Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Albert Einstein zsenialitásának nyomára bukkantak az agyában

 

 

A „tiszta értelem megtestesülésének” nevezett Albert Einsteint régóta a valaha élt legbriliánsabb elmék egyikének tartják. Élete folyamán és a halála óta is az emberek mindenhol azon tűnődnek, miként lehet egy embernek ilyen fokú zsenialitása. Most a tudósok a fizikus szokatlan agyában bukkantak egy nyomra.

 

A Floridai Állami Egyetem fejlődésantropológusa, Dean Falk által készített friss tanulmány szerint Einstein agyának részei különböznek a legtöbb emberétől, ami kapcsolatban állhat a rendkívüli kognitív képességeivel”.

 

„Bizonyos részek normálisak” – mondta Falk a The Huffington Postnak egy telefoninterjúban. „Az agy mérete normális. Az egész alakja aszimmetrikus – ez rendben van. A különböző agyi részek összetettsége és tekervénye az, ami szokatlan”.

 

Az egyetem november 16-án kiadott Brain című újságjában megjelent közleményében publikáltak feltárják Einstein teljes agykéregének a részleteit. Ehhez 14 nemrégiben felfedett, Einstein agyáról készült fotót kellett megvizsgálnia Falknak és kollégáinak – olyan fotókat, melyeket Falk szerint nehéz volt megszerezni.

 

Amikor Einstein 1955-ben eltávozott, az agyát Thomas Harvey távolította el, aki annak a kórháznak volt az orvosa, ahol a fizikus meghalt – jegyezte le az NPR. Valószínűleg Harvey nem kapott engedélyt az agy eltávolítására, de Brian Burrell szerző azt írja a „Levelezőlapok az agymúzeumból” című munkájában, hogy a doktor – a halált követően – jóváhagyási pecsétet kapott Einstein fiától.

 

Harvey azt mondta, hogy szándékában áll az agy tanulmányozása, vagy legalábbis olyan orvosok keresése, akik ezt megtennék – ezt a dolgot azonban soha nem sikerült elérnie az orvosnak. Azonban, a tudósoknak most végre sikerült tanulmányozniuk Einstein agyát a számos fotónak és preparált mintának köszönhetően, amelyeket Harvey a szervről készített. Az agyról, amelyet többféle szögből is lefotóztak, 240 metszetet is készítettek a korábbi szövettani minták alapján.

Mint ahogy az FSU (Floridai Állami Egyetem) jelentése írja, a fotók, a metszetek és a minták javarésze több mint 55 évig voltak a nyilvánosság szeme elől elrejtve, de szerencsére nemrégiben sok közülük újra előkerült és jelenleg megtekinthető az Egészségügyi és Orvosi Nemzeti Múzeumban.

 

Ezek között volt néhány – szám szerint 14 –, amelyeknek köszönhetően Falk kollégáival egyetemben közelebbről is be tudott pillantani Einstein agyába.

 

Amit felfedeztek, elképesztő volt:

„Jóllehet Einstein agyának teljes mérete és aszimmetrikus alakja normális volt, a prefrontális, a szomatoszenzoros, az elsődleges motorikus, a fali, a halántéki és a nyakszirti kéreg rendkívüli volt” – mondta Falk, aki a tudományos szakirodalomban már dokumentált 85 másik emberi aggyal hasonlította össze a szervet. „Lehet, hogy ezek biztosítják a neurológiai hátterét bizonyos térlátásbeli és matematikai készségeknek.”

 

Példának okáért, Falk elmagyarázta a Hunnington Postnak, hogy Einstein homloklebenyének részei „különösen összetettek”, a fali lebenyei egyes helyeken „szokatlanul aszimmetrikusak”, továbbá az elsődleges szomatoszenzoros és motorikus lebenyei, amelyek jellegzetesen az arccal és a nyelvvel állnak kapcsolatban, „jelentősen fejlettebbek a bal agyféltekéjében”.

„Készen voltam” – mondta Falk.

Albert Galaburda, a Bostoni Harvard Orvosi Egyetem egyik neurológusa, azt mondta a Science magazinnak, hogy „ami igazán nagyszerű ebben a dolgozatban, az az, hogy részletekbe menőkig írásba foglalja… Einstein agyának egész anatómiáját”. Ugyanakkor hozzáteszi, hogy a tanulmány „nagyon lényeges kérdéseket vet fel, amelyekre nem tudjuk a választ”.

 

„Ezek közül az egyik, hogy Einstein eleve egy különleges agyat kapott, amely arra hajlamosította, hogy fizikus legyen, vagy a sok fizikai tanulmány hatására váltak fejletté egyes agyterületei. Galaburda azt mondja, hogy Einstein géniusza valószínűleg különleges agyi adottságainak és az életvitelének egyfajta kombinációjára vezethetők vissza” – folytatja a magazin.

 

Einstein agya iránti érdeklődés semmi esetre sem új keletű jelenség.

 

Ahogy Burrell írja: „Albert Einstein agya a nélkül tett szert közismertségre, hogy egyes részeit anatómiai mintaként értékelték volna.”

 

A BBC szerint 1999-ben az Ontarioi McMaster Egyetem tudósai össze tudták hasonlítani Einstein agyának formáit és méreteit kb. 90 átlagos intelligenciával rendelkező emberével. Azok a kutatók, akik Harley néhány másik fotóját használták, akkoriban úgy találták, hogy legalább „az egyik agyi területe jelentősen különbözik a legtöbb emberétől”.

 

Évek múltán Falk elsőször próbálkozott Einstein agyának kielemzésével, s akkoriban kijelentette, hogy „számos, korábban fel nem ismert, szokatlan jellegzetességet” azonosított a szerven – írta a Science magazin 2009-ben.

 

A USA Today közölte, hogy Einstein agyának számos részletének feltérképezése még várat magára, így „a teljes, előre felboncolt agy fotói igazi felfedezések”.

 

Az ajtó jelenleg nyitva áll más tudósok előtt, hogy többet megtudhassanak a legendás fizikus agyáról.

 

„Ez egy kiindulási pont” – mondta Falk a The Huffington Postnak. „Ebben a tanulmányban, amennyire tőlünk telt, elkezdtük lefektetni az agy teljes feltérképezését, előadtuk a felfedezéseinket és feltételezéseket vetettünk fel más tudósok számára, akik – biztos vagyok benne –, hogy látni akarják majd ezeket a metszeteket a jövőben.”

 

Például, Falk elmondta, hogy a tudósok megvizsgálhatnák „a tehetséges emberek agyát és összehasonlíthatnák azokat Einsteinével”.

 

Jelenleg egy forradalom megy végbe a neurológiában… és létezik már olyan technológia, amely ezeket a képeket még sokatmondóbbakká tudják varázsolni” – mondta. „Még mindig tanulunk Einsteintől, a halála utáni években is.”

 

forrás: http://www.huffingtonpost.com/

 

Boldog napot

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..