Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Ahnenerbe – a szellem őstörténetét tanulmányozó náci társaság

Egyes források szerint 1935 januárjának, mások szerint júliusának első napján alakult meg a német őstörténet kutatásra szakosodott SS-intézet Himmler parancsára. Hivatalos neve: Deutsches Ahnenerbe Studiengesellschaft für Geistesurgeschichte volt, melyet később csak Ahnenerbe névvel illettek. A zseniális tudósok a világ legtávolabbi zugait is felkutatták az ősi árja hódítások és a német faji felsőbbrendűség bizonyítására. Talán hóbortosnak és illetlennek tűnik méltatni egy ilyen társaság munkásságát, mégis úgy gondolom, hogy érdemes, minthogy ez az intézet nyújtott tudományos igazolást a holokauszthoz.

Az Ahnenerbe annyit jelent: ősapáink öröksége. Ezt az irányt valójában Herman Wirth, egy ellentmondásos, germanista kutatásokra specializálódott holland tanár sugallta Himmlernek. A szervezet első tagozata az Írás- és Szimbólumkutató Intézet volt, amely elárulja, hogy a náci okkultizmus mennyire mélyen kereste saját eredetforrását. Ez a tagozat különösen az ősi rúnaábécével foglalkozott. Magának az Ahnenerbének is a jele az élet rúnája volt.

Az Ahnenerbe egy másik tagozata a Nemzetvédelmi Tudományos Kutatóintézet volt, ahol 1939-ben kezdődtek meg a rákellenes kutatások. Ezekhez a kísérleti alanyok a dachaui fogolytábor lakói voltak. 1941-ben jött létre a Léghajózási Orvosi Intézet, amelynek kísérleti nyulai megint csak a szerencsétlenül járt foglyok voltak. Az ilyen és ehhez hasonló, őrült tudósok rémtetteire épült később az „emberiség elleni bűntett” vádja. Ezek alapján szokás beállítani és megítélni az egész szervezetet, holott e részlegek és intézetek egymástól függetlenül is értékelhetők.

Az Ahnenerbe célja az volt, hogy szigorúan tudományos alapokra helyezze a párt (NSDAP) hivatalos doktrínáit. A társaság egyik célja a germán faj területi eloszlásának és szellemének kutatása, a másik az eredeti német tradíciók felkutatása és visszaállítása, a harmadik a hagyományos német kultúra elterjesztése volt. Ennek a rendkívül sokrétű célnak a megvalósítására összesen 43 tagozat született, köztük olyanok, mint a folklór, a legendákkal foglalkozó, a régészeti, a nyelvészeti, vagy például a paranormális tudományok irányzatai. Tehát nem mind sötét és démonikus.

Egy totális ideológia megalkotására törekedtek, s ebben nem ismertek tabukat. Nem is hinnénk, hogy az Ahnenerbe nem csak az intellektus pallérozásával foglalatoskodott, hanem a jellem edzését elősegítendő olyan sporttevékenységeket is preferált, mint a barlangászat vagy az alpinizmus. A testgyakorlás a jellem erősítésére szolgálat és eléggé komolyan vették azt.
Ezzel együtt ma nem nagyon feszegetik a történészek ezt a témát, lévén nincs sok kutatható anyag hozzá. A háború végén a szervezet irattára állítólag megsemmisült, így marad a sok-sok talány. De azért annyit lehet tudni – például André Brissaud-tól –, hogy az Ahnenerbe az olyan átlagosnak tűnő stúdiumokon kívül, mint a nyelvészeten és irodalmon, foglalkozott még például a jóga és zen művészetének emberre gyakorolt mágikus hatásáig sok ezoterikus irányzat rejtelmeivel.

Az ezoterikus tagozatot Friedrich Hielscher vezette, aki egyúttal a Thule Páholy tagja is volt. Több történész említi, hogy a nürnbergi per folyamán milyen furcsán viselkedett Hielscher: nem volt hajlandó az Ahnenerbéről bármit is elárulni és barátját, Wolfram Sievers-t elkísérte a vesztőhelyre 1948-ban. Utóbbi személy teljes közönnyel nézett szembe végzetével, s amíg barátjával volt, ismeretlen nyelven imádkozott, amelyet később sem sikerült a kutatóknak valamelyik ismert kultuszhoz kapcsolniuk.  A sors pikantériája, hogy még azt sem lehet tudni, hogyan alakult Hielscher élete a továbbiakban. Főleg azután érdekes ez a kérdés, hogy Sievers mellett tanúskodott Nürnbergben.

Az Ahnenerbe eleinte szorosan együttműködött az SS-szel, később már a tisztképzésben is aktívan részt vett. Az Ahnenerbét három intézmény előzte meg, amely a régészeti kutatásokra és a történelemre szakosodott:
•    Német Régészeti Intézet – görög és latin múltat tanulmányozta
•    Római-Germán Intézet – Szent Német-római Birodalmat kutatta
•    Marburgi Régészeti Intézet – a germánok nordikus (észak-atlanti) származásával foglalkozott

Kell-e mondanom, hogy a harmadik intézmény működött együtt a nácikkal a későbbiekben. A közös tézis a következő volt: egyetlen északi indoárja faj teremtette az összes kultúrát Indiától Írországig. A német értelmiség és tudomány nagy része támogatta az Ahnenerbe kulturális törekvéseit. Mivel az Ahnenerbe az SS-hez tartozott, ezért nem igen volt ellenszele.

Az Ahnenerbéhez minimum egyetemi doktori fokozattal lehetett csatlakozni és alapvetően elég erős és független volt ahhoz, hogy olykor kritizálja a rendszer egyes elemeit. A toleranciáról pedig annyit, hogy zsidó tagjai is voltak. Néhány konkrétum a tagságot illetően:
•    Herman Wirth – a skandináv ókor szakértője
•    Franz Altheim – a Római Birodalom és Nagy Sándor szakértője
•    Eric Oxenstierna – az északi civilizációk, főként a vikingek szakértője

Az Ahnenerbe számos, a germán őshaza felkutatása érdekében folytatott tudományos expedíciót finanszírozott. Célpontjai között nem csak az Északi-sark, hanem Tibet is szerepelt – nyílván nem kevés ezoterikus töltettel. Fontos tudni, hogy a nácikkal kollaboráló kormányok sorra engedélyezték, hogy a nácik ásatásokat folytassanak országaikban, amely az Ahnenerbe szerepét egészen jól érzékelteti a III. Birodalomban. Európa, Észak-Afrika, de még Oroszország is egy ideig jó archeológiai terepnek bizonyult. Egyébiránt 1941-42 táján egy külön SS állam létrehozását is tervezték, amely SS egyetemét az Ahnenerbe felügyelte volna, otthon pedig a holland Leyden adott volna számára.

1943-ban új székhelyre lelt az Ahnenerbe Waischenfelben, mivel megkezdődtek a bombázások. Végül 1945 áprilisában az amerikaiak leplezik le a központot. Az Ahnenerbe végnapjairól csak annyit lehetett tudni, hogy vagy a bombázás, vagy valaki, de eltűntette a több ezer különleges dokumentumot, amelyet e roppant alapos szervezet dolgozott ki vagy gyűjtött össze éveken keresztül fáradhatatlan munkával. Vajon elhiggyük-e ezt a mesét?

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..