Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

AZ ALGÁK GYÓGYÍTÓ HATÁSAI

Az algák méltatlanul elhanyagolt növények, melyeket mostanság kezd újra felfedezni a modern táplálkozástudomány. De lássuk mitől annyira értékesek ezek a növények az ember számára, hogy kiérdemelték a „21. század szupertáplálékai” kitüntető címet!

 

Mit teszi különlegessé az algákat?

 

A Spirulina platensis valójában mikroszkopikus méretű, kékeszöld alga, amelynek sejtjei tökéletes spirált alkotnak. Hol fordul elő? Nos, megtalálható a lúgos kémhatású, meleg vizű tavakban, elsősorban a szubtropikus éghajlatot kedveli.

A szárított algát már a maják és az aztékok is ismerték. Kitűnő roboráló és sejtmegújító hatásait használták ki. A mindennapi életükben is jelen volt: kalácsot készítettek belőle.

A spirulina fehérjékben gazdag. A sertéshúst, a marhahúst, a halat, sőt még a szójababot is megelőzi az összehasonlításban.

A spirulina alga sejtjeit az emberi szervezet nem csak hogy könnyebben dolgozza fel, de a felszívódási arány elérheti 70-80%-ot is, ami a szójabab sejtjeinek a 40%-os hasznosításával szemben igencsak szép eredmény. Ezen felül a spirulina 18 féle aminosavat, számos ásványi anyagot és nyomelemet (vasat, kalciumot, nátriumot, káliumot, rezet, mangánt, magnéziumot, cinket, foszfort, szelént) és sokfajta vitamint tartalmaz. 10 g spirulina porban annyi vas található, mint 450 g sóskában vagy 320 g májban. Hosszasan lehetne még sorolni a spirulina különféle előnyeit, de most hadd térjek rá egy másik algafajtára.

 

A chlorella alga egy nagyszerű tisztító hatással rendelkező algafajta. A fitokelatinok segítségével képes szervezetünket megtisztítani a nehézfémektől. A chlorella édesvízi algaféle, tulajdonképpen egysejtű szervezet. Legfőbb hatóanyaga a chlorella növekedési faktor, amely a szövetek regenerálódását, szaporodását és növekedését segíti elő. Hat az ellenanyagok (limfociták) képződésére, ezáltal szervezetünk immunképességét fokozza, ugyanakkor támogatja a vörösvérsejtek képződését is. Komoly vitaminforrás: számos B-vitaminfajtát tartalmaz, valamint C- és E-vitaminokat. Ezen felül az ásványi anyagok közül foszfort, káliumot, magnéziumot, kalciumot, vasat, mangánt, cinket, rezet, kobaltot. Rosttartalmánál fogva elősegíti a lerakódott salakanyagok és a nehézfémek kiürülését a szervezetünkből. Magas a lúgtartalma, ami nem csak a túlzott hús- és édességfogyasztásunk által okozott elsavasodásnak vet gátat, hanem segít a stressz kezelésében is.

algákgyógyítóhatásai6

Táplálékkiegészítő „maffia”

 

A szakemberek váltig állítják, hogy sokat eszünk mennyiségileg, ám minőségileg egyáltalán nem állunk a helyzet magaslatán. E tekintetben meglehetősen alultápláltak vagyunk, köszönhető ez a modern, rohanó és figyelmetlen (no és persze öröklődő) táplálkozási szokásainknak. Gyakorlatilag ez azt jelenti, hogy az elmúlt évtizedekben annyira leromlott a kedvelt és sűrűn fogyasztott táplálékaink minősége, ugyanakkor annyira megnövekedett a szervezetünkben található méreganyagok aránya a 30-40 évvel ezelőtti állapotokhoz viszonyítva, hogy lassan az a csoda, ha valaki egészséges és nem származik valamifajta kára a helytelen táplálkozási szokásaiból.

Ez az áldatlan helyzet kiküszöbölendő megszületett egy új iparág: a táplálékkiegészítők ipara. Ez 100 milliárd dolláros nagyságrendű biznisz. Alapvetése röviden annyi, hogy amit lecsalunk vagy elrontunk étkezéseink során, azt visszapótoljuk a szervezetünkbe, s ezáltal folyamatosan egy viszonylag optimális szinten tartsuk a tápanyagok bevitelét. Bevallom, ez szép és jó elképzelés. Hol itt a bökkenő?

 

A logikai bukfenc abban rejlik, hogy amit a patikákban, sportboltokban és nagyáruházakban megvásárolunk vitaminok és egyéb táplálékkiegészítők címén, azok 90%-a mesterségesen előállított anyagokat tartalmaz. Ez vitán felül áll. Ennek oka pofátlanul egyszerű, tudniillik üzleti megfontolás áll a háttérben: olcsóbb az előállításuk mesterséges úton. De hát olcsó húsnak híg a leve – ahogy mifelénk mondani szokás. S ennek ugyebár a fogyasztó issza meg a levét, hogy stílszerűen fogalmazzak. Eme szintetikus táplálékkiegészítők hatóanyagai csupáncsak 10-15%-ban hasznosulnak a szervezetünkben. S kérem a kedves Olvasót, hogy azt a kérdést már fel se tegye, hogy mi történik a fennmaradó, nem hasznosult 85-90%-kal.

 

Szupertáplálékok

 

Ezek után térnék rá az olyan kivételesen komplex élelmiszerekre, mint az algák. A fent említett Spirulina és a Chlorella mikroalgák látszatra egyszerű vízinövények, de egészen más kép alakul ki róluk a mikroszkóp alatt. Eme algák több mint 4000, igen, négy ezer vitálanyagot tartalmaznak, amelyeket hely szűke miatt meg sem kísérlek felsorolni. Nem tudnék hirtelen olyan tápanyagot mondani, ami a szervezetünk számára létfontosságú lenne, s az algák ne tartalmaznák. Ezért nevezik egyébként az algákat szuperélelmiszereknek.

Amit a természet megalkotott az algákban, azt egyelőre a szuperfejlett kémiai laboratóriumokban még nem sikerült lemásolni. Ugyanis itt nem pusztán 4000 féle hatóanyag megfelelő arányú vegyülékéről van szó, hanem egy komplex, egymást erősítő és az ember számára fogyasztható élelmiszerről. Nincs benne szintetikus anyag, viszont a benne található összetevők egymás hatásait kölcsönösen támogatják (ezt nevezik szinergiának). Nem szétválasztva viszi be az ember a C-vitamint és a B-komplexet, azután még néhány bogyót, hanem egy természetes dózisban. Mindössze pár gramm mennyiségben.

 

A spirulina és chlorella alga egyedülálló a maga nemében. Eleve nem egy táplálékkiegészítőről van szó, hanem voltaképpen egy táplálékról. Lássuk miért éri meg az embernek beiktatni az algákat az étrendjébe:

 

 • méregtelenítő hatásuk jelentős (fokozottan igaz ez a nehézfémekre),
 • segítenek a fogyókúrában,
 • lúgosítanak, azaz savtalanítják a szervezetet,
 • óriási enzim és egyéb létfontosságú tápanyagtartalmuk számos hiánybetegség megszűntetésében segít,
 • feltöltik a szervezetet vitaminokkal és ásványi anyagokkal,
 • erősítik az immunrendszert,
 • alultápláltság esetén minőségileg segítenek regenerálódni,
 • a gyenge fizikai és szellemi teljesítményt fokozzák,
 • a stresszes tüneteket csökkentik,
 • jótékony hatással vannak az asztmás panaszokra és az allergiás tünetekre,
 • cukorbetegeknél is nagyszerű eredményeket értek el az algákkal,
 • szív- és érrendszeri megbetegedés esetén is előnyös a fogyasztásuk,
 • daganatos betegek is jótékony hatásaikról számoltak be,
 • ízületi bántalmak esetén jó hatásfokkal alkalmazzák őket,
 • emésztési problémáknál már viszonylag hamar érezhető a pozitív változás,
 • alvászavaroknál is megfigyeltek jelentős javulást.

 

Boldog napot!

Száraz György

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..