Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

A tudósok szerint legalább egy fejlett idegen civilizáció lehet a Tejút galaxisban

Kutatásokra alapozva a tudósok kimutatták annak a lehetőségét, hogy galaktikus léptékben legalább egy olyan földönkívüli civilizáció létezik a galaxisunkban, vagyis a Tejúton, ami rendelkezik a Földdel való kommunikációhoz szükséges eszközzel.

Kiemelt kép: Image Credit

 

Vitatott vagy sem, az amerikai tudósok: Luis A. Anchordoqui, Susanna Weber és Jorge F. Soriano, kimutatták annak a lehetőségét, hogy egy emberekkel kommunikálni képes idegen civilizáció létezik a Tejút Galaxisban – ez derül ki a Cornell Egyetem honlapján közzé tett cikkből.

 

 

A szakértők a kutatásaikat a Drake-formulára alapozták azért, hogy meg tudják becsülni a csillagrendszerünkben található olyan civilizációk számát, melyek feltehetően rendelkeznek a rádiósugárzás küldésére és fogadására alkalmas technológiával.

 

Számításaik szerint galaktikus léptékben legalább egy olyan földönkívüli civilizáció létezik, amely a Földdel való kommunikációhoz szükséges eszközzel rendelkezik.

 

Ráadásul a tudósok összehasonlították a potenciálisan kapcsolatfelvételre képes fejlett civilizációk bolygóinak számát a csillagok körüli lakhatósági zónán belülre eső égitestek születési arányával.

 

Ugyanakkor a tudósok megjegyzik, hogy az erős gammasugárzás veszélyeztetheti az idegen életformákat.

 

A szakértők szerint a TESS (Transiting Exoplanet Survey Satellite) és a JWST (James Webb Space Telescope), melyeket most készítenek fel a történelmi kilövésre, lehetővé teszik majd számukra eredményeik igazolását.

 

Míg a tudósok szerint legalább egy idegen civilizáció létezhet odakint, világossá teszik a tényt, hogy az intelligens élettel bíró civilizációk százalékos aránya a Tejúton rendkívül csekély: kb. 0,5 % körül mozog, amikor összevetjük az univerzumban lehetséges idegen kultúrák teljes számadatával. Ez komoly mértékben bonyolítja a kozmikus szomszédaink utáni kutatást.

 

Véleményük szerint ezzel a ténnyel magyarázható többek között, hogy eddig miért nem fedeztünk fel idegeneket.

 

 

A más civilizáció felfedezésére vezető nyomok kutatása csak akkor válik lehetségessé a jövőben, ha a Föld még több „iker” bolygóját fedezzük majd fel – Soriano és kollégái szerint.

 

videó: https://www.youtube.com/watch?v=80Ryq6bH2aY

 

A kutatási dokumentumban a tudós trió megjegyzi:

 

„Adatok új arzenálja minden bizonnyal ideális kísérleti talajt fog nyújtani arra, hogy megértsük a következőket: (i) az exobolygók megjelenését a lakhatósági zónában, (ii) a korai csillagképek kialakulási modelljeit, valamint (iii) GRB (gammakitörések) fenomenológiáját. Az utóbbi években egyre több sziklás bolygó felfedezésének voltunk szemtanúi, melyek nagyobbak és nehezebbek a Földnél.”

 

„A Föld ikertestvéreinek felfedezése egy magasabb rendű kihívás, mivel ezek a kisebb bolygók csak halványabb jeleket produkálnak, ennélfogva eddig csak néhányukat fedeztük fel. A földszerű planéták detektálására és fényképezésére szolgáló technológiát már kifejlesztették a következő generációs űrteleszkópok használatára. Az Áthaladó Exobolygókat Vizsgáló Műhold (TESS) a NASA következő lépése a naprendszerünkön kívüli planéták kutatása során, mely felöleli az életre alkalmas bolygókat is.”

 

„A NASA ütemterve ezután a James Webb Space Telescope (JWST) útnak indításával folytatódik, majd talán a javasolt Wide Field Infrared Survey Telescope – Astrophysics Focused Telescope Assets-szel (WFIRST-AFTA) a következő évtized elején. Az idegen élet detektálására szolgáló képesség továbbra is évekbe telhet, de a kutatás folyamatban van.”

 

2016-ban a tudósok a Drake-egyenletet alkalmazták a NASA Kepler műholdjának a kozmosz lakható bolygóira vonatkozó adataival. A kutatók módosították a Drake-egyenletet a jelenleg létező földönkívüli civilizációk számának részletezésétől kezdve egészen annak az esélyéig, hogy miénk az egyetlen létező civilizáció.

 

A kutatás kimutatta, hogy hacsak nem rendkívül alacsony a lakható bolygókon kifejlődő intelligens életformák valószínűsége, akkor a földi élet nem az egyetlen, ami fejlett szintig jutott el a fejlődésben.

 

A tudósok úgy magyarázzák, hogy egy fejlett civilizáció kialakulásának esélye kevesebb, mint egy a tízbillióhoz, ezért a mi civilizációnk az egyetlen az ismert univerzumban.

 

(H/T arXiv)

 

Eddig a cikk. Azt a kérdést már én teszem hozzá, hogy az „ismert univerzum” nagyságrendileg mennyit tesz ki az ismeretlenből? Csak emberi lakhatásra alkalmas bolygókat keresünk? Milyen messzire „látunk” el a távcsöveinkkel?

Az ilyen és ehhez hasonló kérdéseken azért sem ártana eltöprengenünk, mert sokszor még a testünkben megbúvó biológiai folyamatokat sem ismerjük, miként az is vita tárgya, hogy mit rejt a föld belseje.

Jobb óvatosan bánni az efféle becslésekkel: „csak egy civilizáció fejlett, éspedig a miénk a galaxisban”, nehogy valami meglepetés érjen bennünket egy több ezer fényév átmérőjű világegyetem valamelyik ismeretlen részének ismeretlen/el nem ismert civilizációjától.

 

Fordította és szerkesztette: Száraz György

Forrás / Original article: https://www.ancient-code.com/scientists-say-at-least-one-advanced-alien-civilization-may-exist-in-the-milky-way/#comments

 

Engedd meg, hogy figyelmedbe ajánljam a napvallás eseményeit!

 

Részt vehetsz programjainkon:

 

 

Csatlakozz hozzánk minden elkötelezettség nélkül!

Járd velünk együtt önmagunk felszabadításának útját, melynek segítségével egységet teremthetsz önmagadban és a környezetedben, s hozzájárulhatsz a világ rendjének helyre állításához!

 

Száraz György

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..