Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Archeológiai kuriózum: a „Kínai Atlantisz”

Tisztviselők fedezték fel, hogy az ősi kínai víz alatti város tökéletesen megőrizte eredeti állapotát.

Az Oroszlános Város, más néven Shi Cheng egy olyan ősi elsüllyedt város, amely a Wu Shi Mountanin (Öt Oroszlán-hegység) lábánál fekszik, s jelenleg 25-40 méterrel a látványos kínai Qiandao Lake (Ezer Sziget tava) alján található. A tisztviselők ismét érdeklődést mutattak a víz alatti város iránt, miután felfedezték, hogy – bár több mint 50 éve víz alatt van – az egész város tökéletes épségben maradt fenn, s valódi időkapszulává alakult át.

 

Photo credit: Europics/CEN

 

Az Oroszlános Várost a Keleti Han-dinasztia alatt (i.sz. 25-200) építették és először i.sz. 208-ban tették közigazgatási kerületté. Egykoron a Zhejiang keleti tartományának volt a politikai és gazdasági központja. Azonban 1959-ben a kínai kormány elhatározta, hogy egy új vízerőműre van szüksége, ezért aztán egy mesterséges tavat alakított ki, s ezzel 40 méteres vízburkot terített Shi Cheng-re.

 

Photo credit: Europics/CEN

 

Miután felhúzták a duzzasztógátat, amit jelenleg a Xin’an Folyó Vízerőműveként ismerünk, a történelmi metropolisz fokozatosan vízzel töltődött fel, míg teljes mértékben el nem merült ama türkizkék tömeg alatt, amit mi Qiandao tóként ismerünk.  A Qiandao tó területe 573 km² és tárolási kapacitása 17.8 km³. Ezernél is több nagy sziget tarkítja a tavat, továbbá néhány ezer kisebbet is találunk benne szétszórtan.

 

Photo credit: Europics/CEN

 

Az Ezer Sziget Tó fenekén elterülve az Oroszlános Város zavartalanul pihent immáron 53 éve feledésbe merülve, míg Qiu Feng, a turizmusért felelős helyi tisztviselő úgy nem döntött, hogy látni szeretné, mi maradt a víz alatti városból. Elámult, amikor felfedezte, hogy a széltől, az esőtől és a naptól védett állapotában, a templomokkal, műemlék boltívekkel, kikövezett utakkal teli egész város egy „időkapszulává” változott, mivel csaknem valamennyi építménye teljesen érintetlen maradt a fagerendákat és a lépcsőket is beleértve.

 

Photo credit: Europics/CEN

 

Így nem meglepő, hogy ezt a csodálatos helyet mostanára megnyitotta a helyi turisztikai iroda és tülekednek a búvárok, hogy megtekinthessék az ősi elsüllyedt várost és annak minden történelmi kincsét.

 

Forrás: http://www.dailymail.co.uk/

Photo credit: Europics/CEN

Featured image – Photo credit: Europics/CEN

 

Száraz György

 

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..