Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

AMIT ESZEL, AZZÁ LESZEL

Ezt akár fenyegetésnek is vehetnénk, persze én nem annak szánom. Annál inkább gondolaébresztőnek. Evidens kijelentés? Rendben. Elismerem, hogy egyszerű és magától értetődő. Most akkor elsiklunk fölötte, mondván, én ezt már úgyis tudom? Lerágott csont ez már. Ne legyünk felületesek! Igenis, lassítsunk le és vegyük a fáradságot, s gondoljuk végig, hogy mit eszünk meg nap, mint nap!

 

Egy bölcselet azt hirdeti, hogy nem is annyira az a fontos, ami a szájunkon bemegy, hanem sokkal inkább az, ami a szájunkon kijön. Itt a kimondott szó erejére gondol a filozófus, de mi most tanuljuk meg ezúttal az aranymondás első felét („amit eszel”) megfejteni és a tudatosság szintjére emelni. S majd külön, egy másik alkalommal foglalkozhatunk a szavaink karmikus erejével is.

Nem szeretnék senkit riogatni azzal, hogy mennyi mindent eszünk meg, amit nem kéne. Ezt a véleményemet arra alapozom, hogy ha pontosan tudnánk és ékes magyar nyelven, világosan elmagyarázná nekünk valaki, hogy mi található azokban az élelmiszerekben, amelyeket mindennapjaink során oly lelkesen elfogyasztunk, talán nem ennénk meg. Hivatkozhatnék napestig a vizezett párizsitól és tejtől kezdve, a vegyszeres gyümölcsökön át, a silány minőségű, hormonkezelt élelmiszereinken át, az agyontartósított és adalékanyagokkal felfújt „csodákig” sok mindenre, de nem teszem. Hogy ki részesíti előnyben a túlcukrozott italokat, a nassolnivalók végtelen sorát, s ki használ inkább több mézet és nádcukrot, az mindenkinek a maga dolga. Azonban ne csapjuk be magunkat, inkább gondolkozzunk!

 

Kritika helyett tények

 

Magyarországon a toronymagasan vezető halálok a szív- és érrendszeri rendellenesség. Nem akarom ragozni, valószínűleg mindenkinek él a környezetében keringési problémákkal küszködő ember. Beszéljünk nyíltan a rizikófaktorokról és a következményekről: az infarktus (artériás vérellátás csökkenése miatt bekövetkező szöveti sejtelhalás), a stroke (agyi vérkeringési zavarok), általában az erek elzáródása, az érelmeszesedés, a magas vérzsír-szint, a magas vérnyomás, a magas vércukorszint, illetve a cukorbetegség, a szervezetünk elsavasodás az aránytalanul sok hústól és cukortól, a visszerek problémaköre és ezek elkerülhetetlen mellékhatásai. Ezen betegségek, valamint hajlamosító tényezők egyértelműen és hatásosan befolyásolhatók a helyes táplálkozási szokások kialakításával vagy megtanulásával.

 

Az elhízás korunk egyik népbetegsége. Az elhízás átlagosan 5-10 évvel rövidíti meg az életünket. Számomra érthetetlen dolog, hogy egy 75-80 kg helyett 120 kg feletti teltkarcsú embernek hol éri az meg, hogy valós és minőségi életideje megrövidül, esetleg nem látja felnőni a saját gyermekeit vagy unokáit. Nem török pálcát senki felett, csupán kérdezek: miért nem teszünk meg minden tőlünk telhetőt? Miért írjuk át a sorsunkat? Ha csak 5-10 kg-ot fogynánk le évente, már azzal sokat lendíthetnénk a helyzetünkön.

 

Az evés könnyen válhat szenvedélybetegséggé. Sokan az evéssel pótolnak valamit. Ki a szeretetet, ki a magányt, ki a meg nem értettséget. Az evés pszichés funkció is az emberben. Ahogyan létezik testi táplálkozás, úgy létezik lelki is. Testünk metabolizmusa (anyagcseréje) nem különül el élesen a lelkitől. Megfigyelték, hogy ha valaki nem kap elég figyelmet és törődést, vagy szeretetlen légkörben él, illetve a lelki energiák hiányoznak a számára, akkor sokszor folyamodik az evéshez, mint pótcselekvéshez.

De az evés lehet egy védekezési mechanizmus is. A zsírpárnák építése pszichésen jelenthet egyfajta védelmet, amely mögé el lehet bújni a vélt vagy valós támadások és kritikák ellen. Ez teljes mértékben függőséghez vezet.

 

Anyagcsere a testben

 

Az iskolákban sikeresen a fejünkbe verték, hogy az anyagcsere bonyolult biokémiai folyamatokból áll. Tanultunk enzimekről, hormonokról, sejtalkotókról, emésztésről, kiválasztásról…, azaz kellett volna ezekről tanulni. De mindez hol érdekel egy 12-14 éves kamaszt. Ne áltassuk magunkat! A kamasz éppen a hormonjainak a magatartására gyakorolt hatásaival van elfoglalva, azaz életének talán legdrámaibb kríziseit éli meg mind test, mind lelki szinten. Aki pedig a hormonjaival, ezekkel a picike, ám az egész testet hatásba tevő szabályozóanyagokkal küzd, nem tud egy egész életre való biológiai és kémiai ismeretanyagot összegyűjteni és megjegyezni. Ezt higgye el nekem mindenki, kérem! Egyszerűen rossz az időzítés. A tinédzser agya nem azzal van elfoglalva, hogy a hasnyálmirigy Langerhans-szigetei inzulintermelő helyek, nem pedig az Atlanti-óceán egyik szigetcsoportja. Kivéve persze azt az esetet, ha valaki rajong a biológiáiért ilyen idős korban. De nem ez a szignifikáns mutató, valljuk be. Így a társadalom felnőttnek számító polgára, nem rendelkezik kellő mennyiségű információval arról, hogy milyen komplex biokémiai apparátus működik a testében. Legfeljebb majd akkor fog rádöbbenni, hogy milyen jó kis információk vannak a tankönyvekben, amikor 25-40 éves korában a saját gyermekével újratanulja a biológiát. Akkor már elég érett és kíváncsi lesz – de remélhetőleg nem beteg – ahhoz, hogy világosan értse miért kéne jobban és tudatosabban megismerni az embernek a saját testét, amit mindenhova magával visz.

 

Anyagcsere az energiákban és az információkban

 

Tény, hogy másodpercenként 1 trillió biokémiai folyamat zajlik bennünk. Ezeket nem csupán az agyunk szabályozza, hanem a tudatunk is. Létezik bennünk egy test-tudat, végül is egy szellemi részünk, amely a tudatos énünk mellett kormányozza a testi funkcióinkat. Nagy baj lenne, ha nem létezne. A légzésünk, az emésztésünk, a sejtlebontás és a sejtmegújulás folyamatait például a test-tudatunk vezérli. De hiba volna azt feltételeznünk, hogy a test-tudatunk független az én-tudatunktól vagy a tudatalattinktól! Egyszerű példa: üljünk le vacsorázni a családdal közösen. Figyeljük meg, hogy a stresszes családtagunk milyen hatással van ránk. Amikor valakit evés közben felidegesítenek, megváltozik az emésztése:

 • drámaian csökken az emésztés hatékonysága,
 • méreganyagok termelődhetnek a testben,
 • az immunrendszer működése gyengülhet,
 • az oxidatív stressz szintje megemelkedik, miként a pulzus is lassacskán,
 • akár stressz-hormonok is felszabadulhatnak, s a végeredmény: sokszor elmegy az étvágyunk.

Ez csak pár aprócska tünet, mely alátámasztja, hogy pszichés állapotunk, magyarul a közérzetünk, az érzelmi tónusszintünk és a mentális frissességünk milyen sebesen billenti ki testünk biokémiai folyamatait a maguk harmóniájából. Ezért a következőket ajánlom:

 • Nem szabad a gondjainkat – a stresszt – odavinni a terített asztalhoz!
 • Nem ajánlatos olyan emberek társaságában ennünk, akiket nem becsülünk, vagy nem tisztelünk!
 • Evés közben szánjunk időt magára a táplálkozásra, az ételek élvezetére. Ne tévézzünk közben, mert sem a sportközvetítések, sem a szappanoperák nem segítik elő a harmonikus anyagcserét, a híradókról nem is szólva.

 

Miért fontosak ezek a tényezők? Azért, mert az ember nem egydimenziójú lény, de még csak nem is három. Minden információból és energiából épül fel – a testünk és az azt körülvevő energiamező is. A testi, az energetikai és az informatikai folyamatok legfőbb közvetítője a víz. Testünk 70%-a víz átlagosan. Ma már bebizonyították olyan tudósok, mint Masaru Emoto Úr, hogy a víznek a kristályszerkezete megváltozik a szavak, de még a gondolatok hatására is. Lefagyasztott különféle vízkristályokat és mikroszkóp alá tette azokat. Volt olyan víz, amelyik előtte Mozartot „hallgatott”, volt olyan üveg, amelyre a „szeretet” szót írta, volt olyan, amelyet imádkozó vagy meditáló személy mellé helyeztek, de kipróbálták ezt izgatottsággal, dühvel és haraggal egyaránt. Magyarul bebizonyosodott, hogy a víz átveszi az ember gondolatainak és érzeleminek a rezgését. Sőt mi több, elraktározza magában. Ezek után érthető, ha azt javasolom, hogy ne az esti híradó, krimi vagy celebshow bugyuta és esetenként kártékony információit vigyük be rezgésszinten a testünkbe, amikor a fenséges vacsoránkat elköltjük, vagy egy pohár jófajta nedűvel koccintunk.

 

Bio-, öko-, vega- és holotáplálkozás?

 

Sokan ölre mennek a bioélelmiszerek fogyasztása mellett. Még többen kardoskodnak a vegetarianizmus oldalán. A kettő műfajt pedig még össze is keverik. A helyzet az, hogy az ökogazdálkodás során termelt élelmiszerek fogyasztását nevezzük biotáplálkozásnak. A biotáplálkozás kiiktatni törekszik a vegyszereket, a tartósítószereket és az egyéb biológiailag haszontalan, illetve hasznosíthatatlan és felesleges adalékanyagokat az élelmiszereinkből. A biotáplálkozás a vegetáriánus táplálkozással szemben „megengedi”, elfogadja a biotakarmánnyal etetett háztájiak fogyasztását. A vega étrendből, minthogy a húsmentes étrend zászlóvivője, értelemszerűen hiányzik a hús, illetve kizárták a húsféléket.

 

Kétségtelen, hogy mindkettő táplálkozási szokásnak megvannak a maga előnyei, de sajnos a hátrányai is. Helyszűke miatt ebbe nem mennék bele. Amire mindenképpen felhívnám a figyelmet, hogy ne vegyünk magunkhoz mű étkeket, ha egy mód van rá. A mesterséges anyagok lehet, hogy nem halálosak, de hogy

 • felszaporodhatnak a szervezetünkben, mert javarészük bizony nehezen ürül ki,
 • méreganyagokká alakulhatnak,
 • felboríthatják a sav-bázis egyensúlyt és
 • felesleges terheket róhatnak testünkre és energiájuk gyengítheti az aurát, azt tényként fogadhatjuk el.

 

Az öko-, illetve a biotáplálkozás sajnos drága mulatság. Hiába, egészségesen élni ma már luxus, állíthatom enyhe túlzással. Nagyjából 50-60%-al drágábban juthatunk a bioélelmiszerekhez. De kérdem én, inkább gyógyszerekre, orvosra és egyéb rehabilitációkra költsük a pénzünket később? Szerintem megéri az életminőségünkre áldozni, s egy kis kreativitással ötvözve ez a drágaság jócskán csökkenthető.

 

A holotáplálkozást én találtam ki, vagy legalábbis nem tudok arról, hogy más foglalkozik-e ilyennel. Lényege abban áll, hogy a természetes eredetű állati és növényi eredetű élelmiszereink közül minden olyat előnyben részesítünk, amelyik rezgése, kisugárzása építi, erősíti, fokozza az életfolyamatokat a testünkben, az auránkban és ezen keresztül kedvező hatásokat indít el a tudatunkban és a pszichénkben is.

A holotáplálkozás arra is törekszik, hogy az életerő folyamatosan pótlásra kerüljön, másik pillére, hogy az immunrendszer erős maradjon, és az öregedés lelassuljon, amennyire lehet.

A holotáplálkozás másik direktívája, hogy figyelembe veszi az egyéni igényeket és szükségleteket a test, a lélek és a tudat szintjén. Nagy hangsúlyt helyez az arányokra: a test, a lélek és a tudat hármasából álló egységes embert kell rendszeresen táplálni és egyensúlyban tartani. Ha ez az arány valamelyik irányba elbillen, akkor az óhatatlanul maga után vonja a többi részünk billenését.

A holotáplálkozás nem utasítja el a húsevést, de a halál rezgését eltávolítja a húsfélékről. Erre egy teljesen egyedi módszer áll rendelkezésre, amely olcsó és mindenki számára hozzáférhető.

 

Összegezve, minden élelmiszerünk rezgésekből áll, melyek anyagi, energetikai és informatikai összetevőket alkotnak. Mielőtt valamit elfogyasztunk, vizsgáljuk meg és vegyük figyelembe, hogy méltó-e, érdemes-e arra az a rezgés, hogy belénk olvadjon, a részünkké váljon, beépüljön az élő rendszerünkbe, vagy sem.

 

Száraz György

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..