Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

A Vénusz átvonult a Nap előtt!

2012. június 6-án a felkelő Nap korongja előtt átvonult a Vénusz bolygó. Az Esthajnalcsillagnak is nevezett planéta pályája éppen a Föld északi féltekéje előtt vezetett el, így látni is lehetett a ritka égi tüneményt. Ebben az életünkben vélhetően utoljára csodálhattuk meg a Vénusz-tranzitot, lévén a legközelebbire 2117-ig kell majd várnunk.

 

  (A képek forrása: NASA)

Forrás: NASA

Bolygóátvonulások természetesen szép számmal vannak a Naprendszerünkben, így látszólag nincs semmi meglepő abban, hogy a Vénusz éppen a Föld és a Nap között haladt el. (A Földről nézve a Merkúr és a Vénusz átvonulását láthatjuk.) Mivel a Vénusz Nap körüli keringési ideje megközelítőleg 584 földi nap, ezért első hallásra szenzációhajhászásnak tűnhet erről külön is írni. Ámde, a csavar a történetben ott van, hogy a Föld és a Vénusz keringési pályája nincs egy szintben, vagyis megdől az a logika, mely szerint a Vénusz minden 584. napon átvonul a Nap előtt – különösen nincs ez így a Földről nézve. A Vénusz pályaelhajlása az ekliptikához képest 3,3o.

Ahhoz, hogy a június hatodikai Nap-Vénusz-Föld együttállás létrejöhessen, másként fogalmazva a Vénusz a Föld északi féltekéjéről nézve egy parányi pöttyként, illetve korongként elhaladjon az életet jelentő központi csillagunk előtt, több kritériumnak is egyidejűleg kell teljesülnie: belső együttállásnak kell lennie, amely nem eshet túl távol a Vénusz-pálya és a Nap-pálya metszéspontjától.

 

Ezen felül nem minden Vénusz-átvonulás látható Magyarország területéről. Ez a mostani azonban részben igen. (A teljes átvonulás Alaszkából, Szibériából, Kínából és Ausztrália keleti részéről tekinthető meg.) Szót kell még ejtenünk a Vénusz ciklikusságáról, ugyanis mint minden bolygót, a Vénuszt is a periodicitás jellemez. A megfigyelések és a számítások alapján a Vénuszát-vonulások a következő egyszerű módon is kiszámíthatóak: a két tranzit között eltelt időt rendre 8 – 121,5 – 8- 105,5 év.

Ebből kifolyólag legutóbb 2004-ben volt Vénusz-tranzit, legközelebb pedig 2117-ben vonul majd át a Vénusz a Nap előtt. Utóbbit majd nem lehet Magyarországról megcsodálni, csupán a rákövetkezőt, a 2125-öst, feltéve, hogy nem lesz felhős az ég.

 

Csillagászati szempontból az átvonulás fontos eseménynek számít, sajnálatos módon azonban mi lemaradtunk az első feléről. Ennél fogva mi biztosan nem láthattuk a Vénusz ilyenkor viszonylag jól megfigyelhető légkörét. A Vénusz és a Nap között több, szám szerint négy csillagászati kapcsolat jött létre, ám mi csak a harmadikat figyelhettük meg, a fekete csepp-effektust. Ez voltaképpen egy híd, amely a Vénusz és a Nap peremei között születik és azt a benyomást kelti, mintha a Vénuszt magába akarná szívni a Nap. A Napba kvázi belelóg a Vénusz, azt az illúziót keltve, hogy összekapcsolódnak – erre majd a következő cikkben külön ki fogok térni.

 

Forrás: NASAMindenesetre nem árt tudni, hogy a bolygóátvonulások asztronómiai jelentőségét egyebek emellett az adja, hogy az ilyenkor mérhető fényességcsökkenésből – ha nem is könnyen, de kiszámolható – az egyes égi objektumok távolsága és kikövetkeztethető a Naprendszerünk mérete. Ily módon a Nap és a Föld, illetve más átvonulások esetében az adott csillagok és az exobolygók, azaz a Naprendszeren kívüli planéták és a Föld távolsága is. Ami azért valljuk be, fényéves távolságoknál nem kis teljesítmény!

 

Radar segítségével először 1959 szeptemberében próbálták meghatározni a csillagászati egységet, amely nem más, mint a Nap-Föld átlagos távolsága. A rádiójelek küldésének eme legelső kísérlete nem járt sikerrel. A második kísérletre 1961 áprilisában került sor a Jodrell Bank-i rádióteleszkóppal. Sok mérési probléma kiküszöbölése, a pontosítások és az átlagolások után végül 149.600.000 km lett a radarmérések elfogadott értéke.

 

Ne feledjük, a Nap megfigyeléséhez mindenkoron kötelező a védőeszközök használata.

 

Boldog napot!                                                                                                            

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..