Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Ayurvéda gyógyászat

A hagyomány szerint a Föld legősibb öngyógyító tudománya az Ayurvéda. Ez az indiai gyógyászati módszer bemutatja betegségeink előjeleit, foglalkozik a testünkben kialakuló mérgekkel és káros érzelmekkel, külön figyelmet szentel a helyes, alkatunknak megfelelő táplálkozásra, előnyös jógapozitúrákat is segítségül hív, hangsúlyt helyez a megfiatalodásra és a minőségi élet meghosszabbítására.

 

ayurveda1

 

Az Ayurvéda megalkotói

 

Az Ayurvéda örökérvényű bölcsességét nem kísérleti laboratóriumokban találták ki, hanem az indiai bölcsek (rishik) fejlesztették ki hosszú éveken át tartó meditálás és önvizsgálat során. Az Ayurvéda alapállása a következő:

Öt elem: éter, tűz, víz, levegő, föld

Három testnedv – tridosha

Hét testszövet – dhatu

Három mala – vizelet, széklet, veríték

Élet hármassága – test, lélek, lelki öntudat

 

Az Ayurvéda bölcsességét szanszkrit nyelven jegyezték le, amely az indiai papok titkos nyelve volt. Az Ayurvéda több mint tudomány, egyszerre vallás és filozófia, legalábbis abban az értelemben mindenképpen, hogy az érzékelés minden irányába nyitott és a Tiszta Létezést tekinti az ember legfelsőbb céljának, imígyen akár egy komplett életprogramként is alkalmazható.

Az Ayurvéda alapja a Samkhya vagy Szánkja filozófiája alkotja, úgyszólván abból nő ki. Ez szó szerinti fordításban az igazság tudása. Eme irányzat bölcsei megfigyelték, hogy jelenik meg és miként mozog a kozmikus energia minden megnyilvánult élőlényben és élettelen tárgyban. Megkülönböztettek két alap erőt. Egyiket Purusának (hím), másikat Prakritinek (női) nevezték el. Ez a két alapelv a Szellem és az Anyag alkotója. Purusa a megfigyelő, a teremtés tanúja, míg Prakriti a változatos formavilág.

Három kötőerőt különböztetnek meg ebben a filozófiában, mely az élőlények minden változásáért felelősek: sattva (jóság), radzsasz (szenvedély) és tamasz (tudatlanság). Ezek egyéni aránya határozza meg az ember jellemét, viselkedését, testi és lelki állapotát.

 

ayurveda4

 

Az ember felépítése

 

Az öt alapelem az emberben három alapelvként/nedvként jelenik meg. Ez a tridosha. Az éter és a levegő elemből jelenik meg a vata. A tűz és a víz elemből alakul ki a pitta, a föld és a víz elemből jön létre a kapha. Ezek az alapelvek irányítják az összes biológiai, pszichológiai és tudati működésünket.

 

Vata jellemzői: légzés, mozgás, természetes késztetések, motorikus és szenzorikus funkciók, szövetek átalakulása, kiválasztás, félelem, aggodalom, üresség.

 

Pitta ismérvei: hőmérséklet, testmeleg, érzékelés, értelem, emésztés, éhség, szomjúság, intelligencia, gyűlölet, düh, féltékenység

 

Kapha ismertetőjegyei: energia, stabilitás, nedvesítés, olajosság, birtoklási vágy, megbocsátás, ragaszkodás, felhalmozás

 

ayurveda7

 

Ayurvédikus diagnózis

 

Ennek megfelelően alakulnak az emberek alkatai, szokásai és érzékelései. Sőt még a betegségeket is ennek a rendszernek az alapján osztják fel. A tri-dosha jellemzői a diagnózisok felállításánál.

Vata: száraz, könnyű, mozgó, szétterjedő, finom, durva, hideg, tiszta

Pitta: meleg, könnyű, mozgó, folyékony, olajos, penetráns, savanyú szagú

Kapha: lassú, nehéz, hideg, sűrű, statikus, finom, olajos

 

Az első lépés a pulzus ellenőrzése a bal csuklón. De az ujjak helyzete is sokat elárul az ayurvédikus orvosnak. Az agy, a tüdő, a belek, a vesék és a szív állapotára már ebből következtetéseket vonnak le.

Ezután következik a nyelv diagnózisa. A nyelv elszíneződése, érzékenysége és nedvessége sokat elárul az életfontosságú belső szerveink állapotáról. Például a tüdők, a szív, a gyomor, a belek, a vesék, a hasnyál, a máj és a lép hogylétéről.

Majd az ajkak diagnózisa következik. A fizikai szerveink egészségét vagy betegségét az ajkak is tükrözhetik. A méret, az alak, a felszín, a kontúr mind-mind jelentéssel bír az avatott szem számára.

Az arcdiagnózis is sokat elárul arról, hogy például az idegrendszerünk és a belső szerveink hogyan működnek.

A köröm diagnózisa is kulcsfontosságú az ayurvédikus gyógyászatban. Alak, körvonal, felszín és méret.

Végül, de nem utolsó sorban a szemek diagnózisa következik. A szemhéjak mozgása, a szemfehérje, a pupilla és a szivárványhártya állapota és az egész felépítése sokat elárul egy ember benső folyamatairól.

 

ayurveda6

Ayurvédikus kezelés

 

Minden ayurvédikus kezelés lényege, hogy a testnedvek közötti egyensúly helyreálljon. A tüneti, felszínes kezelés helyett a mélységi kezelésre helyezi az Ayurvéda a hangsúlyt. Mindenekelőtt ez azt jelenti, hogy a felhalmozódott méreganyagoktól szabadítja meg a beteget és csak azután kezd hozzá a harmonizáláshoz. A mérgeket vagy elpusztítja vagy semlegesíti. Ezek a kezelések lehetnek érzelmi és fizikai hatásúak.

 

Az érzelmi felszabadítás kulcsa a tudatosság. Először észre kell venni a negatív érzelmet, majd meg kell figyelni hogyan bontakozik ki, ezután megérthetjük, s végül felszabadíthatjuk magunkat a hatása alól. Ezt persze könnyű mondani, de megfelelő terapeuta vezetése mellett elérhető az érzelmi felszabadultság állapota, mely ugyanolyan méreg az elme számára, mint a test számára az arzén.

 

Öt alapeljárást alkalmaznak a méregtelenítésre az Ayurvédában:

  • Hányásterápia
  • Tisztítószerek
  • Gyógyszeres beöntés
  • Orron át történő tisztítás
  • Vértisztítás

 

ayurveda9

 

Ayurvédikus étrend

 

Az alkatoknak megfelelően más és más táplálékok fogyasztása előnyös, avagy káros. Számításba veszik az étel ízét, valamint, hogy nehéz-e vagy könnyű, olajos vagy száraz, hidegkeltő vagy melegkeltő, folyékony vagy szilárd. Ezen túlmenően pedig számítanak az évszakok is. Természetesen az étel minősége és frissessége mindig szem előtt tartandó.

 

Vata típust teszik kiegyensúlyozottá:

Gyümölcsök közül például ananász, banán, cseresznye, eper, narancs, őszibarack, sárgabarack, sárgadinnye, szilva, szőlő, citrom, grapefruit, kókusz

Zöldségek közül főzve a hagyma, fokhagyma, cukkini, retek, répa, spárga, zöldbab

Gabonafélék közül búza, rizs és barna rizs, zab, rozs

Állati termékek közül csirke, kacsa, marha, hal, tojás

Hüvelyesek közül csak tofu és lencse

Minden dióféle, minden mag, fehér cukor kivételével minden, mindenféle ízesítő, tejtermékek közül mértékkel mindegyik, olajak közül minden fajta

 

Pitta típust teszik kiegyensúlyozottá:

Gyümölcsök közül alma, ananász, kókusz körte, mazsola, narancs, sárgadinnye, szilva többek között

Zöldségek közül burgonya, borsó, brokkoli, káposzta karfiol

Gabonafélék közül árpagyöngy, rizs, búza

Állati termékek közül csirke, kacsa, nyúl, tengeri rák, vadhúsok, tojás

Hüvelyesek közül valamennyi, kivéve a lencse

Semmilyen dióféle, csak kókusz

Semmilyen magféle, kivéve kókusz

Minden édesítő, a méz kivételével

Semmilyen ízesítő, kivéve az ánizst, a feketeborst, fahéjat, kardamont, kurukumát és koriandert

Tejtermékek közül a tej, túró és vaj

Olajak közül napraforgó, olíva és szója

 

Kapha típust teszik kiegyensúlyozottá:

Gyümölcsök közül például alma, áfonya, cseresznye, eper, körte, mazsola, őszibarack, sárgabarack, szilva

Zöldségek közül burgonya, borsó, brokkoli, fejes saláta, gomba, hagyma, káposzta, retek, répa, spárga, zeller

Gabonafélék közül árpagyöngy, hajdina, köles, kukorica, rizs

Állati termékek közül csirke, kacsa, nyúl, tojás

Hüvelyesek közül valamennyi, kivéve a fejtett babot, szójababot, fekete lencsét

Semmilyen dióféle

Semmilyen magféle, kivéve napraforgómag és tökmag

Semmilyen édesítő, a nyers méz kivételével

Valamennyi ízesítő, kivéve a só

Semmilyen tejtermék, kivéve a kecsketej és a ghee

Semmilyen olaj, kivéve mandula, kukorica és napraforgó kis mennyiségben

 

ayurveda8

 

Légzés és meditáció

 

A jóga gyógyító technikái közül kiemelkednek a légzőgyakorlatok. Ezek az öntudat egyensúlyát teszik lehetővé. Törekednek a belső béke megteremtésére és fenntartására. Egy folyamatos derűs és boldog állapotot igyekeznek megteremteni, illetve a gyakorlójuk számára ezt segítenek elérni.

Mind a három alkatnak megvannak a maga jógahelyzetei (ászanák) és ehhez kapcsolódóan a légzőgyakorlatai. Ezek egy külön rendszert képeznek és az energiák irányítását hivatottak megvalósítani: elvezetni onnan, ahol többlet van és feltölteni azt a részt, ahol energiahiány lépett fel.

Az ayurvédikus orvoslás előszeretettel alkalmaz mantrákat. Ezek tulajdonképpen kimondott hangok, szótagok és különféle vibrációk, melyek gyógyító hatása már évezredek óta bizonyított. A mantra rezgése behatol a testbe is és átjárja vibrációival a belső szerveket, melyek hatására elkezdik visszanyerni harmonikus és egészséges alaprezgésüket.

A meditáció is részét képezi az ayurvédikus gyógyászatnak. Ez az ősi módszertan elsősorban az elmére és azon keresztül a testre hat. Az elme hullámainak elcsendesítése és programozása valósul meg a meditáció alatt. Az önmagunkkal való összhang megteremtésével közelebb kerülhetünk a természettel való harmóniához, s ezen az úton magával a kozmosszal is összerezonálhatunk. Így az öngyógyítás voltaképpen jótékony hatással van a többi ember, a természet és a világmindenség állapotára egyaránt. Ezért is kell az egyéni felelősségünket felismerni, hangsúlyozni és átérezni.

 

Boldog napot!

Száraz György

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..