Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Az egyiptomi Hórusz Útján található nemrégiben felfedezett erőd őrszemként állt az ellenséggel szemben

Az ókori Egyiptom az ókori világ egyik leghatalmasabb műveltsége volt, azonban számos nép megtámadta más és más időszakokban történelme folyamán. Következésképpen erős hadsereggel és sok erődítménnyel rendelkezett. Az Újbirodalom legnagyobb erődjét nemrégiben tárták fel a Szuezi-csatornánál található Hórusz Hadi Út mentén, amit egy sor védelmi erődítmény és védfal alkotott.

 

Egypt Antiquities Ministry photo

Egypt Antiquities Ministry photo

 

A romok kora meghaladja a 3000 esztendőt, egészen az Újbirodalomig nyúlnak vissza, vagyis a Kr.e. 1580-1050 közötti időkig. A Hórusz Hadi Út 217 mérföld hosszú volt, vagyis 350 kilométert tett ki, és Tharu-tól, ami a jelenkori Qantara egészen Egyiptom határvárosáig, Rafah-ig vezetett. Ez az erődítmény, amit korábban is ismertek már, csak éppen még nem tárták fel, Tell Habua ókori erődített városa közelében feküdt.

 

Ez a Google Map mutatja az ősi Hórusz Hadi Út jelenkori nyomvonalát Quantara és Rafah között. Az északra fekvő víz a Földközi-tenger.

Ez a Google Map mutatja az ősi Hórusz Hadi Út jelenkori nyomvonalát Quantara és Rafah között. Az északra fekvő víz a Földközi-tenger.

 

A régészek találtak egy II. Tutmóziszt (Kr.e. 1516-1504.) ábrázoló domborművek az erődben. Ez lehet az első Sínai-félszigeten talált királyi műemlék Zahi Hawass szerint, aki az Ókori Műkincsekért felelős Legfelső Egyiptomi Tanács vezetője. Emellett felfedezték a Sínai-félsziget első újbirodalmi templomát is, melyek kora a 18. dinasztiáig nyúlik vissza, azaz Kr.e. 1569 és 1315 közötti időszakra.

 

„A felfedezés azért jelentős, mert hűen tükrözi az ókori egyiptomi hadtörténet részleteit. Egy az ókori Egyiptom katonai felépítésének példája, valamint a különféle korszakok egyiptomi háborús stratégiáinak a példája is, mely Egyiptom egészének védelmét szolgálta.” – mondotta az ásatások vezetője, Mohammed Abdel-Maqsoud a The Cairo Post-nak szombaton.

 

Ez a Luxorban található Karnaki Templom falán lévő Hórusz Útja nevű feliraton említett 11 erőd közül az ötödik, amit feltártak. A többit egyelőre még nem találták meg. Az erődítmények és a Hórusz Hadi Út védelmezte az ókori Egyiptom keleti határait.

 

Az egyiptomiak azt az utat, amit Hórusz Útnak is hívtak, két párhuzamos fallal is megerősítették. A 11 erődítmény őrkilátóként és korai riadóztató pontként egyaránt funkcionált még mielőtt az ellenséges hadsereg elérte volna a Tharu-i erődített várost és a voltaképpeni Egyiptomot. Élénk gazdasági élet folyhatott itt kereskedelmi és vám övezettel, ahol adókat szedhettek be, mielőtt az emberek elérték volna a deltát. – mesélte Abdel-Maqsoud.

 

„Hórusz Útja egy erődítmények hálózata által védett főútvonalnak számított és mint ilyen, víztározókkal látták el, illetve ellátó és elvámoló állomásokat is kialakított a Delta-vidék keleti részét Dél-Palesztinával összekötő útvonal mentén. Olyan élénk főútvonal volt, amelyen keresztül csak úgy hömpölygött a katonaság és a kereskedelmi forgalom Egyiptom és Ázsia között.” – írta Abdul Ahman al-Rayedi könyvében, mely a Hórusz Útjának feliratai címet viseli.

Qantara erődítménye 550 x 275 yardos volt, vagyis 502 méter x 251 méter, sártéglából készült és 13 láb magas tornyokkal rendelkezett. A tornyok II. Ramszesz idejéből valók, aki Kr.e. 1304-1237 között élt. Az AncientMilitary.com azt állítja, hogy az Újbirodalom időszakában érte el Egyiptom katonai hatalmának a csúcsát I. Széthi és II. Ramszesz fáraók idején.

 

I. Széthi és II. Ramszesz egy Abüdoszban található féldomborművön tűnik fel. E két férfiú domborműgyűjteményét megtalálták a legutóbbi Tharu környékén végzett ásatások során. (Wikimedia Commons photo by Kurohito)

I. Széthi és II. Ramszesz egy Abüdoszban található féldomborművön tűnik fel. E két férfiú domborműgyűjteményét megtalálták a legutóbbi Tharu környékén végzett ásatások során. (Wikimedia Commons photo by Kurohito)

 

Korábban, III. Ramszesz idejében, Egyiptomot a vérengző tengeri népek támadták meg, akik egy tengerész harcosokból és fosztogatókból álló szövetséget alkottak, s számos olyan Gázától keletre eső földközi-tengeri várost hódítottak meg, amelyek már nem estek távol Egyiptomtól és időnként Egyiptom uralma alá kerültek. Hódításaik egészen Trójáig hatoltak. Néhányan úgy vélik, hogy a tengeri népek sújtottak le a hettitákra, Műkéné lakóra és a Mitanni Királyságra, amely i.e. 1175 környékén esett el.

Egy ókori egyiptomi felirat azt állítja, hogy „Egy vidék sem tudott ellenállni fegyvereiknek, sem Hatti, sem Kode, sem Carchemish, sem Arzawa, sem Alashiya, mivel ezeket legyőzték.” Az AncientMilitary.com azt írja, hogy az egyiptomi beszámolóval ellentétben Carchemish túlélte a tengeri népek támadását.

 

A tengeri népek támadást intéztek Egyiptom ellen. III. Ramszesz hadserege Egyiptom keleti határán csapott össze velük i.e. 1178-ban a Djahy ütközetben és vereséget mért rájuk. Ramszesz közölte, hogy szekerei mentették meg a napot, de a tengeri népek rohamai még éveken keresztül folytatódtak a Deltában vívott csatát is beleértve.

Egyiptom háborúban állt a líbiaiakkal, a hettitákkal, a núbiaiakkal és másokkal is az Újbirodalom idején, viszont ezen népek közül nem mindegyik élt Hórusz Útjától keletre. Ezen kívül Egyiptom sok népet inkább megtámadott közülük, semmint védekezett volna velük szemben.

 

Forrás: www.ancient-origins.net

Fordította: Száraz György

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..