Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Anglia titkos megalitikus építményein a holdfény fedte fel a titkos csillagjeleket

Az egyik cornwalli megalitikus építményénél, Hendraburnick Quoit-ban végzett friss kutatás különös jeleket tárt fel. Ezeknek a művészinek mondható jelzéseknek a javarésze érdekes módon csak délkeleti irányú, gyenge napsütésben, illetve a holdfényben rajzolódik ki.

A környéken olyan kvarcdarabokat is felfedeztek, melyeket szándékosan törtek össze és szórtak szét, hogy a tábortüzet vagy a holdfényt visszatükrözzék, továbbá hogy egy olyan hatást emeljenek ki, amely még jobban kihangsúlyozza a sziklaművészetet.

 

Davidstow közelében fekszik Hendraburnick Down-nál egy palából készült emelvény, melyen egy fejsze alakú kő található. Ez Hendraburnick Quoit. Dr. Jones kutatórégész úgy véli, hogy az alant elterülő völgyből vonszolták el a megalitikus követ, hogy rituális célra használják fel valamikor a késő újkőkor és a korai bronzkor környékén, i. e. 2500 körül.

A kutatócsapat és annak vezetője szerint a 16 tonnás „quoit” alatti palaréteg azt jelzi, hogy nem természetes formációról van szó.

 

Már a project megkezdése előtt 13 kupacsot – kör alakú jelet – fedeztek fel a sziklán. Ezek részletes megfigyelésére csak halvány fényben volt lehetséges. Összesen 105 vésetet sikerült ily módon regisztrálni. Hendraburnick Quoit a dél-angliai sziklaművészet leginkább díszített és legösszetettebb példájának számít.

 

Olvasóimnak nem kell különösebben ecsetelnem, hogy egy több ezer éves megalitba vésett jelrendszer, amely főként éjszaka látható, elég kézenfekvő példája a neolitikum vagy a korábbi korszakok építészete, valamint a nap-, illetve holdkultuszok kapcsolatának. Jelen esetben nyilvánvalóan főként az utóbbiról, azaz holdkultuszról lehet szó. Mindebből pedig következik, hogy ezen a helyen bizonyos holdállásoknál – és feltehetően kiváltképp teliholdnál – különleges spirituális rítusokat végezhettek.

 

A Cornwalli Archeológiai Osztályon dolgozó dr. Andy M. Jones azt nyilatkozta ezzel kapcsolatban, hogy véleménye szerint a helyszínt éjszakánként használták és ebből arra lehet következtetni, hogy más megalitikus helyszínek esetében is számolhatunk ezzel az eshetőséggel. Példának Stonehenge-t hozza fel, ahol szintén találunk jeleket. Ezenkívül arra buzdít, hogy érdemes volna különféle fényviszonyok mellett megvizsgálni a Nagy-Britanniában található több ezer megalitot, hátha szó szerint fény derülhet sok más jelre is.

 

A Time and Mind című régészeti folyóiratban ezt írja Dr. Jones és Thomas Goskar régész:

„Mivel sok kultúrában a sötétség a természetfelettihez és az érzékek felfokozásához kapcsolódik, lehetséges, hogy a Hendraburnick Quoit-ban végzett tevékenységekre éjszakánként került sor.”

 

Megjegyzendő, hogy összetört kvarcdarabokra nem csak itt bukkantak, hanem a Calanais közeli Olcote-nál is. Így gyaníthatjuk, hogy ezek is a különféle holdrítusokkal állhatnak összefüggésben. Ezt a nyomvonalat követve pedig manapság egyre több ősi lelőhelyen fedeznek fel hasonló kvarctörmelékeket.

 

Az Orion öt, míg a Plejádok hat legfényesebb csillaga van kiemelve.

 

Az ilyen típusú jelekkel nem csak a Brit-szigeteken, hanem Észak-Európában és Ausztráliában is találkozunk. Dr. Jones-nak és csapatának egyelőre még nem sikerült megfejteni a jelek jelentését. Nem így áll a helyzet Bruce R. Fenton vezető kutatóval, aki így tolmácsolja őket:

A kupacsok valójában csillagjelölők. Ausztráliában is ugyanazt a fajta művészeti ábrázolást láthatjuk. Két híres konstellációt is azonnal felfedezhetünk a quoit-ra pillantva, nevezetesen, az Orion és a Plejádok csillagjait.

 

A különleges sziklajelek felfedezését elsőként a Time and Mind régészeti folyóiratban publikálták.

 

Írta és szerkesztette: Száraz György

 

Engedd meg, hogy figyelmedbe ajánljam a napvallás eseményeit!

 

Részletes eseménynaptárunkat itt találod: https://napvallas.hu/programnaptar/

 

Részt vehetsz programjainkon:

Csatlakozz hozzánk minden elkötelezettség nélkül!

Járd velünk együtt önmagunk felszabadításának útját, melynek segítségével egységet teremthetsz önmagadban és a környezetedben, s hozzájárulhatsz a világ rendjének helyre állításához!

 

Száraz György

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..