Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Az áldozatbemutatás Isten szemében

Egyesek számára jelkép, mások számára sokkal inkább életstílus az áldozatbemutatás. Mélyedjünk el egy kicsit az áldozatok világában. Vajon mi az áldozat? Szükséges-e rendszeresen áldozatokat bemutatni Isten és más transzcendens létező számára? Milyen az Istennek tetsző áldozat? Újra kell-e értelmeznünk a 21. században az áldozat fogalmát, vagy elégedjünk meg azzal, amit 1500, 2000 vagy 2500 évvel ezelőtt bizonyos szent könyvekben lefektettek? Egyáltalán, miért van szüksége Istennek egy olyan parányi teremtmény áldozatára, mint amilyen az ember?

 

A jelképek és a jelképes rituálék a napvallásban a transzcendens erőkkel való kapcsolat felvételét és ápolását célozzák meg. Ami a világunkban jelkép, az a magasabb világokban energia és szellem. Így egy szimbolikus élet- vagy italáldozat voltaképpen erők behívása a mi világunkba, plusz egyfajta szellemiség megszólítása és kérése. Ha és amennyiben így tekintünk az áldozatokra, akkor jó nyomon járunk az áldozat mágiájának megértésében.

Valószínűleg ez a megfontolás munkálhatott az egyiptomi írnokok áldozathozatala során is, melyet minden alkalommal elvégeztek Thot vagy Imhotep számára, midőn íráshoz készülődtek. Például a templomos lovagok is áldozatokat mutattak be, miként a táltosaink is a szent helyekhez érve. Vajon pusztán üres formalitás volna egy ilyen áldozatbemutatás? Akik őszintén és tudatosan végeznek el autentikus áldozat-bemutató ceremóniákat, azoknak biztosan nem.

 

Először is, az áldozat mindig pszichikai erőket mozgat meg az emberben, különben nem áldozat.

Ennek oka sokrétű. Az egyik ilyen ok az áldozat mögötti energiában keresendő. Ebből következik, hogy az áldozat milyenségét a mögötte munkáló szándék határozza meg. Fontos tehát, hogy lehetőleg érdekektől mentesen hozzunk áldozatot, s nem számító módon, az eredmények után sóvárogva. Persze az eredmény is fontos, de azt sóvárgás nélkül is megkapjuk, ha az áldozat-bemutatás tiszta és őszinte.

Itt jön egy újabb szempont: az autenticitás, vagyis a hitelesség. Nem csupán az embernek „kell” hinnie az áldozat-bemutatásban, hanem annak megfelelő formában is kell történnie. Olyan helyen, olyan kellékkel, olyan szavak és mozdulatok kíséretében, melyek valóságossá és működővé teszik a ceremóniát. Ilyen hiteles szertartásokat viszonylag kevesen ismernek, mivel a több ezer évvel ezelőtt lefektetett szertartásokat átírták az idők folyamán, ezáltal elveszítették a hatásosságukat. Tehát a kérések és az áldozatok ereje nem mindig jut el a kívánt helyekre. Ezt mindenki gondolja tovább…

 

A napvallás csakis olyan szertartásokra épül, melyek hitelesek és hatásosak. Nem látom értelmét az emberi (ön)ámításnak, ha a felemelkedésről van szó. A napvallás az ember Isten felé tett lépéseiről szól, mígnem teljesen azonosul a Fénnyel. Itt álljunk meg egy pillanatra! A Fény minden ember magja, de sokféle fény létezik. Én a Fényre gondolok, vagyis a szeretetre. Aki félelemből hoz áldozatokat vagy önös célokért, az nem a Fényt hívja be az életébe. Mint ahogyan az sem a Fényt szolgálja, aki nem hajlandó áldozatokat hozni – itt most tágabb értelemben használom ezt a fogalmat.

Az embernek észre kell vennie, hogy függő létben él. Ez a függőség megkívánja az áldozatokat. Sőt, akik már évek óta tapodják a spiritualitásnak valamelyik ösvényét, azok velem együtt pontosan tudják, hogy van olyan állomása a fejlődésnek, amelytől kezdve a fejlődés elengedhetetlen feltétele az áldozat: részint a többi lélekért meghozott önzetlen áldozat, részint az Istennek bemutatott áldozat.

 

Az áldozat mondanivalója az én olvasatomban a következő: felismertem az élet valamelyik értékét. Innentől megbecsülöm. Élvezem ennek az értéknek a létét, sütkérezek a fényében. Ez is, mint minden, voltaképpen ajándék az Égtől/a Gondviseléstől. Miután ezt felismertem és élveztem, úgy érzem, az energiáim megsokszorozódtak. Több energiám van most, mint előtte volt. Úgy érzem, hogy ebből a többletből valamennyit vissza kell adnom a Teremtőnek, ezért az áldozatok különféle fajtái közül kiválasztok egy nekem tetszőt és bemutatom. Így adok vissza tiszteletem jeléül és köszönetképpen a Mindenségnek az én többletenergiámból. Mivel pedig az adás megtörténte – az, hogy kaphattam, felismerhettem, élvezhettem és viszonozhattam – a Teremtőnek köszönhető, ezért olykor külön neki is áldozatokat mutatok be.

 

A Teremtő, az Angyalok, a Tündérek, a Természet szellemei/lényei, az Embertársaink, a bennünket körülvevő és szolgáló életformák sokasága mind rászolgál arra, hogy értékeljük őket és a figyelmükért cserébe adjunk valamit.  Ez egyfajta gondolkodásmód: értelmes és nemes tett. Miért? Mert megerősíti az egymástól függő dolgokat és lényeket, emlékeztet a kapcsolódásokra és arra, hogy individuális létünk dacára közösséget alkotunk egymással. Így az ellentétek elkezdenek kiegyenlítődni. S az áldozatok sokaságának végeredményeképpen létrejön az egység.

 

A jó és a rossz ellentétei között vergődő emberek talán még nem érzik ezt át, mert megosztja őket a sok illúzió, de ha egyszer számukra is fontosabb lesz a harmónia, mint a szétválasztottság és az áldozati szertartások sallangjai, akkor esetleg hajlandók lesznek áldozatokat bemutatni úgy, ahogyan azt az áldozat megkívánja.

Akikben pedig ez a belső igény már most is megvan és felismerik, hogy az áldozathozatallal ők is és mindenki más több lesz, azokkal gyakoroljuk közösen ezt az eszmeiséget.

 

Száraz György

 

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..