Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Az apokalipszis szigete – Újabb maja titkok

Mi fog történni 2012 karácsonya előtt 3 nappal? Van egy sziget Chile partjainál, mely a maja naptár ominózus időpontjával kapcsolatos titkokat tár fel. Jim Turner kutató teóriája és kalandos kutatásai jelentenék a maja jóslatok végső megfejtését? A felfedezett emlékmű mennyit árul el nekünk? Valóban elpusztul a világ a legfrissebb bizonyítékok alapján?

A majáknál az úgynevezett hosszú időszámítás jövendöli meg a 2012-es évet, mint egy nagy ciklus befejeződésének az időpontját. Sokan úgy vélik ugyanis, hogy az azték naptárkő valójában maja tudást tartalmaz. E szerint eddig négy korszakon vagyunk túl és mindegyik hatalmas pusztulással, világégéssel és katasztrófákkal zárult.  A maja csillagászok 2012. december 21-től, az ötödik korszaktól tovább nem folytatták a naptárjukat – vélik egyes kutatók, s ezzel egyszersmind beharangozzák a közelgő nagy átalakulásokat. Hozzáteszik: Nincs hatodik korszak, nincs folytatás! Vészjósló jövőkép, nemde?

 

A szakértő egy nehezen megközelíthető csendes-óceáni szigeten gyűjtött bizonyítékokat Chilétől 670 kilométerre. A kutató egyik legnagyszerűbb felfedezése, amely elindította őt ezen az úton, az volt, hogy a maják misztikus kozmológiája megfeleltethető a mai világképünknek. Minden körszerű, így az idő is, vagyis visszatérő ciklusokban gondolkodhatunk.  Minden korszak átalakul, illetve átadja helyét egy újnak.
Turner túrázás közben fedezett fel egy kb. 45 méter magas monolitot, egy olyan sziklát, illetve emlékművet, amelyről feltételezte, hogy a maja Palenque-hez kapcsolódik. Csakhamar felismerte, hogy ez a maja napisten emlékműve. De ez még semmi. Rájött ugyanis, hogy ezt az emlékművet a maja naptár szerinti utolsó napfogyatkozás alapján tájolták. De mit keresett a maja napisten emlékműve ilyen távol Yucatantól?

A maja kozmológia, csillagászat és embertan szervesen összekapcsolódott az istenekkel, az istenek világával. A maják szent helyként tartották számon ezt a szigetet, mert úgy vélték, kultikus jelentősége van a Juan Fernández szigeteknek. A keresztény hittérítők és hódítók azonban minden kultúrtörténeti bizonyítékot megsemmisítettek, amit csak értek. Se könyvek, se tárgyi konkrétumok, szinte semmilyen ősi hiteles, eredeti dokumentum nem maradt fenn, leszámítva néhány egyszerű kódexet. Természetesen az egyszerű kifejezés helyett az egyértelműt is használhatjuk, mivel csillagászati számításokat és jóslási hagyományokat foglalnak össze például a Drezdai Kódex oldalai. A mi szempontunkból talán a legizgalmasabb ennek a gyűjteménynek az utolsó lapja, amely az 5125,4 éves ciklus lezárulásának az utolsó évét jeleníti meg: napfogyatkozással és a Vénusz áthaladásával. Ez kétségtelenül 2012-re vonatkozó prognózis. A felfedezés jelentősége pedig abban áll, hogy erről a szigetről lehet figyelemmel kísérni a 2012-es kozmikus eseményeket.

Turner úgy okoskodott, hogy az utolsó maja király sírja a szigeten van, s a maják mindent elkövettek, hogy azt csak 2012-ben fedezzék fel, amikor bekövetkezik a világvége.
A Palenque-i templomokban talált feliratok alapján a maja főváros Kereszt épületegyüttesének szentélyeit (A Kereszt templomát, a Leveles Kereszt templomát és a Nap templomát) i. sz. 672 és 692 között Chan Bahlum, a „Jaguárkígyó”-nak is nevezett uralkodó, Pacal nagyobbik fia számára építették. Őket egyébként az városalapító istenek reinkarnációjának tartották.
A maják nem csak Közép-Amerikában éltek, hanem hajózásaik révén hatalmukat és befolyásukat kiterjesztették Észak-Amerika és Dél-Amerika egyes partvidékeire is, valamint kapcsolatokat ápoltak az ott élő népekkel. Így eljutottak az Csendes-óceán déli térségéig. Erről építészeti nyomok vallanak. Ettől még érdekesebb és érthetetlenebb a maja civilizáció hirtelen eltűnése, fejlődésüknek villámcsapásszerű megszűnése és városaik elnéptelenedése. A válasz azért is késik, mert a régészek szerint a maja városokat még nem tárták fel a dzsungelben. Amit eddig megismertek, az a civilizációnak kevesebb, mint egyetlen százaléka.

2012 kulcsa a Juan Fernández szigeteken lenne elrejtve? Talán. A kutató érvei között találjuk, hogy a maja kalendárium egyik szent napjára (Ahau) esik mind a Vénusz áthaladásának, mind a teljes napfogyatkozásnak, mind a ciklus végének (december 21-nek) a napja. Ennek a három egybeesésnek roppant elenyésző a valószínűsége.

Chan Bahlum király egy visszatérő lélek volt. A szakértő úgy véli, hogy az emlékmű talán az isten visszatérésének az egyik eszköze lehet. Felvetődik a kérdés: miként szolgálhat egy tárgy – emlékmű – egy istenség eszközéül. Ennek megértéséhez annyit kell tudnunk, hogy a fizikai világ megnyilvánulásait az isteni lények anyagi manifesztációinak tartották. Például az égitestekre az istenek és az istennők kozmikus lényének részeként tekintették. Így minden összefüggött, összefonódott mindennel.
A Vénusz volt az egyik legfontosabb planétájuk. Minden adatot ismertek róla. 584 napot tett ki a Vénusz-ciklus. A szakrális építményeket éppen úgy a Vénuszhoz hangolták, mint a földművelésben a vetést.

Turner a 45 méteres emlékművet konkrétan a napistennel azonosítja, aki mögött egy lopakodó jaguár látható. A jaguár királyi jelkép. Turner hitt abban, hogy a 2012-es cikluszárás, az utolsó Baktun (400 év) kulcsát itt leli meg.
A maják szerint a világ keletkezésének dátuma 0 baktun, 0 katun, 0, tun, 0 vinál, 1 kin volt. Ez a mi naptárunk szerint 3114. augusztus 11-re esett.
Ennek a ciklusnak a vége a 12 baktun, 19 katun, 19 tun, 17 vinál, 19 kin, vagyis 2012. december 21-én lesz. Egy nappal később újra 0.0.0.0.1. lesz, mivel addigra eltelik a világ kezdetétől számított 13 Baktun.

Az emlékmű pontosan olyan magas, hogy végig lehessen róla nézni a világvégét. Kiknek? A visszatérő isteneknek – állítja Turner. A felfedező reméli, hogy a maják hátrahagyott nyomai talán elvezetik őt Chan Bahlum király sírjához és 2012 valódi kozmikus léptékű megértéséhez.

A Föld, a Nap és a galaxis közepén lévő fekete lyuk egy síkban lesz 2012-ben. így a Nap 2012. december 21-én a galaxis közepén fog felkelni, ott, ahol egy sötét hasadék található a Tejútrendszerünkben. Ez egy galaktikus együttállás, amely durván 13, illetve 26 ezer évenként új korszakokat nyit a földi élővilág evolúciójában. De vajon velünk mi fog történni? Hamarosan megtudjuk.

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..