Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

A Vatikán az Ősrobbanás-elméletet ünnepeli, s úgy véli, hogy tudomány és a vallás megfér egymás mellett

Évek óta hosszú viták témája volt, hogy vajon a tudomány és a vallás képes-e ellentmondások nélkül megférni egymással. Albert Einstein egyszer azt mondta, hogy a „tudomány vallás nélkül sánta, a vallás tudomány nélkül pedig vak”.

 

Vannak, akik szerint a tudomány és a vallás összeférhetetlen, azonban sok nagyszerű tudós hisz istenben. Miként lehetséges, illetve hogyan képes ez a két terület közös pontokat találni egymással?

 

4.1

 

4.2

 

A Vatikán deklarálta, hogy a tudomány és a vallás ténylegesen is képes együtt létezni, továbbá az Egyház éppen most az Ősrobbanás-elméletet ünnepeli. Lehetetlennek hangzik? A Vatikán nem így gondolja.

 

A tudomány kontra hit konfliktus eloszlatására a Vatikáni Obszervatórium vezető tudósokat és kozmológusokat hívott meg, hogy olyan tudományos témákat vitassanak meg, mint amilyenek a fekete lyukak, a gravitációs hullámok és a tér-idő szingularitás.

 

Monsignor George Lemaitre, jezsuita kozmológus és az ő kozmikus tojás elmélete

 

A 2017. május 9-12. közötti konferenciát Monsignor (ez egy katolikus papi cím) George Lemaitre, a néhai jezsuita kozmológus tiszteletére rendezték.

 

Monsignor George Lemaitre (1894-1966) egy belga származású római katolikus pap, fizikus és csillagász volt. Általában az ő javára írják a táguló világegyetem elképzelésének az első megfogalmazott formuláját, mely az univerzum eredetének Ősrobbanás (Big Bang) elméleteként vált közismertté, amit viszont maga Lemaitre az „ősi/elsődleges/eredeti atom” vagy a „kozmikus tojás” hipotézisének hívott.

 

Lemaitre az Egyesült Államokban, Massachusettsben lévő Harvard College Observatory-ban, illetve a Massachusetts Institute of Technology-ban folytatta tanulmányait, mielőtt visszatért volna Belgiumba, ahol tanárként tevékenykedett.

 

4.3

 

Lemaitre kutatása során arra a végkövetkeztetésre jutott, hogy amennyiben az anyag mindenütt csökken (visszahúzódik), akkor természetesnek tűnik azt feltételezni, hogy a távoli múltban közelebb állt egymáshoz, s ha messzire megyünk vissza, akkor elérhetjük azt a pontot, amikor az egész univerzum egy rendkívül kompakt és tömör állapotban volt. Elég bizonytalanul, de azt fejtegette, hogy az elsődleges atom radioaktív bomlása valamiféle instabilitást idézett elő, ami elegendő volt ahhoz, hogy egy hatalmas robbanást okozzon, mely elindította a világegyetem kiterjedését/növekedését.

 

1931-ben Londonban a British Association egyik találkozóján Lemaitre azzal állt elő, hogy kapcsolat áll fenn a fizikai világegyetem és a spiritualitás között. Lemaitre először adott hangot ama javaslatának, mely szerint az univerzum egy kezdeti pontból tágult/fejlődött ki, melyet ő „elsődleges atomnak” vagy „kozmikus tojásnak” nevezett, ami a teremtés pillanatában robbant fel. Ez utóbbi témát tovább taglaltja a Nature folyóirat ugyanabban az évben megjelenő, későbbi számának adott riportjában.

 

4.4

A képen Monsignor George Lemaitre Albert Einstein társaságában látható.

 

Lemaitre teóriája az „elsődleges atom” néven vált ismertté, ugyanakkor manapság inkább a Nagy Bumm- vagy az Ősrobbanás-elméletként közismert.

 

„Felismerte, hogy az időben visszafelé haladva a világegyetemnek eredetileg egy nagyobb energiasűrűségű állapotban kellett lennie, egy olyan pontba sűrűsödve, mint egy legelső atom, amiből minden elkezdődött” – áll az Observatory sajtóközleményében.

 

A Vatikáni Obszervatórium igazgatója, Guy Consolmagno jezsuitatestvér, azt állítja, hogy Lemaitre kutatása bizonyítja, hogy képesek vagyunk Istenben és az ősrobbanás elméletében is hinni.

 

„Maga Lemaitre nagyon körültekintően hívta fel az emberek – köztük XII. Piusz pápa – figyelmét arra, hogy Isten teremtő mozdulata nem történhetett 13,8 millió évvel ezelőtt. Ez olyasvalami, ami folyamatosan zajlik.” – közölte Consolmagno hétfőn.

 

4.5

Az Ősrobbanás-elmélet

 

Ha csupán abban hiszünk, hogy Isten hozta létre az ősrobbanást, az olyan, mintha „Istent egy természeti istenre korlátoznánk le, mint amikor Jupiter villámokat szór. Ez nem az az Isten, akiben mi, keresztények hiszünk.” – mondotta.

 

A keresztények – mondja – egy természetfeletti istenben hisznek, aki a világegyetem létéért felel, míg a „tudomány azt magyarázza el nekünk, hogy hogyan csinálta!”

 

Talán a vallás és a tudomány közötti kapcsolat mélyebb, mint azt korábban hittük.

A filozófusok és a matematikusok évszázadok óta azon vitatkoznak, hogy vajon a matematika egy ember által feltalált rendszer-e vagy kozmikus eredettel bír, s talán még egy olyan isteni tudomány is lehet, amit mi egyszerűen csak felfedeztünk. Ez veti fel annak a kérdést, hogy Isten matematikusként gondolkodik-e?

 

Fordította és szerkesztette: Száraz György

Forrás / Original article: http://www.messagetoeagle.com/vatican-celebrates-big-bang-theory-says-science-religion-can-co-exist/

 

Engedd meg, hogy figyelmedbe ajánljam a napvallás eseményeit!

 

2017.06.17. jpg 

 

Részt vehetsz programjainkon:

 

 

Csatlakozz hozzánk minden elkötelezettség nélkül!

Járd velünk együtt önmagunk felszabadításának útját, melynek segítségével egységet teremthetsz önmagadban és a környezetedben, s hozzájárulhatsz a világ rendjének helyre állításához!

 

Istentiszteletek

 

Száraz György

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..