Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

ÁLMOSKÖNYV ÉS ÉRDEKES ESETEK

Írta/Szerkesztette: Posted on 1

Az álom különös dolgok. Egyszerre lehetnek képek, hangok, gondolatok, érzések és hangok. Máig tisztázatlan és megfejtetlen, hogy miként keletkeznek az álmok. Az orvostudomány az agy biokémiai reakcióira vezeti vissza az álmokat. A pszichológia ettől tovább megy és megváltozott tudatállapotokról beszél, illetve szimbólumokat lát az álmokban. A spiritualitás ezen felül kategorizálja az álmokat: egyes álmoknak zagyva, kusza, másokat üzenettel bíró, azaz médiumi álmoknak tart. A furcsaságok akkor kezdődnek, amikor az álmok összekapcsolódnak a személyes valóságunkkal.

álmoskönyv3

AZ ÁLMOK ÚTJÁN

Álomfejtéssel az úgynevezett álmoskönyvek foglalkoznak, míg kifejezetten álomkutatással az onirológia tudománya. Bizonyos, hogy az álmok egy része szoros kapcsolatban áll a mindennapi valóságunkkal, de jelentésük olykor nehezen értelmezhető.

 

Ha Sigmund Freud osztrák pszichiáter elméletét vesszük alapul, akkor abból kell kiindulnunk, hogy álmunkban a tudattalanunk fejezi ki önmagát. Minden embernek van egy ösztönös énje, kinek a felszínhez közelebb, kinek távolabb. Álmunkban lehetőségünk nyílik a ki nem élt ösztöneiket kifejezésre juttatni: kiélhetjük az elfojtott szexuális vágyainkat, újra vagy másként élhetjük át a gyerekkori traumáinkat, „önmagunk” lehetünk a gátlásainktól és a korlátainktól függetlenül. Az emberben munkáló ösztönök – uralomvágy, nemi ösztön, túlélési ösztön – a roppant bonyolult formáktól a legegyszerűbbekig jelenhet meg az álmainkban. Ilyenek például a vágybeteljesítő álmok.

 

Ferenczi Sándor, a freudi pszichoanalízis követője az ember méhen belüli fejlődését állítja párhuzamba az őstengerben megjelenő egysejtű fejlődésével. Állítása szerint az ember valójában az ősi nyugalomra és békére vágyakozik tudatalatt, ezért az álmaiban is ezt keresi.

Szondi Lipót pszichiáter úgy vélte, hogy az ember nem csupán a személyes emlékeivel rendelkezik, hanem ősei emlékeivel is, amelyek éppen ezért az álmaiban is testet ölthetnek.

Carl Gustav Jung svájci pszichiáter az álmokat egyértelműen a tudattalan megnyilvánulásainak tartja, amely mindig egyensúlyra törekszik. Jó példa ezekre a korrigáló és a kompenzatív álmok, amelyek a feldolgozatlan, vagy elnyomott, elfojtott tulajdonságainkat egyenlítik ki. Jung már kollektív tudattalanban gondolkodott. Vagyis ő nem csupán a személyes emléknyomokat és a családi ősök emlékeit, hanem a valaha élt emberiség teljes emléktárát figyelembe vette. Véleménye szerint léteznek bizonyos ősminták – archetípusok –, amelyek hasonló megéléseket tesznek lehetővé, de egyéneként módosulnak.

 

A spiritualitás képviselői az álmokban a tudatalatti és a tudatfeletti funkciók működését látják. A spirituális felfogás az embert 3 énnel rendelkező bonyolult lénynek tekinti. Mindhárom szférából – tudatos, tudatalatti és tudatfeletti szintekről – érkezhetnek olyan impulzusok, amelyeket az emberi elme érzékel és képként, vízióként megjelenítve értelmezni igyekszik. De mivel a felfogóképességünk erősen korlátozott, különösen a tudatunkon kívül eső érzéktartományok tekintetében, ezért csak töredékesen és torzítva vagyunk képesek az álmainkat érzékelni és ebből kifolyólag megfejteni. Nem beszélve arról, hogy a legértékesebb érzékszervünk: az intuíciós érzékenységünk használatához nem igazán vagyunk hozzászokva. Holott a magasabb rendű valóságok megismerésének kulcsa éppen az intuíciós képességben keresendő.

 

ÉRDEKES ÁLMOK

 

REPÜLÉS AZ ÁLOMBAN
A pszichológia szerint a repülés képessége álmainkban azt jelképezi, hogy az életünk valamely problémáján szeretnénk felülemelkedni. A repülés a szabadság állapota. Nem egyszerűen egy illúzió, hanem valaminek a letudás, valaminek a letétele. Az ember általában a korlátain, a bezártságán, a hiábavalóság érzésén, a gátlásain szeretne felülemelkedni, ezért álmában átélheti ezt a sikeres, feszültségek nélküli, „minden meg van oldva” állapotot. A repülés egyfajta spirituális hajlamot is jelölhet, hiszen az emberi szellem alapvetően nem földhöz kötött, ezért a magasabb rendű ismeretek iránti sóvárgás is megfogalmazódhat az álomban történő repülésben. A szárnyaló szellem nem ismer határokat, nincs előtte lehetetlen, ezért valóságosan képes áthágni minden határon.

 

SZÜLŐ HALÁLA AZ ÁLOMBAN

A szüleinkkel való viszonyunk a legmeghatározóbb és a legdrámaibb az életünkben.

Kapcsolatunk a szüleinkkel lehet zseniálisan jó és katasztrofálisan rossz. Amikor valaki az egyik szülőjével rosszat álmodik, például azt, hogy elveszíti, meghal, akkor annak nem csak egy jósálom lehet a magyarázata, hanem valami egészen más is. Ugyanis amennyiben a szülővel nagyon jó a gyermek kapcsolata, erősek a köztük lévő kötelékek, tiszteli és felnéz a szülőre, akkor ezt a tökéletes, idilli képet a tudatalatti egyfajta félelemmel kompenzálja. Vagyis rossz tulajdonságokkal ruházza fel a szülőt, esetenként még a halálát is szimulálja. A szülő elvesztése álomban rejthet egy olyan üzenetet, amely egy speciális tiltakozás a felnövekvés és a szülőről történő leválás ellen. Spirituális szempontból ez az enantiodromia (ellentétek váltakozása), vagyis amikor a folyamatok túlfutnak önmagukon és a saját ellentétükbe csapnak át. Az álmodó esetében a túlzott kötödés és ragaszkodás csap át az elválás és az elszakítottság állapotába, amelyet ő a rémálmában a szülő elvesztéseként él át.

 

ÁLOM A FÖLDÖNKÍVÜLIEKKEL ÉS AZ ANGYALOKKAL

Egyre többen álmodnak földönkívüli lényekkel, s nem tudják mire vélni a dolgot, mivel nem különösebben foglalkoztatja őket a szellemvilág. Ezek az emlékek származhatnak a kollektív tudattalanból is, amelyben minden ember pszichés folyamata örökre megőrződik, de sokkal valószínűbb, hogy az álmodó tanítást, energiákat, kiképzést vagy beavatást kap valamilyen magasabb létsíkról. Az idegenekkel és az angyalokkal kapcsolatos álmok takarhatnak valós eseményeket is, hiszen a természetfelettivel való találkozások nem ritkák az emberek életében lévén természetfeletti lények volnánk. De a magasabb rendű értelem beavatkozásait az elme szereti/hajlamos képpé formálni és az erőket a saját hiedelemrendszerén belüli megszemélyesítésekhez társítani. Így ugyanazt az álom képében jelentkező lelki impulzust az egyik ember Jézus, a másik egy angyal, a harmadik egy túlvilági lény vagy egy földönkívüli formájában személyesíti meg.

 

Száraz György

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..