Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Az asztrológia eredete

Ha nem is érthetek egyet azzal az állítással, miszerint az asztrológia a Tigris és az Eufrátesz folyóközéből ered, amiként azt a kutatók egy része állítja, azt spirituális tényként ismerem el, hogy a Babiloni Birodalom egyike volt azon civilizációknak, amelyek szinte a tökélyig fejlesztették a csillaghitet és a csillagjóslást. Már több mint 150 éve végeznek ásatásokat a mai Irak területén és hoznak a felszínre különféle leletet, mégsem tud hű képet alkotni a mai csillagtudós arról, hogy hogyan olvastak a csillagokban a káldeai és a babiloni jósok.

Ezt már csak azért sem lehet egykönnyen felfogni, mert ha nem konkrét élményekre és releváns tudásra alapozódik a világképünk, akkor hamar elmerülhetünk a fantáziánk és az egyéni képzeteink mocsarában.

 

asztológia eredete1

 

Ami a bizonyítékokat illeti, a régi Ninive helyén végzett ásatások közel 4000 ékírásos táblát és töredéket dokumentáltak. Ezek egy jelentős része asztrológiai témákat ölel fel. A feliratokat a tudósok három csoportba sorolták: alapszövegek, jelentések és levelek, valamint szövegmagyarázó feliratok.

Minden csillagjósláshoz, illetve jövendöléshez tartozik egy előtag, amely a feltételekről szól, továbbá egy zárótag, amely a jóslás eredményét fogalmazza meg. A ninivei könyvtár asztrológiai feljegyzései egyedülállóak és ami a legérdekesebb, hogy sem a keletkezésül ideje, sem a forrása nem beazonosítható. Ehhez tartozik még egy megválaszolatlan kérdés, nevezetesen, honnan tudták ilyen hallatlan mértani precizitással meghatározni és kiszámítani az egyes planéták mozgását?

Nos, a keletkezés ideje és körülményei bizonytalanok, ugyanis az ékírásos táblák másolatok, vagyis nem lehet tudni és kikövetkeztetni, hogy az eredeti verziók mikor készültek. Lehetséges, hogy időszámításunk előtt pár száz évvel, de az is ugyanúgy elképzelhető, hogy több ezer évvel korábban alkották meg őket. Vagyis egy kezünkben lévő tábla elvileg lehet első mű, de lehet akár a huszonötödik másolat. Ki tudja?

 

asztológia eredete2

 

A forrásra vonatkozóan vannak utalások, amik sehogyan sem férnek bele a mai kutatók világképébe, pedig ha elfogadjuk a babiloniak pontos és visszaellenőrizhető számításait, akkor logikus volna nem megkérdőjelezni az alkotókra vagy a forrásokra vonatkozó információkat. De ezek után lássuk kiktől is származnak a világ leghíresebb és legépebben fennmaradt csillagtudományos feljegyzései!

„Midőn Anu, Enlil és Éa, a nagy istenek, tanácskozásuk után megvetették az ég és a föld orákulumát…”

Erről állítják a materialista felfogású kutatók, hogy a szerző és az alkotó ismeretlen. Ezzel szemben én azt mondom, nem az. Ezek nem emberi lényekre vonatkozó nevek, hanem ahogy a szöveg is említi, istenekről van szó. Felhívom a figyelmet arra a tényre, hogy nem csak a Biblia említi meg Istent, hanem valamennyi spirituális kultúra és eszmeáramlat posztulálja Istent és az ő követőit: az isteneket és az istennőket. (Isten helyett célszerűbb volna Teremtőt írni, mert így egyértelműbb volna a megkülönböztetés az egyetlen Teremtő és az ő kisebb teremtői, istenei között.) De bárhogy is csűrik-csavarják, a forrás rendelkezik névvel és személyazonossággal, tehát nem ismeretlen. Ergo az asztrológia babiloni változata isteni eredetre vezethető vissza.

 

Boldog napot!

 

Száraz György

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..