Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Az Årsgång ősi svéd rítusa: Az Év Sétája az erdőben – Misztikus utazás, hogy ismeretekhez jussunk a jövővel kapcsolatban

Képes-e a természet választ adni az embernek a jövőjét illetően? Az ősi Svédországban élő emberek úgy gondolták, hogy az erdőben tett séta megjósolhatja az elkövetkezendő eseményeket.

Egy olyan országban, mint amilyen Svédország, ahol a természet fontos szerepet játszik a mindennapi életben, logikusnak tűnt feltételezni, hogy az ómen-keresők azáltal nyertek ismereteket a következő évvel kapcsolatban, hogy ellátogattak egy erdőbe. Azonban az embernek roppant elővigyázatosnak kellett lennie, mivel természetfeletti lények laktak az erdők rejtekén, s a tavak és a hegyek veszélyesek lehettek.

 

Amennyire vissza tudunk emlékezni, az emberek mindig is tudni szerették volna, mit hoz a jövő. Sok ősi kultúra különféle divinációs (jövőbelátó) formákat alkalmazott. Az ókori Görögországban az emberek olyan orákulumokban bíztak, ahol a papokokról és a papnőkről azt hitték, hogy próféciaként szolgáló jelek és üzenetek formájában iránymutatást kapnak az istenektől.

 

Az ókori kínaiaknak volt egy könyvük, a Ji King – a Változások Könyve –, amit segítség gyanánt használtak a jövendőmondással és a döntések meghozatalával kapcsolatosan évezredeken át. Ahogyan sok más ősi kultúrában, úgy Egyiptomban is bíztak a jövendőmondó álmokban. Az egyiptomi álmoskönyv 108 álmot és leírást tartalmaz arról, hogyan értelmezhetők azok a jelek, amelyek feltárják az elkövetkezendő eseményeket.

Közép-Amerikában hallucinogén növényeket használtak jósláshoz és az emberek úgy hitték, hogy a teremtő isteneknek tudomásuk van a jövőről.

 

Hosszú a lista és meglehetősen ősi a hiedelem, miszerint bepillantást nyerhetünk a jövőbe.

 

Más ősi kultúrák a természetet hívták segítségül, amikor a jövőről szerettek volna informálódni. Az erdők jelentős szerepet játszottak a legendákban, a mítoszokban és a tündérmesékben a világ minden táján az írott történelem hajnalától kezdve.

 

Az ERDŐRŐL úgy vélték, hogy szellemek, istenek, szörnyek tanyája és a túlvilág helye.

 

Az Årsgångot, avagy az Év Sétáját azért gyakorolták az erdőben, hogy ismeretekhez jussanak a jövővel kapcsolatban.

 

Svédországban létezett egy rítus, amit Årsgångnak hívtak. Ezt az Év Sétájának fordíthatnánk. Az Év Sétája során szokás volt ellátogatni az erdőbe szenteste vagy újévkor. Tommy Kuusela, svéd néprajzkutató szerint ez a jövendőmondó rítus az 1600-as évekig nyúlik vissza. Miközben egy hideg téli éjjelen a sötét erdőben sétálgattak, a céljuk az volt, hogy bepillantást nyerhessenek a következő évbe. A jövő iránt érdeklődő ember ezt úgy érte el, hogy értelmezte a jeleket, ugyanakkor nem volt szabad elfeledkeznie arról, hogy az erdőben lakó bizonyos lények veszélyesek lehetnek és az Év Sétája fegyelmet és összeszedettséget igényel. E nélkül az ember soha nem térhetett volna vissza az élők birodalmába.

 

Az erdőben ólálkodó veszélyes, mitikus lények

 

Sok norvég mitológiai lényről úgy hitték, hogy az erdőben él, s a velük való találkozás szörnyűséges lehet.

 

Az erdőben az ember Huldrával futhattak össze, aki egy csábító nőnemű lény volt. Szemből nézve gyakran meglehetősen gyönyörű emberi megjelenése volt. Azonban hátulról dermesztően rémísztő volt: odvas fakéreg hátsó fertálya volt és tehén- vagy rókafarók lógott rajta, amit szinte lehetetlen volt elrejteni.

Egy Huldra a férfit az otthonába csábította vagy azért, hogy elvegye feleségül, vagy azért, hogy meggyilkolja őt.

 

Tanácsos volt a trollok elkerülése is, mivel ezek a lények hosszabb-rövidebb időn át a világukba, a hegyekbe vagy az alvilágba vonzották az embereket, így az emberek eltűntek egy időre, majd emlékezetkieséssel érkeztek vissza és a zavarodottságuk a visszatértük után is megmaradt.

 

A Brook-horse vagy bäckahäst főként folyók közelében, különösen ködös időben tűnt fel. Ezt a mitikus állatot nem volt szabad megközelíteni. E káprázatos fehér ló hátára felmászni a halállal volt egyenértékű, mivelhogy az állat ezután belevetette magát a folyóba, megfullasztva lovasát és magával ragadva az ember lelkét.

Ezért volt elengedhetetlen a figyelemelterelés kivédése és az óvatosság gyakorlása. Az Év Sétája alatt Kuusela úgy magyarázza, hogy „egyes emberek annyira halkan jártak, amennyire csak tudtak az erődben, egy mukkot sem szóltak: nem tekintettek hátra, meggyőződtek arról, hogy tartózkodtak az ételtől és italtól, s a nap korábbi szakaszában kerülték a tűzbe nézést, s megbizonyosodtak afelől, hogy már nem hallhatják a kakaskukorékolást. Amikor pirkadni kezdett, azon a templomi úton voltak, amin a következő évek temetési meneteit lehetett látni. Emellett láthatták, hogy az aratás jó vagy rossz lesz-e oly módon, hogy a mezőket, a legelőket és a kaszálókat kémlelték, továbbá láthatták, hogy tűz üti-e majd fel a fejét a következő évben.”

 

Azt, aki az Éves Sétáját tette, nem volt szabad kinevetni, nem lehetett beszédbe elegyedni vele vagy megijeszteni. A szabályok megszegése őrületet, a szem elvesztését vagy eltűnést eredményezhetett.

 

Amikor egy ember belevágott ebbe az erdőt keresztül szelő misztikus utazásába, akkor egyedül kellett mennie, de előfordult, hogy kettő-három ember egymás társául szegődött. Síri csendben tették meg a sétát, egy szót sem váltottak egymással.

Az Éves Séta általában nemsokkal éjfél előtt vette kezdetét és tudást keresők intenzív látomásokon keresztül juthattak információkhoz.

Olyan dolgokról szerezhettek értesüléseket az emberek, mint a házasság, az aratás, a háborúk, de a leggyakoribb információ arról szól, hogy ki fog eltávozni az elkövetkezendő év során.

 

A Harper’s New Monthly Magazine-ben (1871) A.H. Guernsey azt írta, hogy „a zarándoklat valamivel éjfél előtt kezdődik, s hajnal előtt véget kell érnie. A zarándokok először a hajnali óra előtt indulnak, s elveszítik a különlegessé válás képességét, mígnem egyikük fel nem veszi a varázskalapját. A rúna tábla és a mágikus kalap birtokosa innentől egy nagyszerű jövendőmondóvá válik, aki előtt minden dolog feltárul anélkül, hogy Årsgångra, vagyis az Éve Sétájára kellene mennie.”

 

A rúnák ősi írásformák és Odin titkos nyelve. A vikingek úgy hitték, hogy a rúnákat akkor hozták létre, amikor a főisten, Odin dárdával rászegezte magát a kozmikus világfára, az Yggdrasilra abban a reményben, hogy titkos ismereteket fog kapni. A rúnákat kommunikációs eszközként, írásként, szerencsemondóként, védelemként és varázslatokként alkalmazták. A rúna mestereire szakértőkként tekintettek és arra képezték ki őket, hogy képesek legyenek használni és értelmezni a rúnákat a jövendőmondáshoz, illetve varázslatokhoz.

Az Éves Sétát egy hosszú távon hatékony jóslási módszernek tekintették, de ezt a régi svéd népi hagyományt már nem alkalmazzák.

 

Az Éves Sétáról szóló legrégibb beszámoló a Småländska Antiqviteter (Régiségek Smålandból) című kéziratban találhatók, amit Petter Rudebeck (1660-1710) írt. A kéziratot a Svédországi Nemzeti Könyvtárban őrzik.

 

A cikk alapjául szolgáló forrás: http://www.ancientpages.com/2019/01/02/year-walk-in-the-forest-mystical-journey-to-gain-knowledge-about-the-future-an-ancient-swedish-ritual/

 

A cikket fordította és szerkesztette: Száraz György

 

 

Engedd meg, hogy figyelmedbe ajánljam a napvallás eseményeit!

 

Részletes eseménynaptárunkat itt találod: https://napvallas.hu/programnaptar/

 

Részt vehetsz programjainkon:

 

Istentiszteletek http://napvallas.hu/programok/tudj-meg-tobbet-az-istentiszteletekrol-es-ami-mogottuk-van/

Aurafejlesztő és Meditációs Klubok http://napvallas.hu/programok/aurafejlesztoi/

Főnix-programok http://napvallas.hu/programok/fonix-pHYPERLINK “http://napvallas.hu/programok/fonix-program/”rogram/

Egómentesítő kurzusok http://napvallas.hu/programok/egomentesito-kurzus/

Karma Oldó Napok http://napvallas.hu/programokHYPERLINK “http://napvallas.hu/programok/karma-oldo-nap/”/karma-oldo-nap/

Szer-napok (szent ünnepnapjainkon) https://www.facebook.com/napvallas/?fref=ts

Ébresztő Táborok https://napvallas.hu/programok/holisztikus-tabor/

Bel- és külföldi zarándoklatok https://www.facebook.com/napvallas/?fref=ts

Ízisz Napjai https://napvallas.hu/programok/izisz-napjai/ 

 

Csatlakozz hozzánk minden elkötelezettség nélkül!

 

Járd velünk együtt önmagunk felszabadításának útját, melynek segítségével egységet teremthetsz önmagadban és a környezetedben, s hozzájárulhatsz a világ rendjének helyre állításához!

 

Boldog napot

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature