Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Az égig érő, szent Fudzsi-hegy: A halhatatlanok lakhelye

A Honsú szigetén magasodó szent hegyre az ősidők óta megkülönböztetett tisztelettel és áhítattal tekintenek a japánok. A buddhisták és a sintoizmus követői egyöntetűen úgy tartják, hogy ez a hely a halhatatlanok otthona.

 

Nem a Fudzsi az egyetlen hegy, amelyet kultikus tisztelet övez Japánban. Általánosan elterjedt vélekedés szerint maguk a hegyek eleve szent helyek, ahol különféle istenségek laknak. Ez pedig nem ódivatú hiedelem, hanem a mai napig élő hagyomány arrafelé.

 

A Fudzsi-hegy a legmagasabb, egyben a legfiatalabb japán hegy. Közel 3800 méteres magasságával Japán emblematikus védjegyévé vált.

Állítólag egy Kr.u. 286-ban bekövetkezett földrengés nyomán mindösszesen egyetlen éjszaka leforgása alatt emelkedett ki a földből.

 

De vajon hogyan nevezik e hegy fenséges csúcsát?

Nos, e félelemmel és csodálattal övezett hegy csúcsának a neve: „a Nap legfőbb oltára”.

 

 

A sintó hagyományok szerint a fehér ruhát és szalmakalapot viselő zarándokok felvonulásokat rendeztek itt csengőkkel és énekekkel. Az énekük így hangzott: „Tisztuljon meg mind a hat érzékünk és az időjárás legyen szép a tiszteletre méltó hegyen!”

 

A hegyet a lábaitól a csúcsáig megmászó zarándokok úgy gondolják, hogy e szent út megtételével megtisztulhatnak a bűneiktől.

 

A hófödte csúcs tudatja az emberekkel, hogy bőséges tiszta víz áll a rendelkezésükre. Erről úgy gondolják, hogy a hegyi istenségek csodálatos módon felhőket hívnak a szükséges csapadék érdekében.

 

Basil Hall Chamberlain japánszakértő munkáiból megtudhatjuk, hogy a történelmi kor hajnalától az ainuk földjének számított a Fudzsi vidéke és Japán keleti része.

 

Továbbá a Fudzsi-hegy másik elnevezése „Fuchi”, amely névvel egyszersmind az ainuk tűzistennőjét illetik. Ő az otthon és a szív védelmezője a félnomád ainu nép hagyományában, amely Japán északi szigeteit népesítette be.

 

Egyik legendájuk arról számol be, hogy az ainuk százezer évig éltek e helyen, miután a Nap Gyermekei megérkeztek ide. 

Egyes antropológiai vizsgálatok szerint külső jegyeik több szempontból is közel állnak az európaiakéhoz. Így például a szemalakjuk, a nagy füleik, a szőrzetük, a kissé lapos, horgas orruk és a vastagabb ajkaik.

 

 

Az egyik buddhista hagyomány szerint a Fudzsi-hegy az Élet Vizének forrását jelképezi, amelyet a hegy istenének leánya, Sengen áramoltat a lankák egyik patakjából.

 

Spirituális szempontból a hegy három részre oszlik:

  • a Kusa-yama a mindennapi világ helyszíne, a lábainál található;
  • a Ki-yama az átmeneti birodalom az istenek és az emberek világa között;
  • a Yake-yama a hegycsúcs, amely az istenek, a Buddha és a halál birodalma.

 

A hegy vulkánikus eredetű, miként sok más japán hegység. Jelenleg a 186 vulkánból 60 aktív. Már csak ezért is érthető, hogy az emberek életminősége és megélhetése e vulkanikus hegyektől függ. Ezenfelül a hegyek vízgyűjtő területei, illetve patakja szintén érthetővé teszi a kultikus tiszteletüket.

Az évszázadok folyamán számos szentélyt emeltek az emberek a hegyek csúcsain, ahol a különféle isteni lényeket tisztelik. Mindazonáltal, a Fudzsi-hegy a világ közepének számít, mely kitüntetett szerepével a többi szent hely fölé magasodik.

 

Írta és szerkesztette: Száraz György

 

Engedd meg, hogy figyelmedbe ajánljam a napvallás eseményeit!

 

Részt vehetsz programjainkon:

Csatlakozz hozzánk minden elkötelezettség nélkül!

Járd velünk együtt önmagunk felszabadításának útját, melynek segítségével egységet teremthetsz önmagadban és a környezetedben, s hozzájárulhatsz a világ rendjének helyre állításához!

 

Száraz György

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..