Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

A von Neumann űrszonda: nanoűrhajók a csillagokba

Írta/Szerkesztette: Posted on 0

Nemrégiben volt a Száz éves csillaghajó című konferencia, és természetesen sok ember olyan tervekkel állt elő, hogy gigantikus fúziós rakétákkal vitessük magunkat a Marsra és a Jupiteren túl a csillagokba. A többi ember igent mondott: antianyag rakéták, rendben van, s mindnyájunknak volt egy szellemi látomása az Enterprise-ról, amint az a közeli csillagrendszerek felé halad…

 

De más módja is vannak annak, hogy ezt elérjük. Gondoljunk az Anyatermészetre. Amikor az Anyatermészet el akarja hinteni az élet magvait, az egyik lehetősége az, hogy magokat küld ki, nem csupán egyet-kettőt, hanem több millió magocskát. A legtöbb mag soha nem ér el sikert, viszont egy-kettő igen, következésképpen így hódítanak tért maguknak a fák. Tehát miért ne alkossunk nanoűrhajókat a nanotechnológia bevetésével? Mások azt állítják, hogy még ettől is kisebbek lehetnek. Miért ne lehetnének tű méretűek? S mivel olyan parányiak, nem venne igénybe nagy erőráfordítást, hogy a fénysebesség közelébe gyorsítsuk fel őket.

 

http://assets2.bigthink.com/

 

Vegyük észre, hogy egy asztalon elférő részecskegyorsító képes az elektronokat közel fénysebességre gyorsítani, ezért nem kerülne sokba, hogy nanomolekulákat nagyon-nagyon nagy sebességre – fénysebesség közelébe – gyorsítsunk fel elektromos erőtér felhasználásával.

Ezek a szondák mások lehetnek, mint a szabványos társaik. Nanorobotok lehetnének. Megvolna a képességük arra, hogy ellenséges terepen szállhassanak le és olyan gyárat hozzanak létre, mint valami vírus. Merthogy ezt teszik a vírusok. Replikálódnak (megsokszorozzák magukat). Egy vírus akár ezernyi másolatot képes létrehozni, majd újabb ezret és ezret, majd milliókat, milliárdokat, billiókat, így pillanatok alatt billiónyi olyan vírust kapunk, amely a világűrön keresztül terjed.

Hogyan érhetjük ezt el? Az egyik lehetőség az, hogy felhasználjuk a Jupiter mágneses mezőjét. A számítások kimutatták, hogy fürgén tudunk mozogni a Jupiter körül az úgynevezett Faraday-effektus felhasználásával, amely a részecskéket közel fénysebességűre gyorsíthatja fel.

 

Összegezve, még nincsenek ilyen nanorobotjaink. Meg kell várnunk, míg a nanotechnológia eléri ezt a fejlettségi szintet, viszont amikor ez megtörténik, akkor talán a 100 éves csillaghajónak nem kell majd olyannak lennie, mint az Enterprise. Talán icipicike, parányi tű nagyságúak lesznek és milliárdnyit küldünk ki belőlük a világűrbe, s talán csak egy maroknyi fog egy távoli holdon leszállni, hogy gyárakat hozzon létre.

Ez ismerősen hangzik? Ez egy 2001-es mozifilmnek a vezérfonala. Emlékszünk arra a gigantikus obeliszkre a Marson? Az volt a Von Neumann űrszonda, egy olyan vírus, egy olyan önmagát reprodukálni képes szonda, amely azután képes az egész univerzumot közel fénysebességgel felfedezni.

 

Forrás: http://bigthink.com/

 

Fordította: Száraz György

 

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..