Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Az ADHA-ra (figyelemhiányos hiperaktivitás-zavarra) gyógyszereket kapott gyermekek száma kilencszeresére emelkedett azokkal a háromévesekkel együtt, akiknek Ritalint írtak fel

A brit Nemzeti Egészségügyi Szervezet közlése szerint tavaly közel 800 000 gyermeket kezeltek ADHD (figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar) gyógyszerekkel.

Az orvosok a költséges gyógykezelések helyett gyógyszereket írtak fel nekik.

 

Majdnem kilencszeresére emelkedett a hiperaktivitás kezelésére szolgáló, „kémiai gumibot”-nak számító gyógyszerreceptek száma, ami azt állítja, hogy a hároméves fiatalok is szedik azokat.

 

Az NHS adatai azt mutatják, hogy a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar kezelésére szolgáló, receptre kapható gyógyszerek száma az 1997-es 92 100-ról, a tavalyi 786 400-ra ugrott fel.

 

Félő, hogy a kamaszok ezeket kapják a sokkal költségesebb tanácsadás vagy egyéb más gyógykezelés helyett.

 

Néhány szülőről azt gondolják, hogy az iskolai teljesítmény fokozása érdekében gyógyszerek felírására ösztökélik a körzeti orvosokat.

Járványszerűen emelkedő tendencia: Jelenleg Ritalint írnak fel a fiatalabb gyerekeknek, mivel a szülőket aggasztja az iskolában mutatott viselkedésük.

 

http://intellihub.com/

Járvány: A Ritalint jelenleg azért írják fel a fiataloknak, mert a szülőket aggasztja az iskolában mutatott viselkedésük.

 

A pszichológusok tegnap (2013.06.28.) szigorúbb szabályozás mellett azt is követelték, hogy jelentős mértékben csökkentsék a receptre kapható pszichotropikus (elmeállapotot befolyásoló) gyógyszereket, beleértve a Ritalint is.

 

Az egészségügyi irányelvek kimondják, hogy hat év alatti gyermekek számára nem kellene adni azokat. Az ADHD tünetei között szerepel a koncentrációhiány, valamint a nyugtalan és lobbanékony viselkedés.

 

A szakértők azt állítják, hogy a javasolt kezelésekre fordítható költségek csökkentése – beleértve a tanácsadást is – okozza a rendelvények növekedését.

 

A Brit Pszichológiai Társaság oktatási és gyermekpszichológiai tagozata tegnap egynapos találkozót tartott Manchesterben, hogy megvitassa a „gyermekek medikalizációjáról” szóló növekvő gondokat.

 

(Medikalizáció: nem orvosi problémaként kezelt területek orvosi problémákká válása, illetve tétele, amely rendszerint gyógyszeres kezelést is maga után vonhat, illetve amit betegségnek nevezhetnek.)

 

A Ritalin – vagy a metilfenidát-hidroklorid – egyike az ADHD kezelésére használt, számos úgynevezett „kémiai gumibotnak”. Ez émelygést, fáradékonyságot és hangulatingadozást válthat ki, illetve az öngyilkossággal is kapcsolatba hozható.

 

http://acateringveg.files.wordpress.com/

Gyógykezelés: Vannak olyan félelmek, amelyek arról szólnak, hogy az orvosok azért írnak fel gyógyszereket, mert azok kényelmesebbek, mint más gyógykezelések.

 

Az angol és a walesi nemzeti irányelvek kimondják, hogy az ADHD (figyelemhiányos hiperaktivitás-zavarban) szenvedő gyerekeknek „mindenre kiterjedő” gyógykezelésben kellene részesülniük, ideértve a pszichológiai, a viselkedési és az oktatási segítséget is.

 

Azonban Vivian Hill, a BPS (Brit Farmakológiai Társaság) gyerekkori medikalizációval foglalkozó munkacsoportjának az elnöke, közölte, hogy ez nem mindig történik így.

 

A költségvetéseket megnyirbálják és a pszichiáterek úgy vélik, hogy nem tudják követni a hivatalos irányelveket, amelyek terápiát javasolnak a gyógyszerek előtt.

 

„Gyakorta az az első reakció manapság, hogy kiutalják a gyógyszereket, s nem ajánlanak terápiás segítséget”. Úgy becsüli, hogy hat éven aluliak „százainak” – néhányuk három éves – folyamatosan olyan gyógyszereket adnak, amikkel gyenge hatást lehet elérni egyéb terápia nélkül.

 

Az Oktatási Pszichológusok Társaságának tavalyi tanulmánya több mint 100 hat éven aluli, Ritalint fogyasztó gyermeket talált Közép-Anglia nyugati részén, és ez a trend országszerte visszaigazolást nyert.

 

National Institute for Health and Care Excellence szóvivője, aki a gyógykezelést javasolta a Nemzeti Egészségügyi Szervezetnek, közölte, hogy bár a gyógyszereknek is megvan a szerepük, mégis a pszichoterápia áll az ADHD kezelésének középpontjában.

 

Hozzátette: „Ezeket a gyógyszereket nem élvonalbeli gyógymódokként ajánlják a közepes és mérsékelt ADHD-ben szenvedő fiataloknak. Azokat élvonalbeli terápiákként javasolják a komolyabb ADHD-val küszködő iskoláskorúak és a fiatalok számára.”

 

Barbara Sahakian, a Cambridge-i Egyetem klinikai neuropszichológus professzora tegnap este kijelentette, hogy „Jártam úgy, hogy a pszichiáterek elmesélték nekem, hogy néha nem gondolják, hogy elég súlyos lenne a gyermek állapota ahhoz, hogy az gyógyszeres kezelést igényelne, hanem úgy vélik, hogy hatásos lehet a pszichológiai gyógykezelés.”

 

„Azonban a szülők teljesen odavannak azért, hogy gyógyszert fogyasszanak. A szülők tisztában vannak azzal, hogy a gyógyszerek növelik a felfogóképességet, így azt hiszem, megpróbálnak előnyt szerezni a gyermeküknek.”

 

forrás: http://www.dailymail.co.uk/

 

fordította: Száraz György

 

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..