Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

A türelem fontossága

Az életfeladat szinte megoldhatatlan a türelem princípiuma nélkül. Sokan azt gondolják magukról, hogy ők türelmesek. Sokan azt állítják magukról, hogy türelmes emberek. De min múlik, hogy valaki mennyire képes türelmet gyakorolni? Mi is a türelem tulajdonképpen? Hogyan válhatunk valóban türelmesekké?

A türelem sok mindent jelent, magába foglal és vonz. Például a tűrést. Ami annyit tesz, hogy képesek vagyunk-e elviselni valami olyat, amit igazából az egyik porcikánk sem kíván. A tűrés esetében mindenkinél van egy küszöb, egy mérce, amelyen túl valami elviselhetetlenné válik. Persze sokszor bebizonyosodik, hogy nem volt elviselhetetlen, de az ember olyankor menekülőre fogja, s igyekszik minél hamarabb, a lehető legkevesebb veszteséggel kilábalni az adott helyzetből.

A tűrőképességünket nap mint nap próbára teszi a Sors. Ezeket nevezhetjük nyugodtan türelempróbáknak. Ezek sokféleképpen jelentkezhetnek: az egészen pici zavaró zajoktól kezdve, a kevésbé tolerálható emberi tulajdonságok ismétlődésén keresztül, a legnagyobb, elemi megpróbáltatásokig. A lényeg a tűrés és a türelem. A kérdés csak az, hogyan?

 

Hogyan lehet jópofát vágni valamihez, amitől berzenkedünk?

Először is, nem szükséges jópofát vágnunk mindenhez. Igenis, vághatunk mogorva arcot. Kifejezhetjük, hogy valamit utálunk, gyűlölünk, nem vagyunk képesek elviselni. Ez mindenkinek szíve joga. De még mielőtt elragadtatnánk magunkat, nem számolva a logikus következményekkel, használjuk fel önismeretre azt a néhány másodpercet, ami ilyenkor magától adódik.

Vegyük észre, mire mutat ez rá a belső világunkban!

Vegyük észre, hogy más ugyanerre a helyzetre nem így reagálna! Ebből pedig meríthetünk jó példát!

Sőt, könnyen beláthatjuk, hogy mi magunk is megváltoztathatnánk a reakcióinkat, ha akarnánk!

 

A helyzet sajnos úgy áll, hogy túlságosan könnyen veszítjük el a türelmünket. Miért? Mert hajlamosak vagyunk a látszatra könnyebbik utat választani: az igazam van…, a jogom van…, az igazságtalanság ért… stb. ösvényét. Bizony, nem mérjük fel ilyenkor, hogy a könnyű út ára sokkal nagyobb, mint a nehezebb úté.

Álljunk is meg egy pillanatra! Mit nevezünk rövid és könnyű, vagy hosszú és nehéz útnak? Könnyebb és rövidebb módon lerendezhető a kihívás, ha utat engedünk a dühünknek, vagy a keserűségünknek, vagy az önsajnálatunknak. Azzal áltatjuk magunkat, hogy levezettük a stresszt, s így akkor nem is marad bennünk semmi feszültség. Nos, jó volna, ha ez mindenkinél csak ennyivel lerendezhető lenne. De az élet engem arra tanított meg, hogy a hosszabb és rögösebb út mindig kifizetődőbb, ami jelen esetben a türelem ösvényének a járása.

 

A türelem egyúttal azt is jelenti, hogy megőrizzük a béketűrésünket. Hogyan lehet megőrizni azt, ami nincs, vagy csak fejletlen bennünk? Mindenekelőtt ki kell fejlesztenünk. A béketűrés fakadhat a jóságból, a szeretetből, a megbocsátásból, az alázatból, az elfogadásból, az elkülönülésből, a hitből, a megértésből és a bölcsességből egyebek mellett. Minden esetben közös a tő: kivárni és elfogadni a személyeket és az eseményeket olyannak, amilyenek. Mindeközben nem ellenállni, nem lázadni, nem harcolni, nem ellenkezni, hanem tűrni.

 

Egy ember a mai tudatszintjén nem ismerhet meg mindent. Nem tudhatja teljes pontossággal, hogy mi miért történik vele. De hiheti, hogy mindennek oka és célja van. Továbbá elhiheti azt is, hogy ami vele történik, az jó célra vezet. Ha ezen túl van, akkor kell még egy adag bizalom a tekintetben, hogy az isteni erők girbegurba, kifürkészhetetlen kalandjaiban részt vegyen. S el kell fogadni a ráosztott szerepet.

Mindenki színes maszkban játszik itt a Földön, egyszerre nem is tudnám megmondani, mennyiféle szerepet. Ezek között vannak szimpatikusak és antipatikusak. Van, aki szeret tetszelegni a szerepében, van, aki ki akar törni belőle. Spirituális szempontból az a teljesítmény, ha merjük levenni az álarcunkat, akár gazdagok vagyunk, akár szegények, akár van szégyellnivalónk, akár nincs. Ha valaki igazán bátor, az a hibáival együtt is meg meri mutatni magát. Minden embernek van valamennyi gyengesége, amit többnyire szégyell vagy rejteget. A türelmes embernek önmaga irányában is gyakorolni kell a türelmet. Nem lehet keresztülvágtatni az életen és minden karmikus kényszerzubbonyt egy pillanat alatt lerakni, mert a türelem egyik mértékegysége az idő.

 

Az idővel való zavaros viszony a türelmetlenség egyik üzemanyaga. A fontosság, a magunk és az események fontosként való beállítása, sokszor elhangolódásokat okoz a sorsunkban. Fel kéne ismernünk, amikor mást akar belőlünk kihozni az élet, s mást akarunk mi megélni az életből. Arról beszélek, amikor az ember nem kaphatja meg, amit akar. Ilyenkor a kivárás lehet az egyik legjobb válasz. Megtenni, amit meg kell, a cél érdekében. Nem tenni, ami nem szolgálja céljaink kibontakozó megvalósulását. Ezenfelül pedig bölcsen kivárni, amíg az események maguktól érnek el hozzánk. Ilyen esetben az idő másodlagossá válik, s amíg telik, addig felhasználható egyéb szép és jó dolgok teremtésére és átélésére, mígnem a jelen elérkezik az általunk áhított ponthoz.

 

A türelmetlenségünk sokadik oka a görcsös akarat. Az ember nemcsak azonnal, vagy rövid időn belül, hanem mindig az elvárásai, az elképzelései szerint akarja a dolgokat elérni, vagy megtörténni látni. Ez egy rossz szokás, tömény ego! A gyenge jellem sajátossága az uralkodási hajlam. Na, persze attól nem kell félnünk, hogy önmaga ellen fordítja és önmagán gyakorol vele. Erről szó sincs.  Az uralkodás, a kontrollálás, a manipuláció a vérünkben van. A türelmetlenségünk csupán egy válságtünete személyiségünk aberrációinak.

 

A türelem véleményem szerint egy állapot, amely az alázatból és a tiszteletből fakad. Ki iránt? A Teremtő iránt. Ha úgy tetszik, az Életet irányító Intelligenciák iránt. A türelem lehet szakítópróba. A türelem lehet edzésgyakorlat. A türelem olyan valami, amit a tulajdonosa szinte észre sem vesz. Ugyanakkor sok-sok megtapasztalás gyümölcse a türelem. Ezért senki ne bánkódjon, aki intoleránsnak találja magát bizonyos szituációkban, mert azok csupán lehetőségek, hogy türelmünket pallérozzuk, kifejlesszük és kiterjesszük életünk minden egyes mozzanatára. A béke, a nyugalom és a jóindulat irányába haladni csupán döntés kérdése. Fontos, hogy tudjunk egótól mentesen tanulni a hibáinkból.

 

Jó gyakorlást és kitartást kívánok Mindenkinek! Cél a türelem általi önuralom elérése. Ettől jobbat aligha teremthet magának a türelmetlenkedő emberi psziché. Ha nehézségekbe ütközöl, akkor nyugodtan meríts erőt ennek a cikknek a soraiból!

 

Száraz György

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..