Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

A vendigók, avagy a bőrszellemek

A vendigók a természetfeletti lények kategóriájában sorolhatók csakúgy, mint a vérfarkasok és a vámpírok. Korunk gyermekei a számítógépes játékokból ismerhetik jól őket, vagy a képregényekből.

A vendigókat elsősorban az algonkin indiánok mitológiájából ismert lények. Úgy tartják róluk, hogy képesek megszállni az embereket, alapvetően rosszindulatúak, sőt kannibál szellemek. Próbáljuk összegyűjteni és rendszerezni a róluk szóló ismereteinket abban a reményben, hátha közelebb juthatunk az igazsághoz.

 

http://img2.wikia.nocookie.net/

http://img2.wikia.nocookie.net/

 

A vendigó szónak közel 50 írásmódja ismert. Például: Weendigo, Windago, Windiga, Witiko, Windigo, ween dagoh, Wheetigo, Windikouk, Wi’ntsigo, Wi’tigo, Wittikka, Atchen, Chenoo, Kewok…

 

Időtlen-idők óta keringenek különféle legendák a vedigókkal kapcsolatban. Az egyik szerint olyan navajo (navaho) varázslók portyáznak, akik különféle állatok alakját tudják magukra ölteni és szinte halálra rémítik az áldozatukat. Nem csoda, mivel világító sárga szemük van és sötét, illetve fekete árnyszerű alakjuk távolról és szőrös fekete testük közelről. Méretük meghaladja egy medvéét, ugyanakkor gyorsan futnak.

 

Tegyük hozzá, nem csak a navajo indiánok találkoztak ilyen különös szerzetekkel, az elmúlt évtizedekből is maradtak fenn hátborzongató történetek családokról, akik a 163-as út egy elhagyatott szakaszán összetalálkoztak efféle szörnyeteggel. A szemtanúk nem úgy gondolják, hogy hallucináltak volna!!!

De kanyarodjunk vissza történetünk legelejére!

 

Az első írásos emléket Paul Le Jeune jezsuita misszionáriusnak köszönhetjük. Az atya 1636-ban jelentést küldött Rómába arról, hogy egy bennszülött nő spirituális transzba esett és arra hívta fel az indiánok figyelmét, hogy meg fogja támadni a szomszéd falut. A beharangozott támadásra végül sor került és a mészárlás bekövetkezett. A nyomokból egy vérfarkas garázdálkodására lehetett következtetni.

 

Amennyiben akárcsak részben is igazak a bennszülöttek beszámolói a vendigókkal kapcsolatban, akkor itt bizony komoly okkult ellenféllel kerül szembe az áldozat. Ugyanis a vendigó boszorkányok – akiket bőrszellemeknek is neveznek, mivel mások bőrébe bújnak bele – alakmásuk számos tulajdonságát magukra ölthetik: gyorsaság, ravaszság, repülési képesség és hasonlók, ugyanakkor saját mágikus erőiket is kiválóan tudják ezzel egy időben működtetni.

 

Amennyiben az emberi hiedelmeknek hitelt adunk, akkor iszonyatos fájdalommal jár az alakváltás, aminek viszont nem tudnak ellenállni a képesség hordozói.

Ebből pedig az következik, hogy meglehetős gyűlölettel viseltetnek azon állati és emberi lényekkel szemben, akik a „hagyományos” vagy átlagos életüket élik.

 

Létezik az Egyesült Államokban egy Bőrszellem-hegygerinc nevű hely, amiről megannyi monda kering. Ez volna az átváltozás helye és hegye? Vagy egy egészen más típusú paranormális jelenséggel van dolgunk, csupán a népi gondolkodás forgatta ki magából a fenomént?

 

A mai napig vannak olyanok, akik szentül meg vannak győződve arról, hogy ez a hegyhát dimenziók közötti kapuknak ad otthont, ahol egyik világból a másikba lehet átlépni. Vajon ez lennek a vendigó-rejtély kulcsa?

Kutassunk tovább!

 

Dasil Johnston, aki az indián folklór kiváló ismerője és 11 ebbe a témába vágó könyv szerzője, a következőket írja a vendigóról:

 

„A Weendigo betegesen sovány volt, szikkadt bőre szorosan tapadt a csontjaira. Az arcszíne a halál hamuszürkéje és a szemei mélyen lapultak üregeikben. A Weendigo úgy festett, mint egy csontváz, ami épp most kelt ki a sírból. Az ajkai cafatosak és véresek. (…) A Weendigo a hús rothadásából kelő megtestesült tisztátalanság és nyomorúság.”

 

A vendigókról az a hír is járja, hogy erejük nőttön-nő: amint elfogyasztanak egy embert, erejük gyarapszik. És fordítva is igaz, amennyiben nem elégítették ki éhségüket, teljesen lesoványodtak.

 

Vendigóvá azáltal válhat egy ember, hogy megátkozza őt egy indián varázsló. Másik módja e metamorfózisnak az, ha megszállja egy vendigó szellem az embert. Az ilyen megszállott egyre inkább átveszi megszállója erőszakos tulajdonságait, mígnem fejét teljesen a kannibalizmusnak adja. Ezután pedig már a megszálló szellemre sincs szüksége, mivel szörnyet csinált az emberből.

 

A vendigók elleni védekezésnek is megvolt és megvan manapság is a módja: Nap-táncot adnak elő, hogy a Nap védelmező erőit megidézve felvértezzék magukat ezzel a gonosz megszálló szellemfajtával szemben.

 

Az indián hagyományok szerint a vendigók nagyon is valós lények, míg a modern ember számára ezek jobbára az emberi elem szüleményei, netán kivetülései, semmint élő szellemi entitások. De vajon kizárhatjuk-e a valóságunkból ezt a lénycsoportot pusztán azért, mert még nem találkoztunk vele?

 

Száraz György

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..