Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

ANTROPOZÓFUS ORVOSLÁS

Írta/Szerkesztette: Posted on 0

Az antropozófus orvoslás egy sokrétű gyógyászati rendszer, amely a Rudolf Steiner által alapított antropozófia eszméken nyugszik. Az indiai ájurvéda és a hagyományos kínai orvoslás ezt tartják az egyetlen modern holisztikus szemléletnek.

 

AZ ANTROPOZÓFUS  EMBERKÉP ÉS SZEMLÉLET

 

Antroposz = ember, Szófia = bölcsesség, Antropozófia = az Ember bölcsessége

 

„Az a fajta mai orvostudomány, amely csak a halott szervekkel foglalkozik, elvesztette az ember és környezete, a növények, a Föld és a csillagok közötti összefüggések ismeretét, és ezzel veszendőbe ment a gyógyítás tényleges tudása is. Mert a környező világnak, az egész makrokozmosznak kell számunkra azokat az erőket és anyagokat nyújtania, melyeket nekünk az emberhez, a mikrokozmoszhoz kell eljuttatnunk, hogyha hiányzik neki valami, vagy zavar lépett fel nála. A gyógyítás művészete valójában csak egy olyan embertan révén születhet meg újra, amely az ember korszakokon át tartó fejlődéséből tárja fel az ember és a kozmosz kapcsolatát.” (Ita Wegman)

 

Rudolf Steiner (1861-1925) az 20. század egyik legnagyobb géniusza, akinek személyében egy szellemi látót és mestert tisztelhetünk. Steiner szellemtudományos látásmódja (filogenezis) az embernek négy tagját különbözteti meg, úgy, mint:

– fizikai test, mely az ásványvilágnak feleltethető meg,

– étertest (élettest), amely a növényvilágnak felel meg,

– asztráltest, amely az állatvilágnak felel meg,

– az Én.

 

Az antropozófus orvoslás értelmében az emberi test hármas tagozódású:

– idegi-érzékszervi rendszer (az értelmi-képzeleti élet hordozója),

– emésztési-végtag rendszer (az akarati élet hordozója),

– ritmikus rendszer (érzelmi élet hordozója)

A ritmikusrendszer biztosítja az egyensúlyt az előbbi kettő között.

Amennyiben a három rendszer helyesen működik és köztük harmónia áll fenn, akkor egészségről beszélhetünk. Ellenben, ha diszharmónia lép fel bármelyik rendszerben, vagy a rendszerek között, akkor betegségről van szó.

 

Az antropozófus orvoslás és a természettudományos orvoslás viszonyáról annyit mindenképpen megjegyeznék, hogy az antropozófusok elismerik az akadémikus medicinát, csupán kibővítik a saját szellemtudományos felismeréseivel.

 

Az antropozófus orvoslás által használt gyógyszerek természetes ásványi, növényi, állati és olykor emberi eredetű anyagokat tartalmaznak. Annyiban közel állnak a homeopátiához, hogy potenciált és dinamizált formában használja az alapanyagokat.

A gyógyszereket manapság két kifejezetten az antropozófiai elvek szerint működő gyógyszergyár – a Weleda és a Wala – állítja elő.

 

Az antropozófus orvoslásban külön kiemelt jelentősége van annak, hogy az alapanyagok begyűjtése és a készítmények előállítása milyen napszakban és milyen egzakt kozmikus hatások mellett történik.

 

Az antropozófus gyógyászat elválaszthatatlan része, hogy a korisme felállításához alaposan megvizsgálják az egyén életrajzát, illetve bizonyos életeseményeit.

 

ANTROPOZÓFUS GYÓGYÁSZATI MÓDSZEREK

 

Az antropozófus gyógyászati módszerek holisztikusan hatnak, tehát a testre, a lélekre és szellemre egyaránt. Ily módon az egész embert igyekszik gyógyítani. Fontos, hogy nem csupán a tünetek kezelése, hanem az okok feltárása és lehetőség szerint a megszűntetése áll a terápiák és a módszerek fókuszában.

Az antropozófus gyógyászat nem alkalmaz génmódosított vagy vegyszerekkel érintkező alapanyagokat, és állatkísérleteket sem.

 

A gyógyászati módszerek között megtaláljuk a gyógyszerek és a gyógyhatású készítmények alkalmazását: tabletták, injekciók, homeopátiás jellegű készítmények, porok, oldatok, gyógyteák, cseppek, olajok, eszenciák, kenőcsök.

Ritmikus masszázs (Dr. Hauschka)

Fürdők, pakolások, borogatások, bedörzsölések, diéták…

Gyógyeuritmia – Az euritmia nevű mozgásművészetből továbbfejlesztett mozgásterápia.

Művészeti terápiák: zene, festés/formarajzolás, szobrászat/kézművesség, beszédképzés

 

Az antropozófus orvoslás nyílt rendszer, mely szervesen kapcsolódik az antropozófus szemlélet más területeihez, így a többi között a Waldorf oktatáshoz, a gyógypedagógiához: Camphill intézmények, az Extra lesson különóra, a mezőgazdaságban a biodinamikus növénytermesztéshez és állattartáshoz, a hitéletben a Szabad Keresztény Közösséghez.

 

Az antropozófus gyógyászati módszerek kiválóak mind a betegségek korai stádiumában, mind a súlyos betegség kezelésében. Kifejezetten ajánlott olyan esetekben, amikor a páciens allergiás a szokványos gyógyszerekre, ha a beteg a természettudományos medicinával nem gyógyítható meg teljes mértékben, vagy ha az allopatikus gyógyszerek helyett az antropozofikus készítményeket részesítik előnyben. Továbbá ha valaki az alternatív és a szelídebb gyógymódokat kívánja alkalmazni, akár a hagyományos orvoslást kiegészítendő.

 

 

AZ ANTROPOZÓFUS GYÓGYÁSZAT MÉRFÖLDKÖVEI

 

Dr. Ita Wegman (1876-1943) először alkalmazza 1917-ben az Iscar (ma Iscador) néven ismert rákellenes gyógyszert. Majd 1921-ben az első antropozófus intézmény, a svájci Arlesheimben lévő Klinisch-therapeutische Institut (Klinikai-Terápiás Intézet) vezető orvosnője lesz.

1925-ben jelent meg Rudolf Steiner és Dr. Ita Wegman tollából az első antropozófiai orvosi könyv.

1923 decemberében megalakult a Goetheanum Orvosi Szekciója.

1924-ben alakult meg az első antropozófus készítményeket gyártó cég, az ILAG (ma WELEDA), Arlesheimben.

1926-ban jelent meg az első antropozófus orvosi folyóirat, a Natura.

1935. Rudolf Hauschka megalapítja a WALA gyógyszergyárat a németországi Ludwigsburgban.

1940-ben a skóciai Aberdeen közelében Karl König kezdeményezésére megnyílt az első Camphill-otthon a fogyatékos gyermekek gondozására. Később, 1954-ben létrehozták az első felnőtt otthont is.

 

Az antropozófus orvoslást teljesen háttérbe szorították a diktatórikus rendszerek. Sok kutatót és orvost üldöztek, bebörtönöztek vagy halálra ítéltek a Szovjetunióban (1920-1990), a náci Németországban (1933-1945) és a szocialista országokban (1945 és 1990 között).

 

Magyarországon hivatalosan csak 1990 után indulhatott el az antropozófus orvoslás. Az engedélyezett gyógyszerek csak igen korlátozottan férhetők hozzá.

 

Száraz György

Boldog napot!

 

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..