Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

ATHAMA

Az athama egy rituális kard vagy tőr elnevezése, melyet a papnő vagy a boszorkány szokott használni mágikus szertartásokhoz. Vajon miért van szüksége a mágia beavatottjának egy rituális kardra a pálcája, a seprűje, a katlanja, a kése, a harangja, a kelyhe, a pentagramja és varázskönyvei mellett?

athama1

KARDMÁGIA

 

A kard a világias történelemben a küzdelmet, az erőt, a hatalmat, a férfiasságot, a bátorságot, a védelmet jelképezi. Távol-Keleten úgy tartják, hogy ami a férfi számára a kard, az a nő számára a tükör. Ha eltekintünk mindezektől az értelmezési módoktól és az ezoterikus jelentések irányába fordulunk, akkor azt találjuk, hogy a kard a tisztánlátást, a spirituális akaratot, az akadályok elvágását, az éleselméjűséget és a beavatottság királyi méltóságát fejezik ki. A bölcsesség kardja vágja el a nem-tudás csomóját a buddhizmusban. (szanszkrit khadga, kínai csien, japán ken)

Európában a legrégebbi mágikus kard ábrázolás egy ógörög kard, amely „a Hold lehúzása” néven ismert. Ez két meztelen thesszáliai boszorkányt ábrázol, amint karddal és pálcával a telihold erejét vonják éppen magukhoz. De a viking harcosoknál is látunk rituális kardokat, amelyekre rúnákat véstek, hogy mágikus erővel töltsék fel kivédhetetlenné téve azokat. A középkori démonidéző mágusok is varázskardot használtak a szent tér kialakítására.

 

RITUÁLIS KARD

 

Az athama (vagy athame) nem szokványos kard, hanem egy felszentelt és kifejezetten csak mágikus célokra használatos eszköz. Általában a markolata fekete színű, a pengéje acélból készült és rengeteg speciális, a kard rendeltetésének megfelelő mágikus jellel van ellátva. A szimbólumokat többnyire rávésik. Sokszor arannyal vonják be a pengét. Úgy tartják, hogy amint az athama is kétélű fegyver a boszorkányok kelléktárában, úgy a mágia is kétélű tudomány: lehet vele gyógyítani, de ártani is.

Funkciójával kapcsolatban annyit érdemes tudni, hogy fallikus szimbólum, tehát maszkulin eszköz. A tűz és a levegő elemmel áll szoros kapcsolatban. Ebből következik, hogy erőátvitelekre, illetve mágikus energiák közvetítésére használják elsősorban. A boszorkányok ezzel jelölik ki a köreiket, melyek megvédik őket a varázslatok ideje alatt. Ez a szent kör kijelölése. Az athama arra is jó, hogy tárgyakat szenteljenek meg vele. Valamint a negatív energiáktól: rontásoktól, átkoktól és egyéb ráhatásoktól történő megszabadulásban van komoly szerepe. Az athama segítségével írnak a varázskörbe. Az amuletteket, talizmánokat és a bábokat az athamával töltik fel és áldják meg.

 

Az athama nem egy szokványos eszköz, hanem szakrális erővel felruházott kellék, amely a tudók kezében bizonyos értelemben fegyver, hiszen energiáinak felhasználásával mágikus műveleteket lehet végrehajtani. A mágustanonc a beavatottak titkos nyelvén elmormolja a varázsszavak, amely aktivizálja a személyre szabott kardot és létrejön a csoda.

 

Nehogy azt higgyük, hogy úton-útfélen be lehet szerezni athamákat. Csak az arra kiképzett szakemberek – boszorkányok vagy más mágiával foglalkozó beavatottak – képesek az elkészítésükre. Figyelembe kell venni az athamához használt fémeket – az anyagukat az alkalmazás céljának megfelelően kell megválasztani. A kardkészítés kovácsolási technikája is roppant fontos. Mindennek szigorú rituálé szerint kell történnie. Nem különben igaz ez a tárolására.

Az ős napkeleten maradt fenn a legmarkánsabban a kardkészítés hagyománya. Sokszor a kard nem pusztán egy harci eszköz volt, hanem egy személyes, meghosszabbított része az embernek. Olyan, mint egy testrész, amelyre az akaratunkat átvisszük, s szinte eggyé olvadunk vele. Ahogyan a kardot edzeni kellett, úgy kellett kiképeznie magát a beavatottnak is, hiszen a kardot a szellem ereje, illetve a felsőbb akarat vagy a mágus szándéka mozgatja.

Éppen ezért sok athama örökletes úton folytatta történetét, s kalandos karriert futott be. Ma is lehet készíteni athamát, de elsősorban akkor érdemes nekiállni, ha a megfelelő tudás és tudatosság birtokában vagyunk, hogy a ceremoniális mágia eme szerszámát helyesen alkalmazzuk.

 

Száraz György

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..