Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

ASZTROLÓGIA – A NÉGY TENGELYPONT RENDSZERE

Ismerkedjünk meg a horoszkóp négy legfontosabb pontjával, amelyek két tengelyt alkotnak nem csak a horoszkópunkban, hanem az életünkben is. Talán ez segíthet megfejteni, hogy honnan jöttünk, mit hoztunk és merre tartunk.

 

asztrologia2

 

AC – Aszcendens

 

Az aszcendens (jelentése felkelő) a szülött alapvető személyiségére utal, amelyet az a zodiákus jegy képvisel, amelyben születési horoszkópjának az aszcendense áll. Az aszcendens arra az állatövi jegyre utal, amely a keleti égbolton a születés idejében felkelt. Az aszcendens azt mutatja meg, hogy az egyén hogyan éli meg a saját zodiákus jegyét. Általában egy kagylóhoz hasonlítják, melyben benne foglaltatik a lényeg, ugyanakkor megmutatja, hogy a színésznek milyen szerepet kell eljátszania az élet színpadán. Ezt az arcunkat ismeri a külvilág, mert aszcendensünk szerint állunk a környezetünkhöz.

 

Az aszcendens az a pont, ahol az ekliptika (a Nap útja) keleten keresztezi a Föld horizontját.

Akad némi ellentmondás az Aszcendenst kiszámoló módszerekben, de a végeredmények nem számottevőek. Sokan nem ismerik a pontos születési idejüket. Pedig az aszcendens szempontjából roppant fontos, hogy a születési idő egészen pontos legyen. Az sem mindegy, hogy melyik horizonton alapulnak a számítások: geografikuson, azaz földrajzin vagy a geocentrikuson. Az efemeridák, vagyis az olyan táblázatok, amelyek szélességi körönként a különböző csillagidőkhöz tartozó bolygó és házsarok pozíciókat tartalmazzák, a geocentrikus horizontot veszik alapul.

 

Az aszcendens a személyes életút kezdetét, jellegét szimbolizálja, amely karakterjegyekben, ismétlődő helyzetekben és egészségügyi kérdésekben egyaránt kifejeződhet. Sokszor jellemzőbb az emberre, mint a Nap-jegy (a születésnapja alapján meghatározott állatövi jegy), viszont igazán csak felnőttkorban kezd érvényesülni. Azután fokozatosan, majd 35 éves kortól dominánsan veszi át az irányítást a karakter felett. Az aszcendens megmutatja, hogy hogyan, milyen hangulattal és attitűddel fordulunk a környezetünk felé és hogyan fogunk az új dolgokba. Az első reakcióink és a spontán megnyilvánulásaink az aszcendensünkben rejlenek. Tehát a sorsdinamika jelölője: a cselekvés, az aktivitás és a megvalósítás. Ez az I. ház csúcsa.

 

MC – Medium Coeli

 

A Medium Coeli az ekliptika legmagasabb pontja. Itt metszi az ekliptika a horizont felett délben a meridiánt. Ezért nevezik a MC-t az ekliptika delelő pontjának vagy az ég közepének.

A MC az életben megtanulandó célt jelöli, illetve azt a fő célt, amerre tartunk. Ez a küldetésünkre, a missziónkra, az életcélunkra, a hivatásunkra, az elismertségünkre és a pozíciónkra utal, amiben kiteljesedhet az egyéniségünk. Fokozatosan beépül a gondolkodásmódunkba, sőt még a külsőnkben is megmutatkozik egy idő után, ezért aztán a környezetünk számára ez jól érzékelhető. Ez a X. ház csúcsa. Ez az életben elérhető legtöbb, a csúcs vagy a karrier. A MC a végső értelem és a végzet.

 

DC – Deszcendens

 

A DC az a pont, ahol az ekliptika nyugaton keresztezi a horizontot, tehát éppen az aszcendenssel szemben helyezkedik el, s vele alkot egy tengelyt. Ez a VII. ház csúcsa. A deszcendens a házasságra, a társkapcsolatokra és általában az emberek közötti viszonyokra utal. Amíg az aszcendens az énről szó, addig a deszcendens másokról szól. A deszcendens a „te” világa.

A deszcendens jegy jellemzőit az énünk idegennek érzi, sokáig csak másokban vesszük észre. Miért? Mert kivetítjük belső, rejtett tartalmukat másokra. Később az önismereti és személyiségfejlődési utunkon jövünk csak rá, hogy a másokban nagyra becsült vagy alulértékelt tulajdonságok valójában saját személyiségünk rejtett és tudattalan részei. Ez a felismerés vezeti el az individuumot a teljességhez. A deszcendens jegye megmutatja, hogy mi mit keresünk a kapcsolatainkban, milyen embertípust tartunk vonzónak, vagy ellenszenvesnek.

A DC a gondolkodás, a választás, a kiegyenlítődés és a kiegyensúlyozó passzivitás jelölője.

 

IC – Immum Coeli

 

Az IC (Immum Coeli) az ekliptika legmélyebben fekvő pontja, ahol a Nap útja keresztezi a horizont alatt a meridiánt. Az IC az égbolt alja. A 4. ház csúcsa. A családi kapcsolatokat, az otthoni életet, az apát, a lakást és az élet végét mutatja meg. Ez a MC-től 180 fokra fekvő pont, s éppen ezért azzal tengelyt alkot a horoszkópunkba.

Az IC azt jelöli meg, ahonnan jövünk. Ez az éjszakai pont, a horoszkóp legsötétebb és legtitokzatosabb pontja. Csillagászati szempontból számunkra láthatatlan, hiszen a Föld másik oldalán helyezkedik el. Pszichológiai értelemben a tudatalatti területének felel meg, ami kívül esik tudatunk fényén. Az IC lényünk rejtett, intim oldala. Ez az eredetünkről és a gyökereinkről adhat felvilágosítást. Az IC a bölcső, a származás, a befogadó és a női rész.

 

Boldog napot!

Száraz György

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..