Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Ahimsa – Az erőszakmentesség ősi koncepciója, amely az összes élőlény iránti együttérzésre és szeretetre tanít

Az „Ahimsa” egy ősi, multidimenzionális elképzelés, amely erőteljesen hangsúlyozza az erőszakmentesség és az együttérzés fontosságát minden élőlénnyel kapcsolatban.

A bántalmazás elkerülése nem csupán a cselekedetekre, hanem a gondolatokra és a szavakra is vonatkozik. Az Ahimsa koncepciója azon a meggyőződésen alapszik, hogy minden élőlény az isteni spirituális energia szikrájával bír. Ez azt jelenti, hogy ha valakit megbántunk, akkor végül is magunkat sértjük meg és az erőszaknak karmikus következményei vannak.

 

Az Ahimsa kiemelt szerepet játszik a dzsainizmusban, a hinduizmusban és a buddhizmusban. Sok prominens alak meggyőződésesen hitt az Ahimsa gyakorlásában. Így Mahatma Gandhi (1869-1948) is, aki mielőtt merénylet áldoztává vált volna, szabadság- és polgárjogi mozgalmakat inspirált világszerte.

 

Ahimsa – A dzsainizmus fő pillére

 

Az Ahimsa gyakorlása kiváltképp bevett szokás a dzsainok körében. A dzsainizmusban, ami egy ősi indiai vallás, a lélek szabaddá tételének elérése a cél. Ez a reinkarnáció folyamatán keresztül valósítható meg.

 

Miként a buddhisták, úgy a dzsainok is hisznek a reinkarnációban, azonban a dzsainizmus szigorúbb önmegtartóztató hiedelmeken alapszik.

A dzsainizmus szerint az összes állat, növény, valamint emberi lény élő lelket foglal magában. Valamennyi ilyen lélek egyformán értékes és mindenkivel ugyanolyan módon kell bánni. Az Ahimsa nem ártás koncepciója nem csupán az emberekre és a nagyobb állatokra korlátozódik, hanem a rovarokra, a növényekre és a mikróbákra is.

 

A dzsainok szigorúan vegetáriánusok, sokan pedig visszatartják magukat még az olyan gyökérzöldségek fogyasztásától is, mint amilyen a burgonya és a hagyma. Ennek oka nem más, mint hogy egy növény gyökerének elfogyasztása lényegében a teljes növény halálával jár együtt. A dzsainok megehetik a fák leveleit, de a gyökérzöldségeket nem.

 

A dzsainizmusban az erőszak csak önvédelem, illetve életveszély esetén megengedett.

 

 

Ahimsa a buddhizmusban és a hinduizmusban

 

Az Ahimsa mind a buddhizmus, mind a hinduizmus számára fontos elképzelés. Ugyanakkor az Ahimsa betartása nem annyira szigorú, mint a dzsainizmusban. Asóka király (i.e. 304-232) az Ahimsa követője volt.

Asóka úgy vélte, hogy minden élőlénynek élveznie kellene a biztonságot, a békét, a boldogságot és a szabad életet. Ő a vegetarianizmust hirdette, és i. e. 3. századi felirataiban hangsúlyt fektetett az állati élet szentségére is.

 

A hinduizmusban az Ahimsa tolerálja az erőszakot, de csak speciális körülmények között. A háborúskodást kerülni kell. A konfliktusokat becsületes/őszinte párbeszédek révén kell megoldani. Az erőszak csak a végső eszközként jöhet szóba.

 

A hinduk szerint az Ahimsa nem jelenti a pacifizmust. Az önvédelem során alkalmazott erőszak megengedett, s a hindu írások támogatják a fegyveres támadóval szembeni erőszak alkalmazását. Ez maga után vonja, hogy a bűnőzöket nem védi meg az Ahimsa törvénye.

 

Moriheu Ueshiba, az Aikido megalapítója hangsúlyozta, hogy provokatív emberek világban élünk, s néhányan tudatlanságból, tévedésből vagy félelemből másokra támadnak, illetve behatolnak a terükbe fizikai, illetve szóbeli formában. Az Ahisma égisze alatti önvédelem következésképpen lehetővé teszi a támadó agressziójának semlegesítését és a konfliktus elkerülését.

 

A buddhisták elítélik a gyilkosságokat, mivel az efféle cselekedetek végül a pokol birodalmaiban végződnek. Divu a pokol kínai megfelelője, amely részben a Naraka buddhista elképzelésén alapszik. A kínai hiedelmek szerint semmiképpen nem lehet elkerülni a Divuba jutást. Mindenki, aki eltávozik, a Divuban köt ki, azonban a látogatás hossza az elkövetett bűnök súlyosságától függ. Yama isten dönt afelől, hogy a lény lelke mikor fejezheti be a büntetését és kerülhet egyik állapotból a másikba.

 

Minden életformának van lelke és tisztelet érdemel az Ahisma tanításai szerint. Image Credit: Public Domain

 

Az Ahimsa minden egyes jóga-tanulónak az egyik első elsajátítandó irányelv. Tökéletes alkalmazást igényel az előkészítő szinten (vama), s a nyolc állapot közül az első, amely a tökéletes koncentrációhoz vezet.

 

Az Ahimsára a vallás részeként, ugyanakkor életformaként is tekintenek. Ahogy Mahatma Gandhi rámutatott: „Az Ahisma jelen van a hinduizmusban, a kereszténységben csakúgy, mint az iszlámban.”

 

„Az erőszakmentesség közös minden vallásban, de a hinduizmusba jut el a legmagasabb kifejeződéséig és alkalmazásig (én nem tartom a dzsainizmust vagy a buddhizmust elválaszthatónak a hinduizmustól)” – tette hozzá.

 

Sohasem rossz dolog kedvességet mutatni és az Ahimsa arra emlékeztet minket, hogy az élet és a világunk sokkal jobb lenne, ha nem bántanánk egymást, illetve más élőlényeket. Az Ahimsa egyszerűen a minden élet iránt tanúsított szeretetet és együttérzést/részvétet tanítja. Ez olyasvalami, amit mindenki gyakorolhat vallási beállítottságától függetlenül.

 

A cikk alapjául szolgáló forrás: http://www.ancientpages.com/2019/01/02/ahimsa-ancient-non-violence-concept-teaching-compassion-and-love-towards-all-living-beings/

 

A cikket fordította és szerkesztette: Száraz György

 

Engedd meg, hogy figyelmedbe ajánljam a napvallás eseményeit!

 

 

Részletes eseménynaptárunkat itt találod: https://napvallas.hu/programnaptar/

 

Részt vehetsz programjainkon:

 

Istentiszteletek http://napvallas.hu/programok/tudj-meg-tobbet-az-istentiszteletekrol-es-ami-mogottuk-van/

Aurafejlesztő és Meditációs Klubok http://napvallas.hu/programok/aurafejlesztoi/

Főnix-programok http://napvallas.hu/programok/fonix-pHYPERLINK “http://napvallas.hu/programok/fonix-program/”rogram/

Egómentesítő kurzusok http://napvallas.hu/programok/egomentesito-kurzus/

Karma Oldó Napok http://napvallas.hu/programokHYPERLINK “http://napvallas.hu/programok/karma-oldo-nap/”/karma-oldo-nap/

Szer-napok (szent ünnepnapjainkon) https://www.facebook.com/napvallas/?fref=ts

Ébresztő Táborok https://napvallas.hu/programok/holisztikus-tabor/

Bel- és külföldi zarándoklatok https://www.facebook.com/napvallas/?fref=ts

Ízisz Napjai https://napvallas.hu/programok/izisz-napjai/ 

 

Csatlakozz hozzánk minden elkötelezettség nélkül!

 

Járd velünk együtt önmagunk felszabadításának útját, melynek segítségével egységet teremthetsz önmagadban és a környezetedben, s hozzájárulhatsz a világ rendjének helyre állításához!

 

Boldog napot

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature