Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

„Aki a szíve felett uralkodik” – II. Pepi fáraó papja

Az ókori egyiptomi fejlődési modell, vagy még pontosabban fogalmazva életfelfogás egyik ékes példája Hekaib (más átírásban: Heka-Ib) sorsa. Ő az i.e. 23. században élt Felső-Egyiptomban, de nem csupán katonai tanácsadó és az egyiptomi fegyveres erők parancsnoka volt, hanem sokkal több annál. Pillantsunk bele Heka-Ib életébe!

 

4.4

 

Felső Egyiptom első nomoszának fővárosa a mai Asszuán volt, amely „piacot” jelent, mivel különféle kereskedelmi útvonalak találkozási pontjában fekszik. Manapság a régi és az új Asszuáni-gát juthat róla eszünkbe, melyek a Nasszer-tavat duzzasztva fel, biztosítják Egyiptom áramellátásának tetemes hányadát.

 

Egyiptomi zarándoklatunk során ellátogattunk egy kis núbiai falucskába, ahol betekintést nyertünk a meglehetősen sötét bőrű, ugyanakkor módfelett rokonszenves núbiai emberek életébe. De nem volt ez mindig így. Núbia és a Két Országként is aposztrofált Egyiptom hajdan ádáz harcban állt egymással. Akkoriban élt Hekaib (Heka-Ib), aki már fiatal korában a núbiaik nyelvét kitűnően beszélő tolmáccsá vált.

 

4.2

 

Heka-Ib neve beszélő név. Az összetett szó első tagja ERŐ-t jelent, méghozzá mágikus erőt, varázserőt, ezen kívül magát a varázserőt megszemélyesítő istenséget is. Ez az erő a mindent átható, elementáris erő, amely egyszerre alkot és véd. Jelentőségével már a Koporsószövegekben találkozhatunk. Ezekből a forrásokból többek között azt is megtudhatjuk, hogy a Napisten ősellenségével, Apophisszal Hekának és Hunak a segítségével sikerül leszámolni.

Heka szerepe mind ezen a világon, mind a túlvilágon lényegesnek számított. Mint istenség, volt külön papsága is.

 

Az Ib kifejezés jelentése szív, még pediglen abban a lelkiismeret székelye. Ebből következik, hogy az Ib egyaránt tartalmaz jó és rossz tulajdonságokat, emlékeket és meg nem valósult lehetőségeket. Ilyen értelemben a sorsunk, az életünk forrása az IB.

 

A HEKA-IB név jelentése tehát valahogy így adható vissza: a „szív felett uralkodó”, a „lelkiismerete felett őrködő”.

 

4.1

 

Ezek után érthető, hogy Heka-Ib miért szólt mindig jót és miért nem szólt senkiről semmi rosszat, hogy miért terjesztette a Napisten – Hórusz – tiszteletét a birodalomban és azon kívül is.

Hadseregparancsnokként több hadjáratot vezetett idegen vidékekre: Ázsiába és Núbiába egyaránt. Expedíciót vezetett a Vörös-tengerhez.  Az egyik ilyen út során gyilkolták meg Kuser kikötőjében. Testét fia kapta meg, aki Asszuánba, Éléphantine-szigetére vitte, s itt helyezte végső nyugalomra.

 

Harcos és politikus mivoltát tökéletesen kiegészítette a béke fenntartására és a rend visszaállítására tett esküje. Így válthatott a fáraó barátjává, az uralkodó építkezéseinek egyik felügyelőjévé és Maat-nak, az isteni igazságosságnak egyik földi letéteményesévé.

Életének egy részét Egyiptom egyik legkülönlegesebb szent helyén, Elefánt-szigeten töltötte, ahol az iránta érzett tisztelet jeléül szentélyeket emeltek személyének. Később pedig Asszuán templomainak papjai istennek nyilvánították azért, amit a szegényekért, a közjóért és a hazájáért tett.

 

Példája évezredeken át halált nem ismerő csillagként ragyog az archaikus Egyiptom égboltján számunkra és mutatja az utat és a fejlődés mikéntjét: HEKA-IB, azaz a szív felett uralkodó lélek önmegvalósító isteni ösvényét.

 

Száraz György

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..