Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Automatikus írás

Egyre több nyugati ember fogadja el és kezd hitelt adni a paranormális és természetfeletti jelenségeknek. Nem biztos, hogy rögtön csodának és a tudományos kísérletekkel megegyező szintű és rangú ténynek fogják fel a megmagyarázhatatlan jelenségeket, de akkor is sokan nyitnak ebbe az irányba. Amit a nyugati ember még csak most pedzeget, azt a keleti ember már évezredek óta természetesnek tartja és készségesen elfogadja. A modern ember úgy fogalmaz: „secret”, vagyis titok, míg a keleti tradíciókról, ősökről és isteni beavatkozásról regél.

Világunk érzéki falai – úgy látszik – leomlóban vannak és elindult egy folyamat, mely megismerteti a nyugattal a rejtélyek sokaságát. Egyike ezeknek a világ csaknem minden táján tapasztalható jelenségeknek az automatikus írás.

 

Festőmédium

 

Több cikkemben ejtettem már szót médiumokról, rejtélyes közvetítőkről, akik képesek más világok, magasabb síkok lényeivel kapcsolatba lépni és üzeneteket közvetíteni tőlük. Sokszor szellemek és megannyi természetfeletti lény vesz részt az ilyen kommunikációkban és közvetítésekben. Előfordulnak olyan esetek is, amikor amúgy művészi érzékekkel egyáltalán nem rendelkező személyeket késztetnek a természetfeletti erők írásra, rajzolásra, festésre, zeneszerzésre, vers- és regényírásra.

Luis Antonio Gasparetto, egy brazil pszichológus időről-időre különös állapotba kerül és Picasso, Rembrandt és Modigliani képeket kezd el festeni. Saját bevallása szerint ezeknek a fantasztikus festőknek a szellemei azok, akik megnyilvánulnak a pszichológuson keresztül, s akik elkövetik eme fantasztikus festményeket. Gasparetto különleges neveltetésben részesült, miután szülei látták, hogy mire képes. Egy olyan iskolába íratták be 13 évesen, ahol kifejleszthette és tökéletesíthette képességeit. Itt megtanult transzállapotba merülni és tudatosan ráhangolódni erre a megváltozott tudatállapotra. Az eredményei önmagukért beszélnek. Lélegzetelállító gyorsasággal dolgozik: egy Picasso festményt 2 perc 27 másodperc alatt, egy Rembrandtot 3 perc 49 másodperc alatt, míg egy Modiglianit mindösszesen 50 másodperc alatt készít el a médium. Művészi termékenységéről pedig annyit jegyeznék csak meg, hogy eleddig 9 ezer képet sikerült ezzel a „technikával” elkészítenie.

 

Transzírónő

 

Nem éppen a festészetéről híresült el egy Bradfordban (Anglia) élő nyugalmazott tanítónő. Stella Horrocks híres írók regényeit veti papírra bámulatos tempóban. Regényeinek egyik része a szerzők halála utáni műveinek megörökítése, vagy épp folytatása. Grafológiai szempontból teljesen különböző írásmódokat produkál Stella, ami csak megerősíti, hogy villámsebessége mellett a stílusa és a megjelenési formája is egyedi minden egyes művének.

Jópofa dolognak tűnik, kinézetre talán még komikus is, amikor hirtelen elindul a penna a transzírónő kezében. Ugyanakkor hátborzongató jelenség látni, hogy kontrollálatlanul, szinte teljesen zabolázatlanul megragadja egy erő az embert és némi túlzással azt mondhatjuk, hogy azt tesz vele, amit akar.

 

Automatikus mutatványok

 

Az automatikus írás, festészet, rajzolás és hasonló fenomének nem kimondottan könnyen vizsgálható jelenségek. Éppen ezért kiváltó okaik sem érhetők tetten egzakt módon, tehát eleddig nem tisztázottak. Minden úgy indul, hogy egy módosult tudatállapotban jön létre, s megváltoznak a médiumban, a közvetítő csatornában a megszokott viszonyok. Egyik lehetséges magyarázata a direkt írásnak az, hogy egy fejlett szellemi lény, amely lehet akár egy író- vagy egy festőgéniusz korábbi szelleme, rákapcsolódik a személy tudatára és rajta keresztül kezdi kifejezésre juttatni üzeneteit. Kérdés persze, hogy sokszor miért nem mutatkozik be, például miért nem írja alá műve nevét. Másfelől, ha az „alkotó” ténylegesen leírná a becses nevét, akkor is kételkedhetnénk benne, hogy milyen jogon adja ki magát egy elhunyt hírességnek, illetve milyen alapon bitorolja mások nevét. Mindenesetre az eredményeket elnézve perdöntőnek minősül az ilyen esetekben, hogy nem mindennapi tálentum birtokosa a művek eredeti készítői.

Másik magyarázat szerint szó sincs semmiféle szellemi aktivitásról, mert az illető transzállapotba kerülve az emberiség kollektív tudatmezejében barangol, s minden jel szerint onnét ragad ki tudatalatti vonzódásainak megfelelően egy-egy részt, vagyis tudattartalmat. Tehát a festőmédium azért tud rajzolni, mert képes volt ahhoz a tudásforráshoz eljutni, abba a tudatmezőbe belépni, ahol a legkülönfélébb művészi készségek, hajlamok és a művészi tudás, inspiráció emlékei halmozódtak fel a történelem folyamán. Innét merít ihletet, „tehetséget” a festményeihez, vagy más esetekben a zeneszerzéshez, vagy a regényíráshoz a médium.

Megint másik lehetőség, hogy nincs szó sem előző életbeli művészek szellemi befolyásolásáról, sem a kollektív tudattalan megcsapolásáról, hanem csupán arról, hogy a Sors így próbál üzenni számunkra valamit. Például meglehet, hogy azért történnek ilyen események, hogy belássuk, milyen összetett és több síkon élő, többféle tudatszinten szimultán (egyszerre) létező lények vagyunk. Ebből ugyanis az is logikusan következik, hogy erre nem csak néhány kiválasztott személy (médium, transz állapotba merülő) képes, hanem maga az ember eredendően úgy van összerakva, hogy összekapcsoljon különféle dimenziókat. Gondoljuk csak meg, hogy milyen távlatokat nyit meg egy ilyen felismerés! Képzeljük el, hogy úgy tanulunk, hogy csak ráhangolódunk a magasabb világokban már létező, előkészített tudásra. E módszertan szerint szinte készen kapja az ember a tehetséget, a nyelvtudást, a művészi és egyéb hajlamokat, készségeket. Micsoda távlatok?

Ez a jelenség egyébiránt nem teljesen ismeretlen a mi kultúrkörünkben sem. Hiszen a bibliai személyek közül sokaknak – apostoloknak, prófétáknak – szinte egyik pillanatról a másikra alakultak ki olyan képességeik, mint a több nyelven szólás, a gyógyítói képességek vagy a varázslatos csodatételekre inspiráló tehetségük.

 

Vannak, akiknek ezek csak ócska mutatványok, de szerintem az automatikus írás és az ehhez hasonló jelenségek jól alátámasztják, hogy az emberi tudatnak még sok felfedezetlen területe van. Ilyen alapon akár előző életeinkben megszerzett kompetenciáinkat is visszanyerhetnénk. S ki tudja, a meditációk, a transzállapotok és az extatikus technikák lehet, hogy ilyen célokra is jók. Lehet, hogy ha megemeljük tudatunk rezgését és kitágítjuk elménk határait, egy olyan valóságba csöppenünk, ahol minden eddigi kollektív emberi tudás jelen van, mint egy nagy galaktikus könyvtárban a világ összes eddig felhalmozott információja és tapasztalata.

Mivel mindent erő irányít, az automatikus írás is valószínűleg érkezik valahonnan. Lehet, hogy ezúton is próbálnak minket egy bizonyos irányba terelni. Most mindenki maga döntheti el, hogy tetszik-e neki ez az irány.

 

Boldog napot!

 

Száraz György

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..