Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Ani romjai alatt olyan titkos föld alatti alagutakat tártak fel, melyek az ókori mezopotámiai kultuszhoz tartoznak

A történelemben első alkalommal szentelt figyelmet az akadémikus világ Ani látványos, föld alatti világának, mely város 5000 éve áll a török-örmény határon. A Hurrivet Daily News arról számolt be, hogy tudósok, akadémikusok és kutatók találkoztak egy Kars-ban megrendezésre kerülő, „Ani föld alatti titkai” címet viselő szimpóziumon azért, hogy egy ókori pergamendarabon említett város föld alatti világáról tanácskozzanak, mivel ez a város egykoron egy ókori mezopotámiai ezoterikus iskolának adott otthont.

 

Balra fent: Ani egyik elhagyott templom látható. Jobbra fent: a Echmiadzin Katedrális közelében lévő barlangüreg. Balra lent: Ani föl alatti alagútjainak egyik bejárata. Jobbra lent: az egyik föld alatti teremben talált falfestmény.
http://www.ancient-origins.net/

 

Az Akhuryan folyó partjához közel fekvő dombtetőn lévő Ani a leghíresebb az örmény fővárosok közül. A pompájáról és nagyszerűségéről nevezetes Anit az „1001 templom városként” és a „40 kapu városaként” ismerték valaha. Történetétnek csúcspontján Ani Konstantinápoly, Bagdad és Kairó típusú városokkal vetekedett méretileg és befolyását tekintve egyaránt. A 11. századra Ani lakossága meghaladta a 100 000 főt. Később pedig különféle birodalmak csataterévé vált, amely végül a pusztulásához és az elnéptelenedéséhez vezetett. Manapság több száz ókori templom, zoroasztriánus templom, illetve egyéb épületek – többségük romokban – maradtak fenn a zord és sivár tájon szétszórva.

 

Az ásatások kimutatták, hogy a terület az ősi időktől fogva lakott volt, de legalábbis a bronzkor korai szakaszától kezdve, ugyanakkor az első írásos feljegyzések úgy említik, hogy „Ani Erődje” a Kr.e. 5. évszázadig nyúlik vissza. Ani a 8. század elejére a szomszédos birtokaival együtt a Bagratid-dinasztia (más szóval Bagratida-dinasztia vagy Bagrationi-dinasztia) ellenőrzése alá került. Ani Kr.u. 961-ig fejlődött, amikor is III. Ashot, Bagratid király, Kars-ból Ani-ba helyezte át a fővárost. Csupán 40-50 év leforgása alatt Ani egy kicsiny erődvároskából hatalmas középkori várossá nőtte ki magát.

 

Illusztráció Aniról, a Bagratudni-dinasztia középkori örmény királyságának fővárosáról (i.sz. 961)
http://www.ancient-origins.net/

 

Először az 1880-as években fedezték fel a „Föld alatti Anit”, ahogyan a helybéliek nevezik. George Ivanovic Gurdjieff, aki gyerek- és fiatalkorának java részét Kars-ban töltötte, Pogosyan nevű barátjánál volt, amikor a talaj egyenetlenségére lett figyelmes. Ásni kezdtek, mígnem egy keskeny alagútba nem ütköztek. Ez egy hihetetlen felfedezés nyitánya volt: titkos vízcsatornákat, rejtett szerzetes cellákat, meditációs helyiségeket, hatalmas folyosókat, tekervényes alagutakat, aknákat és búvóhelyeket találtak Ani ókori örmény városának romjai alatt.

 

Az egyik ilyen szobában Gurdijeff egy fülkében egy darabka pergamenre bukkant. Bár jól beszélt örményül, nagy nehézséget okozott neki a pergamenen található írás elolvasása. Mint kiderült, a szöveget ókori örmény nyelven írták, s ez volt az első jele annak, hogy Ani föld alatti birodalma nagyon-nagyon idős.

 

Ani föld alatti világának egyik bejárata
http://www.ancient-origins.net/

 

Kis idő múltán Gurdijeff megpróbálta összerakni a szokatlan szöveg jelentését. Megtudta, hogy a pergamen egy olyan levél volt, amelyet az egyik szerzetes írt a másiknak. A pergamen szerint egy híres mezopotámiai ezoterikus iskola működött azon a helyen, ahol a leveleket találták. Gurdijeff egy újságban számolt be a felfedezéséről. Ezt írta:

 

„Kiváltképp felkeltette érdeklődésünket egy levél, amelyben a szerző olyan információkra utal, melyeket bizonyos misztériumokkal kapcsolatban kapott… A vége felé egy szakasz különösen felkeltette a figyelmünket. Így szól: ’Kiváló Telvant Atyánknak végül sikerült megtudni az igazságot a Sarmoung Testvériséggel kapcsolatban. Szervezetük valójában Siranoush városa közelében volt, s ötven évvel ezelőtt, nem sokkal a népvándorlásokat követően, ők is útra keltek és Iztumin völgyében telepedtek le, három napi járásra Nivssitől…’ Majd a levél más egyéb témákra tér át. Minket a „Sarmoung” szó fogott meg a legjobban, mellyel többször is összetalálkoztunk a „Merkhavat” elnevezésű könyvben. Ez a szó egy híres ezoterikus iskola nevét jelöli, melyet – a hagyomány szerint – Kr.e. 2500 évvel alapítottak Babilonban, s amelyről úgy tudtuk, hogy valahol Mezopotámiában maradt fenn egészen a Kr.u. 6-7. századig; de további életéről sehol sem lehetett még a legcsekélyebb információt sem fellelni. Erről az iskoláról úgy tartják, hogy hatalmas tudás birtokába volt, amely számos titkos misztérium kulcsát foglalta magában.”

 

Gurdijeff közel 135 évvel ezelőtti felfedezését egészen az 1915-ös ásatási munkálatokig nem igazolták vissza. Évekkel később egy olasz régészcsapat megerősítette, hogy ott egy monostor állt.” – közölte Sezai Yazıcı történelemkutató, aki a szimpóziumon tartott előadást.

 

Onnantól kezdve új föld alatti építmények kerültek napvilágra Aniban. Yazıcı kijelentette, hogy a legfontosabb földalatti struktúrák között volt a Giden Gelmez alagút, a Yeraltı Anisi (a föld alatti Ani) és Gizli Kapılar (rejtekajtók). Összességében véve, jelenleg 823 föld alatti struktúrát és barlangot ismernek Aniban, köztük vannak lakóházak, raktárak, élelmiszerboltok, sírkamrák, továbbá kolostorok, kápolnák, malmok, istállók és víztározók.

 

Yazıcı azzal érvel, hogy eljött az ideje, hogy a világ tudomást szerezzen Ani föld alatti városáról, valamint hogy további kutatásokat kellene vezetni e páratlan helyszínen. Ani föld alatti világáról szóló, legutóbbi szimpózium az első lépés volt e cél megvalósítása felé.

 

Forrás: http://www.ancient-origins.net/

 

Fordította: Száraz György

 

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..