül való ismételgetése – nem mindig azt az eredményt szüli, amit a szórakoztató könyvek ígérnek.

 

Dr. Lipton nem vitatja ezt az álláspontot, mivel a pozitív gondolatok a tudatos elmétől származnak, míg az ellenkező negatív gondolatok általában az erősebb tudatalatti elmébe vannak beleprogramozva.

 

„A legfőbb gond az, hogy az emberek tudatában vannak a tudatos hiedelmeiknek és viselkedésmintáiknak, azonban a tudatalatti hiedelmeiknek és viselkedésmintáiknak nem. A legtöbben még csak be sem ismerik, hogy a tudatalatti elméjük játszik velük, miközben tény, hogy a tudatalatti milliószor erősebb, mint a tudatos elme és életünk 95-99 százalékát tudatalatti programokkal működtetjük.”

 

„A tudatalatti hiedelmeink vagy ellenünk, vagy értünk dolgoznak, viszont az az igazság, hogy mi nem tartjuk ellenőrzésünk alatt az életünket, mivel a tudatalatti elménk hatástalanít minden tudatos ellenőrzést. Így amikor tudatos szinten próbálunk meggyógyulni – megerősítéseket idézgetve és azt mondogatva magunknak, hogy egészségesek vagyunk –, akkor megjelenhet egy láthatatlan tudatalatti program, amely szabotál (szándékosan hatástalanná tesz) minket.”

 

A tudatalatti elme ereje könnyen tetten érhető a tudathasadásos személyeknél. Miközben birtokba vesszük egyik személyiségünk (megrögzött) gondolkodásmódját, az individuum súlyosan allergiás lehet az eperre. Ezen kívül, miközben egy másik személyiség gondolkodásmódját átéljük, az minden további nélkül magáévá teszi azt.

 

Az epigenetika új tudományága azzal kecsegtet, hogy a földön élő összes embernek megvan az esélye arra, hogy olyasvalakivé válhasson, aki valójában ő, továbbá elképzelhetetlen erő birtokába kerülhessen és megszerezhesse azt a képességét, mellyel a legnagyobb lehetőségeit kihasználhatja, ideértve a testünk és kultúránk meggyógyítását, valamint a békés egymás mellett élést is.

 

Forrás: http://www.wakingtimes.com/

 

Fordította: Száraz György

 

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..