Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Az egyiptomi múmiák sokkal idősebbek, mint hittük

Nagyjából Kr.e. 2600-ra teszik azt a hagyományos időpontot, amikor az egyiptomiak elkezdték az embereket bebalzsamozni. A múmiák eredete az Óbirodalom korszakára tehető, amely egybeesik azzal az időperiódussal, amikor a gízai piramisokat emelték.

 

http://www.techtimes.com/

 

Új bizonyíték látott napvilágot, amely sejtetni engedi, hogy a balzsamozást már legalább 1500 évvel korábban elkezdték művelni Egyiptomban. A tudósok nemrégiben olyan halotti lepleket tanulmányoztak, amelyek a Kr.e. 4500-3100 közötti időszakból származnak és meglepődtek azon, hogy a balzsamozási szerek nyomai még mindig jelen vannak az ősi szöveteken.  A lepleket az angliai Bolton Múzeumban helyezték el, ahol már majdnem egy évszázada porosodnak, amióta nagy részüket az Asyuti (Aszjúti) Tartományban talált sírokból kiásták.

 

A Plos One című tudományos lapban éppen közzétett tanulmány azzal áll elő, hogy a késő neolitikum és a predinasztikus (dinasztiákat megelőző) korszakban az egyiptomiak állati zsiradékot, gyantát és növényi kivonatokat használtak a balzsamozó folyadék főzéséhez. Jana Jones, a vizsgálat vezetője, valamint csapata, tanulmányozta a pólyákat, miután ők is felfedezték az évtizedeken keresztül megismételt régészeti megfigyeléseket a pólyák „gyanúsan fényes és viaszos” kinézetével kapcsolatban. A jelenlétükkel kapcsolatban kiderült, hogy receptjük zsírok és olajok növényi gyantával és ásványi olajjal való vegyítése révén készült, amelyet melegítéses technikával dolgoztak fel. A tudósok által felfedezett recept lényegében ugyanaz az előírás volt, mint amit évszázadokkal később a „klasszikus” egyiptomi mumifikálások során alkalmaztak. A tanulmány még azt is sugalmazza, hogy ezek az újonnan felfedezett korábbi mumifikációs kísérletek szerepet játszhattak abban a késő egyiptomi hiedelemben, miszerint a halál utáni élet megköveteli az emberi földi testének megőrzését.

 

http://historylink101.com/

 

Természetesen a későbbi mumifikálások során a testeket jellegzetes módon a leplekbe helyezve találták meg. A vizsgálatban résztvevő tudósok úgy vélik, hogy itt nem ez az eset áll fenn, mivel a testeket ellopták és eldobták. Az 1920-as években, amikor ezeket a darabokat megtalálták, magasabb prioritásúak voltak az olyan tárgyi leletek, mint az ékszerek, a fazekak és a kagylók. A testeket undorítónak, visszataszítónak és végül is eldobhatónak tartották.

 

Ez nem az első olyan tanulmány, amely olyan bizonyítékra bukkant, amely kétségbe vonja a mumifikálás kezdetéről szóló tradicionális hiedelmeket.  A Hierakonpolis-ban végzett friss feltárások olyan hasonló, gyantával átitatott lepleket fedeztek fel, amelyeket Kr.e. 4000 körül használtak.

 

Forrás: http://www.techtimes.com/

 

Fordította: Száraz György

 

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..