Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Az egyiptomi álmoskönyv

Te hiszel abban, hogy az álmok megjósolják a jövendőt? Ha igen, akkor nem vagy egyedül. Az álmok jövendölése, avagy az álomfejtés – ahogy mondani szokás – ókori gyökerekkel rendelkezik. Például, a Teremtés Könyvében, József, aki a zsidó pátriárka, Jákob fia volt, rendelkezett az álmokon alapuló jövőbelátás képességével. A Biblia szerint ez a képesség tette lehetővé József számára, hogy értelezni tudja a fáraó álmát, amely hétesztendős ínséget jósolt. Ez tette lehetővé, hogy Egyiptom elkerülhesse ezt a katasztrófát és ez segítette hozzá üstökösszerű felemelkedését az egyiptomi hierarchián belül. Az egyiptomiaknak volt egy „álmoskönyvük”, amely a különféle álmok jelentésén alapult.

 

The Egyptian ‘Dream Book’. Photo source: The British Museum

 

Az egyiptomi Álmoskönyv egy hieratikus írással készült papiruszon maradt fenn. A papiruszt az ősi egyiptomi munkások Deir el-Medina nevű falujában találták meg a Királyok Völgye közelében.

Ez a papirusz egészen II. Ramszesz (i.e. 1279-1213) uralkodásának hajnaláig nyúlik vissza. A papirusz minden egyes lapja a hieratikus jelek függőleges oszlopával kezdődik, amely így fordítható: „Ha egy ember álmában önmagát látja”. Minden ezt követő vízszintes sorban egy álom van leírva, majd pedig a „jó” vagy a „rossz” diagnózis csakúgy, mint annak magyarázata. Ily módon például: „Ha egy ember álmában önmagát látja, amint egy ablakon tekint ki, az jó; mivel kiáltása/siráma meghallgatásra talál”. Elsőként a jó álmokat sorolják fel, majd ezeket a rosszak követik (pirossal írva, mivel ez a rossz ómenek színe).

 

Az Álmoskönyv megközelítőleg 108 álmot foglal írásba, melyek 78 tevékenységet és érzelmet ecsetelnek. Ezekről a tevékenységekről elmondható, hogy egy átlagember gyakorta végez ilyeneket. A legtöbb valamiféle látással vagy észleléssel foglalkozik. A második legterebélyesebb kategória az evés-ivás témakörét dolgozza fel, míg kevés szó esik a vendéglátásról és a pásztorórákról.

 

http://necspenecmetu.tumblr.com/

 

A papirusznak valószínűleg több tulajdonosa is volt, mielőtt végül elkerült Deir el-Medinába. Bár homályos, hogy ki volt az eredeti birtokosa, néhány tulajdonos neve fellelhető a papiruszon. Példának okáért, tudjuk, hogy Qeniherkhepshef írnok egyszer a birtokosa volt ennek a papirusznak, miután lemásolt egy, a kádesi csatáról szóló verset, amelyre II. Ramszesz uralkodása alatt került sor. Az írnok feleségének második férjét Khaemamen-nek, míg gyermekét Amennakht-nak hívták. Az ő nevük megtalálható a papiruszon, ami elárulja, hogy a papirusz hozzájuk tartozott.

 

Egy másik érdekes dolog az Álmoskönyvvel kapcsolatban az, hogy hajdan egy levéltári anyag részét képezte. Ráadásul volt egy olyan papiruszokból álló gyűjtemény, amely irodalommal, mágiával és okirati munkákkal foglalkozott. Amint azt az Álmoskönyv demonstrálta, ez egy olyan családi hagyaték volt, amely az egyik generációról a másikra szállt. Érdekfeszítő megfontolás tárgyává tenni, hogy vajon a „komoly” vagy „népies” irodalomként tekintettek-e az Álmoskönyvre az ókori egyiptomiak.

 

Mindent egybevetve, ha a jövő régészei felfedeznének majd a „napi horoszkóp” rovat újságkivágásait (korunk társadalmi összefüggéseinek ismerete nélkül), akkor valószínűleg ugyanolyan bizonytalanok lennének a tekintetben, hogy vajon ezeket a „jóslatokat” komolyan kell-e venni vagy sem.

Nyilvánvaló módon teljesen más kérdés, hogy mennyire veszi komolyan ezeket a „jövendöléseket” az olvasó, ami pedig szintén vizsgálat tárgyát képezhetné.

Mindazonáltal, az egyiptomi Álmoskönyv egy lebilincselő mű, ami igazolja az ókori egyiptomiak egyik hiedelmét (akár komolyan vesszük, akár nem). Ráadásul, szintén látható annak jelentősége, amit az ókori egyiptomiak tulajdonítottak e tudománynak, mivel ez a papirusz családi ereklyeként szállt egyik generációról a másikra.

 

Featured image: The Egyptian ‘Dream Book’. Photo source: The British Museum

 

Forrás: http://ancient-origins.net/

 

Fordította: Száraz György

 

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..