Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

A zöldhályog testi és lelki okai

A zöldhályog népbetegségnek számít, mivel jelenleg Magyarországon kb. 150 000-200 000 ilyen tünetekkel rendelkező beteget tartanak nyilván. A holisztika szerint a glaukóma okai egyaránt lehetnek fizikai és lelki eredetűek. Így amikor a gyógyításáról beszélünk, tanácsos több szempontot is megfontolni.

A szem és a látás elválaszthatatlan fogalmak. Ha az érzékszerveket és érzéktartományokat összehasonlítjuk, akkor felismerhetjük, hogy a külvilág információinak közel 80%-át a szemeinken keresztül gyűjtjük be. Ilyesformán a látószervünk a legkiemelkedőbb és a legfontosabb képességnek a fizikai eszköze. Azért fogalmazok így, mert létezik ugyebár a szellemi látás fogalma is, amely más síkon, de hasonló funkciókat lát el.

A világ annyit, amennyit megismersz belőle, így ha valakinek romlik a látása, akkor óhatatlanul felmerül, hogy a világképével és a világban való elhelyezkedésével kapcsolatban van valamilyen probléma. Ez azonban így túlságosan tág fogalom, jóllehet kétségtelenül igaz. Ezért ezúttal csak a zöldhályogra, vagyis a glaukómára térnék ki részletesen, s majd máskor részletezem a többi tipikus szemproblémát.

 

A zöldhályognak nevezett betegség testi oka abban jelölhető meg, hogy a csarnokvíz nem megfelelően kering és ürül, aminek következtében a belső szemnyomás jelentős mértékben megnő.

Ez a nyomás normálisan 12 és 21 Hgmm között változik, ámde a beteg esetében a csarnokvíz nem időszakosan, hanem folyamatosan termelődik és nem tud a megfelelő mértékben elfolyni, azaz kiürülni. Ez a látóideg károsodásához és a látás romlásához vezet első körben. Később a tünetek súlyosbodhatnak.

Fontos megjegyezni, hogy a galukóma több eltérő betegségformának a tünetegyüttese. Az említett belső nyomás abnormális megnövekedésén kívül a hátterében a látóideget ellátó erek keringési zavara állhat, mely a látóideg rostjainak fokozatos elhalásához vezethet. Mindezekért együttesen fontos a glaukóma korai felismerése és mihamarabbi kezelése.

A zöldhályog egy alattomos betegség, mely idővel magát a látást is veszélyeztetheti és a kezelés hiányában vaksághoz vezethet. Szinte bármelyik életszakaszban kialakulhat, de a statisztikák szerint a 40 feletti korosztálynál gyakoribb. Örökletes betegségek éppúgy befolyásolják, mint a keringési problémák és a cukorbetegség. A diagnózistól kezdve egész életen át szükséges a rendszeres kontroll, mert a panasz- és a tünetmentesség dacára a zöldhályog kiújulhat. A kezelése a szemcseppektől kezdve a műtéti beavatkozásig a szemész szakorvosok kompetenciájába tartozik.

Lényegesnek tartom ugyanakkor felhívni a figyelmet, hogy a természetgyógyászat javasolja a só fogyasztás csökkentését vagy akár megvonását, a kalcium és a vitaminok közül elsősorban az A-, B- és C-vitamin kellő mértékű bevitelét.

A lelki okok között azt kell végiggondolni a glaukómás betegnek, hogy a szem nem csak a fizikai tárgyakról visszaverődő fénysugarak begyűjtésére alkalmas szerv, hanem egyúttal egy lelki érzékszerv is. A szem a legközvetlenebb csatorna a lélek és a külvilág között. A szemeinken keresztül a lelki erőink is áradnak, illetve megmutatkoznak. Ebből kifolyólag a szem egy valódi adó-vevő, amiért a népi bölcsesség a szemet a lélek tükrének tartja.

 

Ha pedig elfogadjuk, hogy a szem valóban a lélek tükre, s a lélek egyik nyelve az érzelmekhez kapcsolódik, akkor nem nehéz kitalálni, hogy az érzelmi fukarság, az érzelmek meg nem élése, ki nem mutatása, elzárása, illetve el nem engedése a leggyakoribb lelki oka lehet a zöldhályognak.

A másik, szintén érzelmi rizikófaktor ez esetben a múlt nem megfelelő feldolgozása, vagyis az, hogy nem vagyunk képesek levetni a múlt terheit, hanem cipeljük magunkkal és azok átszínezik a látásmódunkat, mintegy más színben tüntetik fel a dolgokat, mint ahogyan azok a valóságban vannak.

Ezen gondok megoldása az lenne, ha oldanánk a lelki súlyainkat, ha túllépnénk az akár gyerekkorunk óta cipelt, fel nem oldott gondjainkon (gátlásainkon), és ha érzelmileg minél gazdagabb életet élnénk, ami az érzelmeink kiélését, kimutatását is tartalmazza.

Döbbenetes tény, hogy közel 200 000 honfitársunk szenved a glaukóma tüneteitől. Tegyünk meg mindent azért, hogy a család minden szintjén nagyobb szerephez juthassanak a pozitív érzelmek és amennyire tudjuk asszertív (kellően és nem túlzó módon öntudatos) kommunikációval oldjuk egymásban a gátlásokat és a szorongásokat.

Jogi nyilatkozat: Cikkeinknek és bejegyzéseinknek nem áll szándékában orvosi tanáccsal szolgálni, diagnózist felállítani vagy gyógymódot javasolni. Az itt kifejezésre juttatott nézetek nem feltétlenül tükrözik a hírközlő médium álláspontját.

Akit jobban érdekel a téma, mindenképpen javaslom, hogy olvasson utána és tudjon meg többet róla.

Alkalmazása mindig csak saját felelősségre ajánlott. Használatáról kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Nem árt, ha az orvos szakirányú természetgyógyász is!

 

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..