Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

ARCDIAGNOSZTIKA

Amikor meglátunk egy arcot, szinte észre sem vesszük, de szinte azon nyomban elkezdjük kielemezni. Következtetéseket vonunk le az illető jellemére és lényére vonatkozóan. Ez az úgynevezett első benyomás, amely nem csak a kisugárzásból, az öltözködésből, a stílusból tevődik össze, hanem döntő szerepet játszanak benne az arc vonásai is. Az arc kifejezése, a szemek állása számos emléket, benyomást, beidegződést és ösztönt indít el bennünk. Ezek egy része előítélet, másik része viszont a kollektív tudattalan sugallataiból áll össze. Létezik olyan alternatív orvostudományi ágazat, amely a külső jegyekből következtet az ember belső világára. Ezt nevezhetjük arcdiagnosztikának.

 

arcdiagnosztika8

 

Az ősi egyiptomi bölcsesség egyik alapelve a „pars pro toto” , magyarul rész az egész helyett, egy gondolkodásmód elnevezése, amelynek lényege, hogy a részből következtetéseket vonunk le az egészre vonatkozóan. Manapság a komplementer medicinában, tehát a kiegészítő orvostudományban alkalmazzák ezt az elvet vitathatatlan sikerességgel. Az arcdiagnózison kívül ide tartozik bizonyos fokig a talp és kéz reflexzóna-terápiája, a pszichoszomatika (lelki okokra visszavezethető testi tünetek) vagy éppen a fülakupunktúra módszertana is.

A pars pro toto elvét fedezhetjük fel a sejttanban és a genetikában is. Gondoljunk csak arra, hogy minden egyes sejt (tehát rész) tartalmazza az egész test genetikai programját.

A modern egészségmegőrzés és betegségmegelőzés eddig a táplálkozásunkra és a rendszeres testmozgásra helyezte a fő hangsúlyt, immáron itt az ideje annak, hogy ezt kiegészítsük egy legalább annyira fontos harmadik (ha nem a legfontosabb) pillérrel: a tudattal. A gyógyulásban és az egészség karbantartásában, valamint a betegségek megelőzésében legalább annyira fontos szerepet játszik a tudatunk, mint a megfelelően összeállított táplálkozásunk és a rendszeres testmozgásunk. Ezeket hiba volna szétválasztani és rivalizáltatni egymással, mert csakis ezek helyesen alkalmazott együttese képes az emberi életminőséget és jólétet szavatolni.

 

Hogy jön ide az arcról történő olvasás? Minden arc egy külön történetet mesél el. Az arc jelképei árulkodnak a viselőjéről. Az arcnak és a testnek azért vannak szimbolikus üzenetei, mert maguknak a bennünket felépítő elemeknek is megvannak a geometriai törvényszerűségei. Aki ezt érti és átlátja, az képes egyetlen arcvonásból megfejteni az illető helyzetét. Hiszen az egészségnek éppen úgy, mint a betegségnek, megvannak a sajátos struktúrái, jellemzői és jelei. Ezek után vegyünk egy-két gyakorlati példát!

 

Egészségünk és betegségük jelei

 

Az egészség és a betegség a lélek nyelve, vagy legalábbis üzenő füzete. Erre utal Carl Huter elnevezése: a pszichofiziognómia, amely a testi és lelki kifejezés tudományát jelenti. A fiziognómia nagyjából annyit tesz, hogy a természet alapján nevezünk el és ítélünk meg valamit. Sok tudós eljutott már odáig, hogy felismerje: a lélek nem véletlenszerűen születik bele egy családi környezetbe, hanem tudatosan, előre megfontolt szándékból, szó szerint kikeresi az életútjának megfelelő legalkalmasabb szülőket. Így az örökléstan (genetika) és a reinkarnáció szétválaszthatatlanul összefonódik. Ki innen, ki onnan közelít az igazság felé.

 

A betegség mindig meg akar mutatni valamit a számunkra. Amikor nem vagyunk összhangban önmagunkkal, illetve valamilyen nagyobb életfeladatot kell megoldanunk, akkor jelentkeznek testi szinten is a tünetek, néha drámai hirtelenséggel. Sokszor vannak előjelei a problémáknak, csak sajnos nem figyelünk rájuk. A betegség mindig a változtatás parancsát hordozza magában. Ha félreértjük az intő jeleket, akkor a probléma elkerülhetetlenné válik. A vizuális diagnózis felállítása összetett folyamat. Vizsgálja:

  • a temperamentumot,
  • az alkatot,
  • a nemet,
  • az érzelmi és energetikai impulzusokat,
  • az arcon található jeleket.

Mindezek összességéből állítja fel a diagnózist.

 

A szívbetegség jelei:

Ezt mutatja a nazolabiális redő vagy szívvonal, mely az orr széltől a száj szélei felé futó vonal(ak). Normális formája hegyes és V-re emlékeztető. Ha a V-nek a csúcsa vagy a vonala valahol kiszélesedik, akkor az arra utal, hogy a személy túlerőltette a szívét. Ha ez a redő még nem fejlődött ki, akkor az nem jelent automatikusan szívbetegséget, csupán annyit, hogy a szívnek nem megfelelő a teljesítőképessége. A redőn jelentkező apró ráncok a szív károsodására utalhatnak. A veleszületett szívbetegségeknél geometriai forma – általában rombusz – jelzi a problémát. Ha vörös színű, az gyulladásra utal. Érdekes, hogy gyógyszer hatására a nazolabiális redő szinte azonnal megváltozik. A szakemberek e terület elváltozásaiból észreveszik a kábítószer-fogyasztást is.

 

A tüdőbetegség jelei:

A nazolabiális ránc területén jelentkező sajtszerű színváltozás tüdőproblémákra utalhat, vagy korlátozott gázcsere-képességről adhat felvilágosítást. Ha redő környéke lila vagy barnás lila, akkor régebbi légcsőhurutról lehet szó. Az akut légcsőhurut élénk piros, a krónikus sötétvörös színben tűnik fel. Ha valakinek tüdőgyulladása van, akkor az elváltozás nyílván nem meglepő, viszont ha nincs tüdőgyulladása, de az elváltozás adott, akkor lappangó tuberkulózis vagy más, lázzal nem járó tüdőbetegség állhat a háttérben.

 

Az emésztőszervek betegségei:

A gyomor az arc jobb oldalán a száj melletti kis görbületen és az arc bal oldalán a nagy görbületen mutatkozik meg. Az ajkak lehetnek eltérő méretűek, de egészséges esetben közös vonásuk, hogy egyformán pirosak, nem csillognak, a vonalaik függőlegesek és finomak, lent és fent határozottan elkülönülnek az arcbőrtől. Ha a felső ajak kissé szürkés, de az alsó kékes piros, akkor ott a bélflóra súlyosan károsodott.

A felső ajak mutatja a nyombél és a vékonybelek állapotát. Az alsó ajak egyes részein látszódnak a vastagbél egyes szakaszai, a máj, az epehólyag-vezeték, az epevezeték, az epe, a hasnyálmirigy és a lép zónái. Ezek elszíneződése, rendellenességre, illetve zavarra utalhat az anyagcserében.

 

Száraz György

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..