Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Ankhesenamun királynénak, Tutankhamon lányának és feleségének a tragédiája

Mindenki hallott már a híres fiúkirályról, Tutankhamonról, de szeretett leánytestvérének és feleségének, Ankhesenamunnak a nevét ritkán említik. Ankhesenamun tragikus élete jól dokumentált szülei, Ehnaton fáraó és Nofertiti fő királyi felesége, uralkodásának ókori domborművein és festményein, egészen Tutankhamon feleségének haláláig, amikor a fiatal királyné a jelek szerint eltűnt a történelmi feljegyzések közül.

 

Ankhesenamun („Akinek élete Amontól való”) az egyiptomi XVIII. dinasztia királynéja volt. Hat ismert lánya közül a harmadik volt, s ő vált féltestvérének, Tutankhamonnak a fő királyi feleségévé, amikor ő még csupán 8-10 éves volt, Ankhesenamun pedig csak 13. Az is elképzelhető, hogy rövid ideig hozzáment Tutankhamon trónörököséhez, Ay-hoz, akiről egyesek úgy gondolják, hogy anyai nagyapja volt. Azt is állítják, hogy ő lehetet apja, Ehnaton felesége először.

 

Egy Tutankhamon sírjában talált, Tutankhamont és Ankhesenament együtt ábrázoló aranylemez.
http://image.aladin.co.kr/

 

Tutankhamun virágokat kap Ankhesenamuntól. Ez a kép egy doboz fedelén van, amit Tut sírjában találtak. Photo source: Wikipedia

 

A családon belüli házasság nem volt mindennapos az ókori Egyiptomban és a királyi családon belül alkalmazták a királyi vérvonal fenntartása érdekében. Valójában Tutankhamon szülei is fiú- és lánytestvérek voltak, ami néhány olyan genetikai betegséget idézett elő, amitől a gyermekkirály is szenvedett, így többek között farkastorkot és dongalábat okozott. A fáraó azt hitte, hogy az istenek leszármazottja és elfogadhatónak tartotta a vérfertőzést a szakrális vérvonal fenntartsa érdekében.

 

Ankhesenamun abban az időben látta meg a napvilágot, amikor Egyiptom egy soha nem látott vallási forradalom közepébe sodródott (kb. i.e. 1348). Édesapja elfordult Egyiptom ősi isteneitől Aton (a Napkorong), az egyetlen „igaz” isten kedvéért, így hozva létre az első monoteista vallást. Forradalmi tetteit sem a Ra papság, sem Ra egyiptomi követői nem könnyen fogadták el. Nehézségekbe ütközött egy ennyire hagyományőrző kultúra számára elfordulni a régi istenektől, és a papság – amely óriási hatalommal bírt – heves ellenállást tanúsított.

 

Ankhesenamun-nak két nővére volt – Meritaten, Meketaten –, s ők hárman együtt „Rangidős Hercegnőkké” váltak, majd több mindenben is bekapcsolódtak a kormányzásba és a vallásba. Úgy tűnik, hogy több Egyiptomban talált relief azt sugallja, mintha Ehnaton talán erőszakot próbált volna elkövetni gyermekein, mindhárom idősebb lányán, akik közül a második a jelek szerint gyerekszülés során vesztette életét (ezt a jelenetet a királyi sír belsejében ábrázolták).

 

Apja halálát követően, Ehnaton és az őt követő örökösök, Smenkhkare és Neferneferuaten, rövidre szabott uralkodása után Ankhesenamun Tutankhamon felesége lett. A házasságot követően a pár gyorsan visszaállította a régi vallást, semmibe véve Ehnaton tetteit.

 

Tutankhamun virágokat kap Ankhesenamuntól. Ez a kép egy doboz fedelén van, amit Tut sírjában találtak.
Photo source: Wikipedia

 

Jóllehet mind Tutanhamon, mind pedig Ankhesenamun még továbbra is gyermek volt, együtt kormányozták Egyiptomot a következő tíz évben. Regnálásuk alatt a történelem tanúsága szerint Tutanhamonnak volt egy Ay nevű hivatalos tanácsadója, aki minden valósínűség szerint Ankhesenamun nagyapja volt, és aki minden bizonnyal befolyásos szerepet játszott a fiatal pár életében és döntéseiben.

 

Úgy hiszik, hogy uralkodásuk alatt Tutankhamonnak és Ankhesenamunnak két gyereke született (mindkettő lány), akik túlságosan korán látták meg a napvilágot, majd elhunytak. A Tutankhamon sírjában megtalált két kisded mumifikált maradványaiból, illetve a DNS-elemzésből származó bizonyítékok megerősítették, hogy ők Tutankhamon lányai voltak. Az egyik gyermekről köztudomású, hogy Sprengeldeformitásnak nevezett betegsége volt nyitott gerinccel és gerincferdüléssel együtt.

 

Kb. 18-19 éves korában Tutankhamon váratlanul meghalt, örökös nélkül hagyva Ankhesenamunt, aki akkoriban a húszas évei elején járt. A búsuló királynénak folytatnia kellett volna a hivatalos minőségét Egyiptom királynőjeként, továbbá fő feladata a trónörökös megtalálása lett volna.

 

A Királyok Völgyében talált feliratozott gyűrű és aranylemez Ankhesenamun-t ábrázolja férje utódjával, Ay-val együtt, de nincs világos jel arra nézve, hogy házasok voltak.

Neve sohasem tűnt fel a sírjában és úgy vélik, hogy talán Ay uralkodása alatt vagy nem sokkal azután hunyt el, mivel az időszakát követően röviddel eltűnt a történelemből.

 

Nem ismert, hogy hová temették el és nem ismeretesek olyan temetkezési tárgyak sem, melyek a nevüket viselnék. Így továbbra is fennáll annak a lehetősége, hogy a sírja még mindig valahol odakint lehet, mely csak felfedezésére vár. Ez talán segíthet Ankhesenamun végső sorsának megfejtésében.

 

Forrás: http://www.ancient-origins.net/

 

Fordította: Száraz György

 

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..