Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Át tudjuk-e plántálni a tudatunkat a robotokba?

A tudatunk vajon bele van vésve az agyunkba, avagy át lehet-e helyezni azt teleportáció útján?

 

http://www.incrediblediary.com/

 

Michio Kaku: Ismét egy nagyon zavarba ejtő kérdés. Akár hisszük, akár nem, még ha tízezer dolgozatot is írtunk a tudatról az irodalom szerint, akkor sem rendelkezik senki megfelelő definícióval a „tudatosságról”. Mit jelent tudatosnak lenni és hogyan kódolhatjuk azt, illetve mennyi az a minimális tudat mennyiség, ami ahhoz szükséges, hogy valami elevenné válhasson? Ez felveti a mesterséges intelligencia kérdését, mivel a Mesterséges Intelligencia területén dolgozó néhány ember úgy gondolja, hogy egy napon halhatatlanokká fogunk válni; s örökké fogunk élni. Azonban, a kérdés az, hogy mi fog örökké élni: A testünket alkotó atomok adják-e nekünk a tudatot, s vajon azok hozzák-e létre a személyiségünket, a félelmeinket és a vágyainkat – bár meghalhatnak, mindazonáltal lehet, hogy az idegi áramkörök túlélhetik?

 

Jelenleg sokféle módja van annak, hogy ezt kivitelezzük, ezért romboljunk le néhányat.

A legnagyratörőbbet azok az emberek javasolják, akik úgy vélik, hogy egy napon majd egy olyan robot-testet fogunk alkotni, amely tökéletes, egy Superman, egy gyönyörű, elegáns, szupererős test agy nélkül. Azután majd belekezdünk az agyszövet idegsejtről idegsejtre történő kivonásába és megduplázzuk azt tranzisztorok segítségével. Így minden egyes olyan neuront kiveszünk az agyból, amit egy tranzisztorral helyettesítettünk. Előbb vagy utóbb, az agyunk darabkáit eltávolítjuk, és tranzisztort tranzisztorhoz kapcsolunk ennek a robottestnek a belsejében.

Ilyen körülmények között teljesen tudatosak vagyunk a folyamat alatt. Az agyunk egy része itt számol és az agyunk egy része átkerül oda vezetékekkel összekapcsolva.

Nos, néhány óra múltán az agyunk nagyobb részeit kirámoljuk és a tranzisztorok nagy darabjait ráillesztjük erre a szilikon és acél robotra, majd amikor ez végleg befejeződött, már egyáltalán nem is lesz agyunk a fejünkben és ott lesz egy robot egy teljes aggyal és testtel.

Ez egyike a legnagyratörőbb módszereknek, melyek az egyik testből a másikba kívánják átszállítani a tudatot, s ezután jön a kérdés: ez igaziból te vagy?

 

http://img.gawkerassets.com/

 

Nos, van más módja is annak, hogy ezt elérjük és ezt vizsgálták meg a „Hatodik napon” című filmben Arnold Schwarzeneggerrel. Ebben a mozifilmben a rosszfiúkat meggyilkolják, viszont minden egyes rosszfiú egy klón, tehát klónozott.

Valaki képes volt valamilyen módszerrel az agy minden emlékét lefényképezni és ezeket az emlékeket beleilleszteni egy klónba. Nyilvánvalóan, mi jelenleg nem tudjuk, hogyan kivitelezhetnénk ezt. Ez meghaladja a mi technikai szintünket, ezért ne várjuk el Arnold Schwarzeneggertől, hogy teljes formájában térjen vissza valamennyi emlékével klónként. Ez nem fog megtörténni a közeljövőben. Mindazonáltal, a kezdeti lépéseket már megtették a CalTech-nél. Nekik sikerült venni egy egéragyat és megvizsgálni annak azt a bizonyos részét, ahol az emlékeit tárolja. Az emlékek az agyunk kellős közepén kerülnek feldolgozásra, és a kutatók képesek voltak egy chip segítségével lemásolni annak funkcióit.

 

Tehát, még egyszer, ez nem azt jelenti, hogy az emlékeket egy chipbe tudjuk kódolni, de azt viszont igen, hogy meg tudjuk fogni egy egér agyának információ-raktárát és egy szilikon chippel lemásolni ezeket a funkciókat. S akkor vajon egy egér tudatát hozzuk létre a folyamat során? Nem tudom. Nem tudom, hogy egy egér tudatos-e vagy sem. Ám ez azt jelenti, hogy legalábbis elméletben talán lehetséges áthelyezni a tudatunkat és egy bizonyos ponton esetleg még halhatatlanokká is válhatunk.

 

Forrás: youtube

 

Fordította: Száraz György

 

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..