Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Az antianyag kutatása

Lehetséges-e, hogy az antianyag olyan összetett szerveződéseket formáljon, mint amilyenek a molekulák vagy akár a teljes életformák?

 

Michio Kaku:

Ez egy nagyon érdekes kérdés. Tulajdonképpen, amikor én középiskolás voltam, akkor játszottam az antianyaggal. Kiderült, hogy a nátrium 22 természetes úton pozitronokat vagy antielektronokat bocsát ki. Én az antianyagot egy ködkamrába helyeztem, 600 gauss elektromágneses mezőbe és a pozitronok egyértelműen a rossz irányba kanyarodtak be a mágneses mezőben, ami azt jelentette, hogy pozitronok keletkeztek a ködkamrában. Később építettem egy atomgyorsítót abban a reményben, hogy egy antianyag-sugarat kapok. Tehát az antianyagnak az átlagos anyaggal ellentétes a töltöttsége. Az antianyagnak, amit lefotóztam a középiskolában, pozitív töltése volt.

Az elektronoknak rendszerint negatív töltöttsége van. Ezért az antielektronok (pozitronok) az antiprotonok körül keringenek. Ezt csináltuk a CERN-ben, a svájci Genf mellett, valamint a Chicago közeli FERMA LAB-ban úgyszintén. Tulajdonképpen, amikor elolvassuk az Angyalok és démonok című regényt, amely Tom Hanks főszereplésével került a mozikba, az egész regény az antianyag-bombaelőállításán alapszik, amely elképzelhető, hogy lerombolja a Vatikánt.

 

Így, ha nekem lenne antianyagom – a regény szerint –, s ha én azt átlagos anyaggal hoznám érintkezésbe, akkor egy annihilációt (megsemmisítést) idéznék elő. Ez azt jelenti, hogy a bomba hatóereje 100-szor nagyobb, mint egy hidrogénbomba hatóereje. A hidrogénbombák csupán egy százalékban eredményesek; az antianyag-bombák százszázalékos hatékonyságúak is lehetnek.

Ugyanígy anti-emberek is lehetségesek. Anti-bolygók, anti-galaxisok szintúgy lehetségesek. De fennáll annak a veszélye, hogy a kettő érintkezésbe lép egymással, és akkor egy energiarobbanás közepette megsemmisülhetnek.

 

http://scienceblogs.com/

 

Viszont, megkerestük az antianyagot az univerzumban. Mindent átkutattunk az antianyagért, de nagyon kevés antianyagot látunk a galaxisunkban. Van egy olyan antianyag-szökőkút, amely a Tejútrendszer középpontjából tör elő. A Nyilas csillagkép irányában, azonban ez nagyon kicsi. Továbbra is rejtély, hogy miért anyagból és nem antianyagból vagyunk megalkotva? Miért nem találkozunk anti-emberekkel odakint? Ez egy nagy kozmológiai kérdés. A vezető elmélet az, hogy az Univerzum hajnalán, az Ősrobbanáskor, majdnem azonos mennyiségű anyag és antianyag létezett. A kettő megsemmisült az Ősrobbanás pillanatában, és mi vagyunk a fölösleg (ami visszamaradt).

Tehát minden, amit jelenleg magunk körül látunk, arról azt gondoljuk, hogy annak a titáni annihilációnak a maradványa, amely magának az univerzumnak a kezdetekor az anyag és az antianyag között jött létre.

 

Forrás: youtube

 

Fordította: Száraz György

 

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..